Kotimaa Politiikka

Valtakunnansyyttäjä pyytää eduskunnalta lupaa asettaa perussuomalaisten kansanedustaja Mäenpää syytteeseen

Kuva Paasikivi / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen hänen eduskunnan täysistunnossa viime kesänä käyttämänsä puheenvuoron johdosta.

Asiassa on toimitettu esitutkinta. Sen johdosta poliisi on katsonut asiassa olevan syytä epäillä kansanedustaja Juha Mäenpään syyllistyneen menettelyllään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjän mukaan kyse on rikosasiasta, jossa sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetun lain nojalla syytteen nostamisesta päättää valtakunnansyyttäjä. Syytteen nostaminen ja syyttämättä jättämistä koskevan päätöksen tekeminen edellyttää eduskunnan suostumusta, koska kyse on kansanedustajan valtiopäivillä lausumasta mielipiteestä.

Mäenpää piti 12. kesäkuuta 2019 eduskunnan täysistunnossa puheenvuoron, jossa hän puhui ensin maahanmuutosta ja heti tämän jälkeen vieraslajien torjunnasta.

– Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.” Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. Kiitoksia, Mäenpää sanoi.

Perustuslain 30 §:n 2 momentin mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut.

Perussuomalaiset kykenevät 39 kansanedustajallaan estämään suostumuksen antamisen. Valtakunnansyyttäjä toteaa pyynnössään erikseen, että vaikka eduskunta antaisi suostumuksen, tämä ei vielä tarkoita sitä, että edustaja Mäenpää asetettaisiin syytteeseen.

Syyttämispyyntö otetaan lähetekeskusteluun täysistunnossa kevätistuntokauden alussa.

  • 480
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset