Kotimaa Kulttuuri Uutiset

Valtamedian hakaristilippujen kaipuu lässähti natsivillasukkiin

MTV3 aloitti 3.12. sarjan surkuhupaisaa median ”uutisointia”, joka aluksi pohjautui STT:n tekemiin Sinimustan Liikkeen aktiivien haastatteluihin puolueesta, Kansallismielisten liittoumasta ja itsenäisyyspäivän Suomi Herää -tapahtumasta.

Maikkarin artikkeliin oli upotettu aluksi kolme videota. Ensimmäinen niistä oli MTV:n vuonna 2021 julkaisema akselerationistista äärioikeistoa käsittelevä video jossa Suojelupoliisin erikoistutkija kuvailee terrorismiepäiltyjen radikaalia ideologiaa. Toinen video käsitteli toista maailmansotaa ja kolmannen kuva oli töhritystä punaisten hautamuistomerkistä vuodelta 2020.

Sinimusta Liike teki harhaanjohtavasta artikkelista oikaisuvaatimuksen, johon maikkarin uutispäällikkö vastasi poistaneensa viimeisen videon ja vasta toisen oikaisupyynnön jälkeen vastasi ”puntaroineensa kokonaisuutta yön yli” ja poistaneensa vielä videon akselerationalismista.

Seuraava oikaisupyyntö lähti Iltasanomille, joka oli artikkelissaan julkaissut kuvan vuodelta 2018 kuvatekstillä ”Poliisi poisti hakaristilippuja Suomi herää -mielenosoittajilta vuonna 2021.” Kuva oli Kohti vapautta -mielenosoituksesta vuodelta 2018. Iltasanomat poisti vaatimuksen jälkeen valheellisen tekstin kuvineen.

Kuva: kuvakaappaus IL:n poistamasta virheellisestä kuvasta ja sen tekstistä.

Samana päivänä oikaisuvaatimuksia tehtiin vielä muutamia, muun muassa Iltalehti julkaisi artikkelin, joka oli täynnä virheellisiä väittämiä Suomi Herää -tapahtuman järjestäjistä ja ensimmäisestä järjestämisvuodesta. Myös maininta poistetuista hakaristilipuista oli kuvattu uutiseen, jossa oli lausuttu myös ”Vuoden 2020 koronatauon jälkeen uusnatsit möykkäsivät vuonna 2021 iskulauseitaan Suomi herää -kulkueen nimen alla.” Oikaisuvaatimus sai aikaan muutoksen, jossa ”möykkääminen” vaihdettiin ”huutamiseksi”. Tosiasiassa kulkueessa ei ole kumpanakaan vuonna huudettu yhtään mitään.

Kommunistiliput ja terroristijärjestön liput eivät mediaa kiinnosta

Itsenäisyyspäivänä uutisoinneissa kuvailtiin vuolaasti ns. ”vastamielenosoituksen” tapahtumia. Artikkeleissa ”Helsinki ilman natseja” -vastamielensoituksesta annettiin valtamediassa hyväntahtoinen mielikuva huolimatta siitä, että mukana oli kommunistilippuja ja EU:n terroristijärjestöksi luokitteleman PKK:n (Kurdistanin työväenpuolue) lippuja. Mediassa julkaistiin mm. esitettyjen ”antifasististen laulujen” sanoituksia ””hei natsitontut häipykää, nyt on sille korkea aika” ja ”pää, olkapää, peppu, natsit kuuseen, natsit kuuseen”.

Valtamedian hakaristilippujen kaipuu ei konkretisoitunut, ainoat poliisin poistamat liput itsenäisyyspäivänä 2022 olivat kurdiliput ”Helsinki ilman natseja” -mielenosoituksessa. Uutisointi jäi kuitenkin vähäiseksi, sen sijaan Iltalehti herkutteli kahden artikkelin verran ”natsivillasukilla”.

34 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kuka vaan

Hyi. Ällöt säärystimet. Eikö tuon pitänyt olla Suomen ja itsenäisyyden marssi eikä mikään natsisaksalainen uunirunkkausleiri? Hävettää kaikkien aitojen ja puhtaiden isänmaallisten puolesta että sekoitetaan jotain natsisaksaa 6.12. toimintaan. Muistaakseni olivat suomalaisetkin jotain alempaa rotua heille, vai miten se meni?

Aippe

Pekka Siitoin oli ennen suomen vaarallisin mies, puolet SUPO:n voimavaroista käytetiin hänen tekemisiensä seuraamiseen.

skeptikko

Siitoin tais olla Supon järkkäämä projekti, jolla natsi-skene tehtiin naurun alaiseksi, samaa sarjaa oli Abdullah Tammi islamilaisine puolueineen. Nyt on päästetty islamin osalta aidosti kovat tekijät maahan ja mitkään hassuttelu-psykops operaatiot ei onnistu.

Sisällissotaa pukkaa..

Juuri näin, valitettavasti. Suvakki-vajakki-matupatjoja saataisiin paljon pois päättäjistä, jos kaikilta vaaliehdokkailta ja äänestäjiltä edellytettäisiin pakolliset huumetestit. 👌🏼

Jäitä hattuun

Välttämättä ei tarvitse mennä edes näinkään pitkälle. Ihan jo sekin auttaisi, jos maassa olisi vapaa lehdistö, joka uutisoi asioista rehellisesti ja parhaan tietämyksensä mukaan. Kansa sitten lukisi näitä lehtiä ja saisi tarvitsemansa tietopohjan oman mielipiteensä muodostamiseksi.

Nythän ei näin ole, vaan valtamediamme on täysin yhdenmukaistettu. Kaikki julkaisevat samaa sisältöä, eli valtion virallista propagandaa. Minkäänlaisia poikkeamia ei sallita.

Koska noin 95 % suomalaisista seuraa ainoastaan valtamedian tiedotusvälineitä, he ovat sitten täysin tämän armoilla – ja jokseenkin tietämättömiä maailman menosta. Heillä kun ei ole mitään muuta tietolähdettä kuin tämä valtion virallinen propaganda.

Aina ei tilanne ole ollut näin ankea. Vielä 1960-luvulla lehdistömme oli hyvin monipuolista, ja lukijat saattoivat vertailla eri lehtien sisältöä ja valita sitten itselleen sen joka vaikutti parhaalta ja pätevimmältä. Fiksuimmat ihmiset seurasivat useampaakin lehteä, ja saivat näin asioista vieläkin monipuolisemman kuvan.

Tämä kilpailuasetelma paransi lehtien laatua: jos kommunistien lehdessä kirjoitettiin jotain älyttömyyksiä, kepulainen ja kokoomuslainen lehti tarttui nopeasti asiaan ja selitti sen todellisen laidan. Ja vastaavasti sama toisinpäin.

1980-luvulla alkanut lehdistön keskittyminen rupesi kuitenkin rapauttamaan lehtien journalistista tasoa. Alettiin perustaa yhteistoimituksia ja lehtien omistuskin keskittyi yhä harvempiin käsiin. Pian ajauduttiin tilanteeseen, jossa muutama iso firma omistaa jo kaikki lehdet ja määrää niiden sisällön. Lopullinen niitti oli Mediapoolin perustaminen 2015, millä varmistettiin että kaikkien lehtien poliittinen linja on sama, ja vastaa täysin Suomen hallituksen poliittista linjaa.

Valtamedian lehdistä ja tv-kanavista on siis tullut pelkkiä valtion virallisen propagandan levittäjiä.

ike

Huippunsa se tavallaan saavutti kun valmisteltiin EU-liittymistä. Silloin kaikki lehdet sopivat että kritiikkiä ei sitten esitetä (siis todella, päätoimittajia myöten) ja kaikki esitetään positiivisessa valossa. Kun tuo vuodettiin julkisuuteen siihen jäi valtamedian arvostus minun kohdallani, jos sitä paljoa oli koskaan ollutkaan.

Jäitä hattuun

Niin, tuossa vaiheessa – siis vuoden 1994 EU-kansanäänestyksen alla – oli median yhdenmukaistaminen edennyt jo melko pitkälle.

Niinpä kun 3 isoa mediataloa päätti, että tästä lähtien heidän lehtensä ja tv-kanavansa uutisoivat EU:sta ainoastaan myönteisiä asioita, saatiin kansan enemmistön mielipide varsin helposti käännettyä EU-myönteiseksi.

Tämän jälkeen tämä yhdenmukaistamiskehitys on vielä entisestään voimistunut. 2010-luvulla siirryttiin lopulta täysin agendajournalismin tielle.

Sen myötä journalismin ensisijaisena tavoitteena ei enää ole uutistapahtumista kertominen, vaan kansalaisten saattaminen maan hallituksen politiikan tukijoiksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jäitä hattuun
Anomaster

Ei ole vapaata kilpailevaa lehdistöä, on mediakartelli. Kartellit on kielletty, mutta eipä kielto koske uutiskartelleja. Saisi kyllä koskea.

Pera

On se Natsismi vahva aate kun elää vieläkin ja voi hyvin, vaikka sotasyyliset tuomittiin Nürnbergissä jo 1940 luvulla. Ainakin se elää sitkeästi suvakkien aivoissa jos ei muualla.

Juha

Suvakit olisivat saaneet system-errorin kun joku olisi tajunnut kantaa ss-divisioona das Reich- / azovin logoa ja mustaa aurinkoa lipussa.

Jäitä hattuun

Tämä kaikki kuvastaa hyvin Suomen valtamedian toimintaa nykypäivänä:

– Toimitukselle on jostain ylempää annettu määräys, että kansallismielisen itsenäisyyspäiväkulkueet pitää saada näyttämään natsien touhulta.

– Kun minkäänlaista natsimeininkiä ei tilaisuuksissa ole kuitenkaan havaittavissa, toimittajat lisäävät niitä juttuihin omasta päästään. Vaikutelman tehostamiseksi liitetään mukaan vielä joku muualta napattu vanha valokuva tai videopätkä, jossa näkyy hakaristi.

– Jutun julkaissut media laittaa näkyvästi esiin ”Vastuullista journalismia” -tunnuksen.

– Mikäli jutusta tehdään myöhemmin oikaisuvaatimus ja vääriä tietoja vaaditaan poistettaviksi, asiaan ei reagoida joko ollenkaan tai reagoidaan hyvin hitaasti ja vähäeleisesti, jolloin oikaisulla ei ole käytännössä juuri mitään merkitystä, koska aiemmin kerrottu väärä tieto on jo ehtinyt iskostua ihmisten mieliin ”totuutena”.

– Ja edelleenkin kyseinen media ilmoittaa näyttävästi edustavansa ”Vastuullista journalismia”.

Kata

Tämä ei ole yksin Suomessa…tämä on niin näkyvää ympäri ainakin läntistä maailmaa jossa esim truddeduu puhuu demokratiasta(Ja Joekin aina höpisee siitä…) ja että miekkarit pitää sallia….
Kanadalaisilta ne on kielletty…ja mitä toimenpiteitä herra justinlässy tekikään?Nuo ilmeet voi hemmetti sentään mikä tekopyhyys!Ja hienosti pikku viiveitä puheeseen hahahahahaa!
Mikä paradoksi pikku fidel…mutta totuus monelle.

Mutta muutama meppi on vielä järjissään!Hienoa!

https://www.youtube.com/watch?v=HaFy_RpbCU8

John Quiman

harmi, kun ei näitä viallisia voi poistaa – en huomannutkaan, että en ollut kirjautuneena – näkyy muutaman päivän välein edellyttää uudelleen kirjautumista – tylsä juttu

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
John Quiman

Siinä sai Trudeau kuulla kunniansa 🙂 Uskottelee kanadalaisille olevansa demokratian kannattaja ja samaan aikaan ihailee kiinalaista diktatuuria ja riistää sananvapauden kanadalaisilta.

Kata

Näinpä!Todella oksettava sössöttäjä!Tekopyhyys loistaa herran pashanjauhamisesta.

Miksei meidän mepit sanoneet mitään….

Jäitä hattuun

Meillä Suomessahan monet ovat suorastaan fanittaneet tätä Trudeauta!

Muutama vuosi sitten vihervassarit perustivat jopa Trudeau-seuroja, ja tällä asialla ihan ylpeiltiin.

Esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaalien yhteydessä eräät vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaat liittivät omaan ansioluetteloonsa tämän seuran jäsenyyden!

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jäitä hattuun
ike

Yllättävää, mahtoiko edes kuunnella vastauspuheenvuoroja. No tuskin ne sentään enemmistönä olivat, ei tuo demokratian polkeminen EU:lle niin vierasta ole.

ike

Eihän ne EU:n vasikat koskaan. Sananvapaus on menelle vieras käsite.

Kata

Luulisi että edes Huhtasaari olisi jotain sanonut vai onko jo tullut pois Rysselistä,hänenhän piti tulla Suomeen äitinsä vuoksi…

Muut ei mutta ehkä se Romanian Christian Terhes….

Kata

Jos se lähti yhtä nopeasti kuin silloin kun Kiinan Xi alkoi motkottaan sille että on ”vuotanut” tietoja siinä toimittajien kuullen…Justin lähti livohkaan! 😀

make

Tämä vaatii lain. Jos selkeästi tekee valeuutisen, esim pistää vuosia vanhan kuvan ilman selitystä, niin kahden vuorokauden timeout sille mediatalolle.

Jäitä hattuun

Ei mene läpi tällainen lakiesitys. Se on käytännössä mahdotonta.

Lait säätää eduskunta, ja eduskunnan jäsenistä ylivoimaisesti suurin osa on juuri niiden puolueiden väkeä, jotka itsekin hyötyvät tästä valeuutisoinnista ja pyrkivät täten vain lisäämään sitä entisestään.

commando

Venäjän lipun polttaminen jäi huomioimatta. Ehkä toimittelijat olivat sen verran ukroppien puolella ettei synny vastakkainasettelua. Oliko muuten lipunpolttajat etnoja vai viru valge spedejä höystettynä litsillä?

John Quiman

Julkaistaan puppua ihan tarkoituksella, koska se puppu luetaan ja se menee ihmisten mieliin. Jotkin korjaukset jälkeenpäin eivät tavoita yleisöä juurikaan. Senhän nuo tietävät ja siksipä ovat valmiit korjailemaan päivän parin päästä. Syötetty tarinahan on siihen mennessä jo tehnyt tehtävänsä.

JFK

Juuri noin. Tuo luultavasti opetetaan Tampereen propagandakoulussa jo ensimmäisenä päivänä. Toinen strategia on laittaa joku ”asiantuntija” lausumaan propagandistisen väitteen ja uutisoidaan sitten väitteestä (hyvä esimerkki mtv3: ”Uhka on aina tullut idästä”, joka on puhdas valhe, mutta se on ulkoistettu, joten vastuuta ei tarvitse ottaa).
Seuratkaapa uutisia sillä silmällä. Tuo John:n mainitsema tyyli on yllättävän yleistä.

juu

Silloin kun oli MV lehteä ja Janitskinia kohtaan ajojahti, niin kaikki nämä mediat allekirjoitti isolla huomiolla sen ”julkilausuman”, jossa sitoutuivat puolueettomaan ja rehelliseen uutisointiin. Sen jälkeen kyseisissä medioissa ei ole paljon puolueetonta ja rehellistä uutisointia näkynytkään..

Nationalisti

Valtamedian toiminta on todella halpamaista ja noloa, ”toimittajien” poliittinen asenteellisuus näkyy lävitse aivan selkeästi.
Tänäkin itsenäisyyspäivänä näistä valtamedian ”toimittajista” oikein näki päältäpäin, että he etsivät hyeenan lailla kaikkea sellaista, mistä voisi kirjoittaa vähänkin negatiiviseen sävyyn, itse tapahtumien sanomasta heitä ei varsinaisesti kiinnostanut uutisoida pätkääkään.

PS. Todella upeat villasukat!

Tuumailija

Näyttäisi enemmän säärystimiltä, koska alla on tod.näk puolivarrelliset tai varrelliset kengät.
Toki voi olla muhkeammat villasukatkin, pirun siistit kuitenkin.

Luonnollisesti keskisyöpäläinenkin tarttui narratiiviin: https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/5576078

Tuumailija

Vasemmistosuivakeilla on täällä centterisuomessa vahva maaperä.

John Quiman

Nuo nimittävät äärioikeistolaisiksi ja natseiksi kaikkia, jotka puhuvat Suomen ja suomalaisten puolesta, eivätkä halua elätettäviä matuja kasamäärin.

Onhan noilla muutenkin vaikeuksia sanojen ymmärtämisessä. Rasisti on heille kuka tahansa, joka on eri mieltä. Eivätkä ymmärrä itse olevansa rasisteja.

Ilmastonmuutos tarkoittaa heille samaa kuin ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos, joka on aivan eri asia kuin ilmastonmuutos, joka on vakioilmiö planeetallamme.

He ovat uudelleenmääritelleet paljon sanoja ja he jääräpäisesti pitävät kiinni omista sanan merkityksen määritelmistään ja tuomitsevat toisia mielivaltaisesti, mikäli joku vaan uskaltaa olla eri mieltä.

He eivät ehkä tajua olevansa vuosituhannen vitsi. Valitettavasti vaarallinen vitsi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Jos aikuisista koostuva ryhmä antaa teini-ikäisen koulunsa lopettaneen autistin toimia elämänohjeiden kartoittajana, ei syy ole yksin autistin. Siinä on hyvin paljon jotain muuta mikä vaatisi tutkimusta aivotoiminnan kehityksestä kuuntelijoilla.

O, mittere margaritas ante porcos

Nätit, onko mielenosoittaja kutonut ne ihan itse vai saanut lahjaksi. On hienoa, että kädentaitoja ylläpidetään eikä kaikkea osteta kaupasta valmiina.

isänmaallinen

”Helsinki ilman vajakkisuvakkeja” -kulkue saatava seuraavaksi!

John Quiman

Siihen olisi jopa aihetta, sillä niitä on paljon. Jotain natseja ei ole kuin kourallinen.