Kotimaa Talous

Valtiovarainministeriö: Sähkön arvonlisäverokantaa alennettaisiin ja henkilökuljetukset vapautettaisiin verosta

Vaasan Sähkö. Kuva: Wikimedia Commons. Santeri Viinamäki (CC BY-SA 4.0).

Arvonlisäverolakiin ehdotetaan väliaikaisia muutoksia. Sähköön sovellettava arvonlisäverokanta alennettaisiin 24 prosentista 10 prosenttiin. Lisäksi kotimaan henkilökuljetukset vapautettaisiin verosta oikeuksin vähentää hankintoihin sisältyvä vero (ns. nollaverokanta). Lausunnolle lähtevän hallituksen esityksen tavoitteena on kompensoida erityisesti sähkön hinnan voimakkaasta noususta aiheutuvia kustannuksia ja parantaa kotitalouksien ostovoimaa voimakkaan inflaation aikana.

Valtiovarainministeriö 9.9.2022
Tiedote

Arvonlisäverotusta koskevista ehdotuksista linjattiin pääministeri Sanna Marinin hallituksen vuoden 2023 talousarvioesitystä koskevissa neuvotteluissa syyskuun alussa.

Sähkön arvonlisäverokantaa alennettaisiin 10 prosenttiin tämän vuoden joulukuun alusta ensi vuoden huhtikuun loppuun saakka. Arvonlisäverokannan alentaminen koskisi vain sähkön myyntiä. Sähkön siirtoon ja pääsyn tarjoamiseen sähköverkkoon sovellettaisiin edelleen yleistä 24 prosentin arvonlisäverokantaa. Myös sähköverolle maksettava arvonlisävero määräytyisi edelleen yleisen verokannan mukaan

Lisäksi kotimaan henkilökuljetukset säädettäisiin nykyisen 10 prosentin verokannan sijasta nollaverokannan alaisiksi ensi vuoden alusta huhtikuun loppuun saakka. Nollaverokantaa sovellettaisiin kaikkiin nykyisin verollisiin henkilökuljetuspalveluihin, esimerkiksi juna-, linja-auto-, taksi-, lentokone- ja laivakuljetuksiin.

Esityksen arvioidaan vähentävän valtion verotuottoa 350 miljoonaa euroa vuonna 2023.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.12.2022 ja olemaan voimassa 30.4.2023 saakka. Henkilökuljetuksia koskeva muutos tulisi kuitenkin voimaan vasta 1.1.2023. Määräaikaisuudella tavoitellaan kustannusten alentamista vuoden kylmimmällä kaudella, jolloin kotitalouksien sähköenergian kulutus on korkeimmillaan lämmitystarpeesta johtuen. Lisäksi kohdennetuilla toimilla on tarkoitus parantaa ostovoimaa.

Valtiovarainministeriö lähetti ehdotuksen lausuntokierrokselle perjantaina 9. syyskuuta. Lausuntoaika päättyy 20. syyskuuta. Lausuntokierroksen jälkeen ministeriö tekee tarvittavat muutokset lakiluonnoksiin. Hallituksen on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle syysistuntokaudella 2022.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Suvi Anttila, puh. 029 553 0201, suvi.anttila(at)gov.fi
Neuvotteleva virkamies Marja Niiranen, puh. 0295530238, marja.niiranen(at)gov.fi
Finanssiasiantuntija Miika Grönholm, puh. 0295530599, miika.gronholm(at)gov.fi

Hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2023 turvaa ihmisten ostovoimaa, kompensoi sähkön hinnan nousua ja vahvistaa kestävän kasvun edellytyksiä (Tiedote 1.9.2022)
Hankesivu
Lausuntopyyntö
Luonnos hallituksen esitykseksi

Valtiovarainministeriö

24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juu

Haastan kaikki miettimään paljono on 24% ALV esimerkiksi 1000 eurosta.
Ja sitten miettikää hallituksen ”veroalennusta” palljonko se 10% on vaikka 5000 eurorsta.
Meidän hallitus valehtelee meille ja ajaa meidät köyhyyteen ja kurjuuteen.

otto suni

Tälläinen veroalennus on pahimman luokan huijaus! Kannattaa lukea Jan Hurrin viimeisin kirjoitus vedätyksestä mikä johtuu yhteisistä sähkömarkkinoista EU:ssa???

Rudi

Tämä vedätys tuli hallitukselle kuin tarjottimella. Rahat pois keskiluokalta, mikä mahtava tilaisuus.

juha II

Onkohan porukka ollut edes selvinpäin kun tällaista kuulee Suomessa. Vai olenko edes itse?

Jupi

Se on siis 350 miljoonaa lisää ostovoimaa, josta taas käärivät sen 24% alvia ja pienituloisten elämänlaatu kohenee siis ainakin huhtikuun loppuun asti

Eka Kettunen

Norjassa poliitikot osasivat säätää sähkölle 7 sentin hintakaton per kwh ja valtio maksaa loput, melko reilua eikö totta ?

Suomessa poliitikot saivat ainoastaan sähkön hinnasta perittävää veroa alennettua ja siinä kaikki. Pelkkää kosmeettista puuhastelua.

John Quiman

Mitä jos suljettaisiin sähköpörssin keinottelumahdollisuudet?

Kata

Nimenomaan!!!!

Jupi

Ei sovi kleptokratian raameihin, jossa kansallisomaisuus myydään vähiten tarjoavalle

Rudi

Homma taitaisi rauhottua kummasti jos Viron kaapelin kytkin käännettäisiin offiin. Lintilän mukaan sellaista ei tulla tekemään koska solidaarisuus. Siitä johtuen on melkoisen sama sähkön hinnan kannalta että mitä me Suomessa teemme, ja kysyttäessä asiasta, vastausta ei tule tai vastataan jotain diipadaapaa.
Yksilön kannalta tietty sähkö säästäminen on kannattavaa mutta ei sitä pahemmin törsätty ole tähänkään mennessä, joten aika vaikeaa puuhaa varsinkin silloin jos on ainoastaan sähkölämmitys.
Saatamme nähdä jopa että EU määrää uima-altaiden ja sähkösaunan lämmittämisen kiellon. Saattaisi aiheuttaa parran pärinää.

ike

Juuri näin. Uima-allasta ei ole ja saunassakaan ei ole käyty muutamaan viikkoon (kun en oikein perusta). Mistä pirusta nyt sitten pitäisi säästää. Suihku menee jotenkin niin että vaimo sanoo että olitpa taas nopea (siis suihkussa). Säästöehdotuksia otetaan vastaan (no ei enää oteta). On jo säästetty itsensä melkein hengiltä. Ei nämä kaikki korotukset nyt pitäisi kohdistua ihmisiin jotka ovat kovalla työllä ja säästämisellä saaneet hommattua vaikka kesäpaikan. Kyllä sama helpotus esim. sähkönhinnassa pitäisi kohdistua myös tällaisiin ihmisiin. Mennään 90-luvun toisintoon jossa raharikkaat ja pankit ostaa ihmisten omaisuutta pilkkahintaan. Käsittääkseni lapsiperheet (nyt tuli sohaistua aika pahaan paikkaan) kyllä suomessa pärjäävät aika hyvin, etenkin jos ovat monilapsisia ja muista maista tulleita, ei siis koske suomalaisia lapsiperheitä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Juha

Exit suunnitelma-> Irti valtakunnan verkosta -> Off grid

Menee aivan älyttömäksi tämä touhu. Paree siirtyä omavaraistalouteen.. mitä pikimmin.

Valaistus 12 V DC. 220 V AC sähkön tarve about 5000 kwh vuodessa.. Puuliedellä hoituu kokkaus. Jääkaappipakastin ja pesukoneet vie sähköä eniten. Porakaivo- ja kiertovesipumput myöskin. Pahus vaan kun porakaivopumppu on 3 vaiheinen..

Sähkön tuotantoon tarvis löytää jokin muu kuin diesel aggregaatti. Esim puulla lämpeävä höyryturbiini. Joitain a-kennoja ja akkuja löyty mutta niiden varaan en paljoa laske. Tuulimyllykin olis kiva.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Juha
Rudi

Energiaomavarainen kansalainen on poliittisen päättäjän iso harmi. Jos hän on myös elintarvikkeiden osalta omavarainen niin hipoo jo samaisen päättäjän painajaista.
Olisi kyllä houkutteleva ajatus koettaa jos olisi yksinään elävä inehmo. Varsin haastava nykyisessä yhteiskunnassa kun on kermaper-seilyyn jo tottunut, mutta se vapauden tunne olisi kyllä erittäin hyvä motivaattori.

Tuumailija

Maamoottori, joka on kytketty s-moottoriin, puksuttamaan liiterin nurkalle. Paljonko sähköä tulee riippuu väkipyörän koosta.
Toimii myös häkäpöntöllä (näitäkin malleja on).

Piikkilampaat

Kyllä hävettää olla tällä hetkellä Suomalainen.
Hallituksen osaamista voi verrata koiran jätökseen, yhtä tietäviä ja osaavia ovat.

Tupakka ja alkoholi

Toihan on täysin syrjivä esitys. Miten repparit kuten minä, kuskaamme työkaluja ja työkavereita? Emmekä esityksen mukaan saisikaaan polttoaineisiin helpotuksia.

Kuljen julkisilla heti kun ne rupeavat meidän kylällä liikennöimään. Ratikoila etunenässä.

Ja mistäs vatio kerää näistäkin saamatta jäävät tulot? Valtiolla on tietty määrä tuloja sekä tietty määrä menoja. Mistäs tulojen pieneneminen kerätään? Ettei taas kerran henkilöverotuksesta.

Pistettäisiin nyt kerrankin siihen tupakkaan ja alkoholin 100% verojenkorotus. kyllä sitä kuluisi silti.

Tasa arvoinen

Ei uudessa liberaalissa maailmanjärjestyksessä, mihin suomikin siis kuuluu, ole syrjintää vaan suvaitsevaisuutta, vapautta sekä vapaata rakkautta ja tasa-arvoa.

Piikkilampaat

Ei oikein jaksa satiiria tälläisena aikana mikä on nyt menossa, ei paljoa ihmisiä enää naurata.

Jupi

Globalismi ei lämmitä sydäntä eikä taloa

Ilkka Forsten

Sähköyhtiöt voivat siis tasa – arvoisesti pitää hinnat korkeina sanoen sitä vapaaksi rakkaudeksi, joka ei syrji toisia sähköyhtiöitä jolloin suvaitsevaisuus on saavuttanut ääripisteensä.

Tänään oli niinkin idiootti uutinen esillä että SUOMI on maailman nopeimmin lämpiävä maa. MIKÄÄN TOINEN maa ei siis koe ilmastonmuutosta yhtä voimakkaana, josta saan aiheen kysyä, miksi päättäjät ovat tuomassa kaikki keharit maailmalta suomen jos tulevaisuutemme on monin verrroin huonompi kuin muilla ? Ja millä asteikolla mittaus on tehty, sillä olisi aika erikoista että vain suomen ilmastossa tapahtuu äärimmäisiä muutoksia mutta esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa tai Norjassa ei.

Tämä lässytys lähentelee jo saman luoka aivopier***a kuin selitys sille miksi maapallon pyörimisnopeus on kasvanut, kun sen on uskottu hidastuvan. Vihreiden mukaan sulaneiden napajäätiköiden vesi on haihtunut avaruuteen jolloin maapallon massa on pienentynyt. Tästä on seurauksena nopeampi pyörimisliike.. Miten on sovitettavissa yhteen tämä teesi sen kanssa, että napajäätiköiden vedet sulaessaan nostaa merivesien pintaa, josta on kuulemma oltava hyvin huolissaan, sillä pinta voi nousta useita senttejä seuraavan sadan vuoden aikana. Miten meillä ylipäätään on pilviä taivaalla, mikäli vesi karkaksi avaruuteen kaiken aikaa. Älkää vastatko, antakaa Ohisalon selittää. Hän tietää että jakeluvelvoitteen nostolla vesikin pysyy paikoillaan ja ilmastonmuutos pysähtyy kun vain äänestämme heitä.

Kata

Niinpä…voihan surseenpeti!

Eka Kettunen

Vihreissä on herättänyt suurta huolta tuulivoimassa se, että kun tuulee väärästä suunnasta, niin propelli pyörii väärään suuntaan ja imee sähköä pois verkosta. Toimet tuulen suunnanmuutoksen torjumiseksi on jo aloitettu uusien veroehdotuksien muodossa.

Vihreiden uusin innovaatio on hattuihin asennettavat pientuulivoimalat, joilloin kävellessä syntynyt liike jalostuu energiaksi. Hattujen aerodynaamisuutta voi parantaa helposti päällystämällä se foliolla.

Kata

😀 En eppäile etteikö näin ole tuumittu hahahhaaaa!

Ilkka Forsten

Olisin kuvitellut että joku ehdottaisi pier***n takaisinvetoa, siinä syntyisi jarrutusvoimasta kineettistä energiaa ja samalla ilmaston metaanipitoisuuteen saataisiin tarkat rajat. ” Jarrutusenergialla ” minkä kokonaishyödyksi täytyy katsoa luku 5.4 miljoonaa, riittää kolmen ydinvoimalan alas-ajoon, ja voimme siirtyä suoraan propelimetsän siimekseen. Tämä palvelisi myöskin erittäin hyvin vit***sen kasvukäyrää, jota voitaisiin verrata hankalana aikana talouden nousuhdanteeksi, mikä puolestaan sallisi lisätä tomppeleiden määrää Arkadianmäellä vähintään viidenneksellä. Avustajan avustajan avustajan avustaja, joka tarvitsee vielä avustajan avustajan selviytyäkseen työpäivästään ennen biletystä, on kyllä tarpeellinen menoerä, muuten sannakin joutuu tekemään töitä ihan itse, ja sehän ei sovi pääministerimme kuvioihin koska hän on nuori ja haluaa tanssia läpi elämän.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten