Kotimaa Politiikka

Vangit saavat palkkaa vaikka työt on peruttu – kansanedustaja Koponen: ”Työttömän peruspäivärahakin on pienempi”

Vangin päiväpalkkio on suurempi kuin Kelan työttömyyspäiväraha. Palkka juoksee vangeille, vaikka työt on peruttu.

Koronaviruksen levitessä maassa, osassa avolaitoksia vankien työntekoa on rajoitettu. Vankilavirkailijain liiton hallituksen puheenjohtajan Antti Santamäen twiitin mukaan osalle vangeista maksetaan edelleen palkkaa tavalliseen tapaan, vaikka siviilityölupia on väliaikaisesti peruttu.

Avolaitoksessa oleva vanki voi työskennellä esimerkiksi kunnassa. Vankien 4,7 – 5 euron tuntipalkkio on veronalaista tuloa, mistä seuraa 35 euron päiväpalkka. Vangit saavat lisäksi käyttörahan 1,6 euroa päivässä, eli todellinen päivittäinen ansio nousee yli 36 euron. Tämän rahan saa nyt ”makaamalla avolaitoksessa”, kuten Santamäki ilmaisee. Vangeille kuuluu lisäksi maksuton ruoka- ja vaatehuolto sekä terveydenhuolto.

Kelan työttömyyspäiväraha on 33,66 euroa päivässä. Kansanedustaja Ari Koponen (ps.) kritisoi tilannetta.

– Tämä on periaatekysymys. En pysty ymmärtämään, että kymmenet tuhannet lomautetut ja irtisanonut ahkerat suomalaiset sinnittelevät Kelan työttömyyspäivärahalla sekä koittavat etsiä itselleen työtä ja toimeentuloa kriisin keskellä. Samaan aikaan avolaitoksessa makaavat vangit saavat joissain vankiloissa parempaa ”päivärahaa”, Koponen huomauttaa.

Lisätty pois jäänyt Kelan työttömyyspäivärahan suuruus 7.4 klo 17:16

  • 707
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset