Eurooppa

Vankiloiden terroristit Euroopassa lähes yksinomaan jihadisteja

Belgian terrori-iskun jälkeen vuonna 2016. Kuva Miquel Discart / Flickr / CC BY-SA 2.0

Terroriteoista Euroopassa vankilaan tuomituista peräti 82 prosenttia on radikaaleja islamisteja. Heidän määränsä on kasvanut erityisesti Ranskassa, jonka vankiloissa koettiin kuudessa vuodessa jihadistien lukumäärän kuusinkertaistuminen.

Asiasta raportoi Lontoon King´s Collegen yhteydessä toimiva ajatuspaja Radikalisoitumisen tutkimuksen kansainvälinen keskus (ICSR). Sen raportissa sanotaan terrori-iskuista tuomittuja eurooppalaisissa vankiloissa olevan noin 1400 henkilöä. Heistä islamisteja on 82 prosenttia, kun äärioikeistolaiseksi luokiteltavia on vain seitsemän prosenttia.

Eniten terrorismista tuomittuja, noin 550 on Ranskassa, Espanjassa 330, Saksassa 290, Britanniassa 240 ja Belgiassa 135. Luvuissa saattaa olla epätarkkuuksia.

Keskuksen raportissa kuitenkin huomautetaan, että radikalisoituneita olisi yhteensä yli 3000 henkilöä. Puolet heistä olisi siis vankilassa tullut uusiin ajatuksiin; heistä taasen puolet olisi alkuaan tavallisia rikollisia.

Joillekin vankila on radikalisoitumisen ja myös rekrytoitumisen tila. Samalla valmistaudutaan operatiivisiin toimiin; muodostetaan verkostoja ja valtasuhteita, kehitellään strategiaa. Ajatuspajan mielestä tutkijat ja poliitikot puhuvat tästä aivan liian vähän.

Naispuoliset islamistit muodostava ICSR:n mukaan kasvavan ongelman. Heitä palaa Eurooppaan oltuaan sitä ennen ISIS:n toiminnassa. Vielä vuosikymmen sitten oli melkeinpä ennenkuulumatonta, että naiset olisivat omistautuneet jihadismin asialle.

Heidät nähtiin yleensä radikaalien puolisoittensa tahdottomina ´uhreina´. Nyt tunnetaan naispuolisia propagandisteja, värvääjiä, ISIS:n alueella matkailevia sekä iskujen suunnittelijoita.

Tämä muutos ilmeni myös vuonna 2016 Notre Dameen suunnitellun pommi-iskun tapauksessa. Kolmen naisen islamistinen solu suunnitteli iskua, jossa olisi räjäytetty bensiinikanistereilla lastattu auto katedraalin vieressä. Suunnitelma kuitenkin paljastui. Naiset pidätettiin ja tuomittiin aikomuksestaan. Kolme vastaavaa naissolujen salaliittoa paljastui Britanniassa, joten potentiaalia tällaisiin iskuihin on.

Lähde Breitbart.

  • 323
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset