Kotimaa

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja ja hallintojohtaja estivät sopimuksella ylitarkastajaa tekemästä työtään – palkka kuitenkin juoksi

Kuva Pxhere.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on antanut Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikarille sekä entiselle hallintojohtajalle, nykyiselle oikeudellisista asioista vastaavalle johtaja Mikko Koiraselle huomautuksen.

Kaksikko laati toukokuussa 2016 sopimuksen Valtiontalouden tarkastusviraston ylitarkastajana työskennelleen henkilön kanssa. Sopimuksen oli määrä olla voimassa virkamiehen 1.8.2018 alkavaan vanhuuseläkkeeseen  saakka. Omalaatuista sopimuksessa oli se, että virkasuhde jatkui sopimuksen voimaantulon jälkeen ilman työ-ja virkapaikallaolovelvoitetta.

Sopimuksen voimaantulon jälkeen virkamiehellä ei ollut oikeutta käyttää tarkastusviraston työtiloja ja työvälineitä, jotka hän oli sopimuksen tultua voimaan velvollinen välittömästi palauttamaan. Lisäksi virkamies ei saanut esiintyä tarkastusviraston edustajana tai virkamiehenä julkisuudessa, sidosryhmätapaamisissa tai julkisissa tilaisuuksissa. Virkamiehellä ei siten käytännössä ollut velvoitetta tehdä töitä, mutta hänelle kuitenkin maksettiin palkkaa yli kahden vuoden ajan, ensin täytenä kuuden kuukauden ajan, minkä jälkeen palkka oli ollut 20 kuukauden ajan noin puolet alkuperäisestä.

Asiasta tehtiin kantelu Eduskunnan oikeusasiamiehelle (EOA), joka katsoi ratkaisussaan, että julkisin varoin rahoitettava virka on aina olemassa joidenkin tehtävien hoitamista varten. Siksi tilanne, jossa perustettaisiin virka, johon ei alun perinkään kuuluisi minkäänlaisia tehtäviä eikä virkaan valittavalle myöhemminkään niitä osoitettaisi, olisi mahdoton.

EOAn mukaan laki asettaa virkamiehelle velvollisuuden tehdä työtä eikä muuta saa sopia virkasopimuksessa. Koska Yli-Viikarin ja Koirasen laatima sopimus oli lainvastainen, EOA antoi  Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikarille ja johtaja Mikko Koiraselle huomautuksen.

EOA:n saamista selvityksistä ei käynyt ilmi, mikä oli perimmäinen syy ”näin poikkeuksellisen virkasopimuksen” tekemiselle.

Lähteet Oikeusasiamiehen ratkaisu, Iltalehti.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit