Kotimaa

Vanhasta kalastuskulttuurista kertovia jälkiä tutkitaan Perämeren saaristossa

Perämeren saariston kulttuuriperintökohteita tutkitaan tänä kesänä. Saaristossa tehdään arkeologisia inventointeja, joiden tavoitteena on päivittää tiedot saarten maankäytön historiasta. Perämeren saaret ovat toimineet kalastajien tukikohtina satojen vuosien ajan.

Perämeren saarten kulttuuriperintöä ei aiemmin ole tutkittu näin kattavasti yhdellä kertaa. Tutkittaviin kohteisiin kuuluu valtaosa Perämeren kansallispuiston saarista ja muita kulttuuriperinnön kannalta merkittäviä saaria kuten Iin Röyttä, Tiurasen-, Ulko- ja Maakrunni sekä Satakari. Tutkimusten jälkeen Metsähallituksella on parempi kokonaiskuva Perämeren maankäytön historiasta.

Inventointien aikana käydään läpi kaikki saarten tunnetut muinaismuistot ja kulttuuriperintökohteet. Kohteiden tiedot päivitetään ja samalla selvitetään, onko niissä vaurioita tai tarvetta hoitotoimenpiteille. Tietojen avulla saarten virkistyskäyttöä voidaan ohjata niin, että retkeilijät pääsevät tutustumaan kulttuuriperintökohteisiin niitä vaarantamatta. Pyrkimyksenä on myös lisätä kohteista kertovaa opastusta alueilla.

Tutkimusten yhteydessä on mahdollista löytää myös aiemmin tuntemattomia kulttuuriperintökohteita ja näin täydentää kokonaiskuvaa. Kohteet voivat olla esimerkiksi kalamajojen pohjia, verkonkuivaustelineitä tai veneiden vetouria. Ne ovat jälkiä vanhasta kalastusperinteestä, jonka säilyttämiseen saarten hoitotoimilla pyritään.

Perämeren saaristoa on käytetty kalastus- ja metsästysmatkojen tukikohtina satoja vuosia. Selkä-Sarvessa lienee ollut tilapäistä asutusta jo 1500-luvun lopulla. Ihminen on jättänyt jälkeensä esimerkiksi rakennusten pohjia, verkkotarhakiveyksiä ja pookin eli merimerkkien tukikiveyksiä. Kansallispuiston kenties merkittävimmät ja suosituimmat kulttuurihistorialliset kohteet – vanhat kalastustukikohdat ja Piispankivi – sijaitsevat Selkä-Sarven, Pensaskarin ja Iso-Huiturin saarissa. Metsähallituksen Luontopalvelut huolehtii muinaisjäännöksistä ja vanhoista rakennuksista valtion alueilla.

Tämän kesän tutkimukset ovat osa Perämeren kansallispuiston, Perämeren saarten ja Iin Röyttän hoidon ja käytön suunnittelutyötä. Suunnitelman avulla sovitetaan yhteen ja ohjataan luonnonsuojelun, virkistyskäytön ja muun käytön tavoitteita ja tarpeita 10-15 vuoden ajanjaksolle.

Tilaa
Ilmoita
guest
11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
On lottovoitto syntyä

Tuossa on hiukan tavaraa tuulettimeen niitä ”huippuosaajia” Suomeen haikaileville:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008181947.html
”Berebichez kertoo, että totuus iski vasten kasvoja. Palkkataso on Suomessa paljon huonompi kuin hän osasi odottaa.”
Me joudutaan täällä veroperiferiassa pärjäämään kyllä ihan omalla porukalla.
Mitään matumigraatiota ei tietenkään pidä päästää lisärasitteeksi hiipuvaan talouteen.

John Quiman

On niitäkin, joille Suomi maistuu, mutta jos kaipaavat ensisijaisesti hyvää liksaa verrattuna New Yorkiin tai Kaliforniaan, eivät tule olemaan innostuneita Suomessa asumisesta.

Viherfasistit ovat sitä mieltä, että ei hätää, vaikka tuo huippuosaaja ei halunnut jäädä. Meille on kyllä tulijoita vaikka kuinka paljon. 2015 saatiin oikein 30 tuhannen lauma ja lisää lappaa korkeastikoulutettua huippumateriaalia.

Kata

Ihan mahtavaa!On hienoa että omaa kulttuuriperimäämme tutkitaan ja pidetään hengissä sanokoot vihertukat sun muut hurlumheit mita vaan!

Terveisin Impivaaran mummeli 🙂

Irmeli

No eiköhän ne viherpiiperotutkijat ”löydä” jäänteitä siitä että somalit on siellä olleet ensin…

Ilkka Forsten

Jos Saamelaiset väittävät että Hangon rannat olivat alunperin heidän poronhoitoalueitaan, niin eiköhän joku ulkoluoto ole ollut alunperin Somalian pohjoisin piste. Meille jää siis hyvin vähän mitään omaa kun tämä suuri maiden uusjako tehdään ” totuuksiin ” nojaten.

Oma käsitykseni tukee ajatusta että Tsingiskaani hallitsi Säkkijärven pitäjää, ja lännessä alunperin mustat viikingit olivat Tornion suurin alkuperäiskansa. Oma kääpioheimomme on siis vääryydellä ja kavaluudella anastanut nämä YK:n määrittelemät itsenäiset valtiot omiin tarkoituksiinsa. Ne pitää luovuttaa pois, koska vääryys ei saa kukoistaa jakamattomien ihmisoikeuksien keskellä.

Rannikkohurreilla on tosin oltava oikeus pitää Ahvenanmaa itsellään, sillä paremmalla väellä on etuoikeuksia joka paikassa. Tämän myöntää myöskin YK.

Oma sukuperimämme on lähtöisin hattivattien sekä tiivitaavien omalta maalta, mitä ei ole kukaan ratifioinut.Koska olemme maailmanlajuisestikin ajatellen suuri enemmistö, toisin kuin 1.7 miljardia muslimia, meillä ei saa olla mitään oikeuksia eikä meillä siis ole perusteita vaatia mitään itsellemme ottaen huomioon perimämme lähtökohdat. Jopa hagertit voivat ylpeillä paremmalla sukuperimällä, ja sillä että he ovat isännöineen KELA:n rahanjakoa jo liki 400 vuotta.

Vaatimattomista hevosmiehistä on kehkeytynyt mustalaisprisssejä ja prinsessoita, mikä näkyy heidän kansallispukujensa runsaassa kuosimäärässä. Onneton ja lahjaton tuulipukukansamme ei ole pystynyt missään elämään niin yltäkylläistä elämää, joka on todiste siitä ettei meillä voi olla mitään todellista aivotoimintaa.

Emme ole keksineet mitään, sillä pyöräkin keksittiin muualla, muistaakseni Nigeriassa josta se innovatiivinen ratkaisu löysi lopulta tiensä mitättömään yhteisöömme. Olemme suuressa kiitoksenvelassa nigerian insinööreille, sekä heidän kauttaan levinneille lukemattomille parannuksille. Emme olisi mitään ilman Afrikan tarjoamaa apua, näinhän se nyt vaan on. Osasimme hädin tuskin kommunikoida keskenämme primitiivisin kurkkuäänin, joilla ilmaisimme vain muutamaa perus-asiaa kuten kakka, vilu ja nälkä. Lenajoen mutkasta oikaisimme siis somalien ja saamelaisten hallitsemalla alueelle kysymättä lupaa. Poronhoitoalueen suurkäräjät jotka pidettiin anno domini 800 ekr, on nähtävillä kansallismuseon arkistossa, ja niistä käy ilmi että Aslak ja Jouni Kaltiokumpu omistaa vielä nykyisinkin Hangon purjehdusseuran paviljongin. Siinä oli alunperin seitakivi johon sisältyi maagisia voimia. Kaikki sitä koskettaneet saivat lapsilisiä jopa takautuvasti, ja silloinkin kun ei ollut yhtään lasta. Sittemmin tuo ominaisuus on siirtynyt sosiaalitoimiston hoidettavaksi, ja rahoitus saadaan ugrilaiselta ryhmältä nimeltään suomalaiset.

Kautta profeetan parran, totisesti totisesti, ei pidä leipää syömän jos ei ole mitään tehnytkään sen eteen. Työhullut somalit ja muuten vaan työorientoituneet aavikkokansat loivat sivistyksen ( ja Helsingin.) Vetäytykäämme takaisin maakuoppiimme ja tyytykäämme olemaan kiitollisia siitä että emme ole pystyneet mihinkään älylliseen. Kumartakaamme syvään niitä joille kunnia kuuluu. Pyydän tätä hattivattien ja tiivitaavien alalajien puolesta nyt ja iankaikkisesti Aamen.

Kata

Amen! 😀

Kata

And awomen hahahahaha!

Anonyymi

Kiitos!

John Quiman

Suomalaisilla on kuitenkin ylivertaiset kyvyt noituuteen. Nytkin pääministeritär antoi pois kuusi, sai kaksi takaisin ja kas kummaa, se oli silkkaa voittoa. Siihen taikaan eivät ole muut pystyneet.

Ilkka Mänttäri

Olenkohan tullut vanhaksi kun minusta tuollainen matematiikka ei oikein talousosaamisesta kieli. Saattavathan olla niin fiksuja että ovat siirtyneet jonnekkin kvanttifysiikan omituisten ilmiöiden maailmaan. siellä kun ei tämän maailman suureet oikein päde.

Kata

😀 Taatusti!!!