Eurooppa Kotimaa Muu maailma Politiikka

Vapaaehtoisena Ukrainassa – haastattelussa vapaaehtoinen suomalaistaistelija

Kuvituskuva: Suomalainen vapaaehtoistaistelija Ukrainassa.

Kansalainen haastatteli Ukrainan sodasta takaisin Suomeen palannutta vapaaehtoistaistelijaa.

Palasit hiljattain puolen vuoden eturintaman sodasta Ukrainassa. Kerrotko hieman itsestäsi?

Joni Björkbacka: Olen 25 vuotias Rovaniemeläinen mies. Olen opiskellut tieto- ja viestintätekniikan AMK tutkinnon Rovaniemellä ja siirryin sen jälkeen työelämään ja yrittäjäksi. Yritystoiminta oli tauolla Ukrainassa oloni ajan.

Mikä sai sinut lähtemään vapaaehtoiseksi?

Joni: Lähtöni syyt olivat humanitaariset. Siviilien murhaamiset ja sivulliset uhrit suututtivat minut, halusin lähteä heikomman osapuolen tueksi, joka taistelee kooltaan ylivoimaisen näköistä vihollista vastaan. Halusin laittaa Suomen armeijassa saamani koulutuksen käytäntöön.

Onko sinulla poliittista taustaa tai ideologiaa, joka olisi vaikuttanut lähtöösi?

Joni: Minulla ei ole poliittisia syitä lähdölleni. Elämänfilosofiaani kuuluu, että jos vääryyttä tapahtuu, sitä kohtaan tulee toimia, vaikka oman edun vastaisesti. Paha vallitsee silloin kun ihmiset eivät suostu toimimaan sitä vastaan. Saamani sotilaskoulutus on tähdätty juuri tämän vihollisen torjumiseen. Tapahtui tällainen kansanmurhamainen invaasio Baltiassa, Suomessa tai Ukrainassa, se täytyy pysäyttää.

Median ja sosiaalisen median keskustelut ovat olleet varsin kahtia jakautuneita sodan alusta lähtien. Ukrainan puolesta olevat halutaan usein nähdä NATO -myönteisinä. Mikä on oma kantasi NATON suhteen?

Joni: Olen jyrkästi NATO – kriittinen. Suomi ei tarvitse NATOn jäsenyyttä, eikä meidän tule sekaantua suurvaltojen välisiin riitoihin. Aikani Ukrainassa vahvisti arvostustani Suomen puolustusvoimia kohtaan. Puolustusvoimien koulutus on Euroopan parasta ja uskon, että rajallisellakin kansainvälisellä avulla voisimme torjua Venäjän mahdollisen hyökkäyksen. Uskallan väittää, että Suomalaiset vapaaehtoiset olivat koulutustasonsa puolesta parhaimmistoa Ukrainassa.

Saamamme tiedon valossa vapaaehtoisen on mahdollista valita eritasoisia toimintoja, jos ei esimerkiksi halua olla eturintamalla?

Joni: Kyllä, eturintaman ohella sotatoimet vaativat monenlaisia suoria sotatoimia tukevia toimintoja. Lääkintä, varustehuolto ja niin edelleen. Itse olin kuitenkin vain eturintaman toiminnoissa.

Haluatko kertoa läheltä piti tilanteista?

Joni: eturintama tarkoittaa erilaisia päivittäisiä aseellisia tulituksia, kranaatti- ja ohjusiskuja. Läheltä piti tilanteen määritteleminen on siten melko suhteellinen käsite. Joskus osuus kauemmaksi, joskus lähemmäksi, mutta vaaran määrä on vakio.

Kerrotko hieman päivistänne: Onko sodassa tietyt aikataulut, onko sotilaalla vapaapäiviä ja aikaa huilata iltaisin?

Joni: Kaikkien yksityiskohtia ei voi kertoa ja siitä tulisi pitkä tarina, mutta riippuu sijoituskohteesta. Tietyissä paikoissa on selkeämmät aikataulut, jossa seurataan päivärytmiä ja iltaisin on enemmän vapaata. Jossain muualla niin kutsuttu vapaa pyörii enemmän perustoimintojen ympärillä. Vapaa-aika tarkoittaa myös usein kunnon ylläpitämistä, lenkkeilyä ja sotatoimien harjoittelua. Tiettyihin tehtäviin määrätyt joukot saattoivat odottaa komentoa pidempään, mutta ylläpitivät kuntoaan harjoittelulla. Jos tehtäviin tuli pidempi tauko, joillakin vapaaehtoissotilailla, ei kuitenkaan suomalaisilla, oli havaittavissa tiettyä gonahtamista.

Suoran syyllistämisen ohella mediassa on ollut tiettyä paradoksaalisuutta, jos ei kaksinaismoralismia vapaaehtoisten suhteen. HS julkaisi keväällä artikkelin, jossa puhuttiin vapaaehtoisten edustavan perinteistä äijäkulttuuria. Noteerasitteko näitä ulostuloja Ukrainassa?

Joni: Kyllä näille toisinaan naurettiin. Se mikä siviilissä tuntuu unohtuvan, on se, että keskellä sotaa samalla puolella sotivan mielipiteet eivät kiinnosta ketään, hihamerkistä puhumattakaan. Musta aurinko on varsin yleinen symboli Ukrainassa ja ukrainalaisten sotilaiden keskuudessa. Symboli ei minun näkemykseni mukaan herätä samanlaista moraalishokkia ukrainalaisten sotilaiden keskuudessa mitä suomalaisilla siviileillä. Sotilaan näkökulmasta on varsin absurdia jos hihamerkki on tärkeäkin asia sodan keskellä. Hihamerkit ovat sotilaiden keskuudessa kuin auton keulalogot, eivät ne muuta sotilaan moraaleja suuntaan tai toiseen, ne ovat koristeita.

Tämä lienee hyvä aasinsilta keskustella Azov-pataljoonasta. Myös suomalaisessa mediassa haluttiin olla Ukrainan tukena, toisaalta oli tiettyä varauksellisuutta Ukrainana nationalisteja kohtaan. Tuliko tämä esille?

Joni: Sodassa, puolustaessasi omaa maatasi ja kansaasi aseellista hyökkäystä kohtaan et voi olla liian kansallismielinen. Azov pataljoona on osa Ukrainan armeijaa, jolla on ollut aseellisia yhteenottoja jo ennen viime keväänä alkanutta varsinaisempaa sotaa. Kuten sanoin, en ollut Ukrainassa poliittisista syistä. Mikä ollut Ukrainan nationalistien suhde maan johtoon ennen sotaa tai tulee olemaan myöhemmin, en ota siihen kantaa.

Muutama muukin suomalainen oli Ukrainassa suunnilleen puoli vuotta. Oliko lähtö vaikea, tuntuiko jossain vaiheessa, että olet antanut tarpeeksi?

Joni: 3-4 kuukauden jälkeen alkoi tuntua, että olisin antanut tarpeeksi, mutta lähteminen on vaikeaa, kun tiedät osan veljistä jäävän sotimaan rintamalle.

Mitä haluaisit kertoa lähtöä suunnittelevalle?

Joni: Tärkeintä on ymmärtää mitä olet tekemässä. Toiveikas tai positiivinen ajatusmalli matkasta ei välttämättä toteudu. Et välttämättä palaa, tai saatat haavoittua. Vaikka kuulostaa ehkä jollekin karulta, pidin itselleni mielessäni hautajaiset ennen lähtöä. Pitää hyväksyä se tosiasia, että eturintamalla kuolemanuhka on arkipäivää, eikä se saa estää sotilaallista ajattelutapaa tositilanteessa. Useimmilla meillä on läheisiä joille lähtömme sotaan on varmasti kova pala. Mentaali valmistautuminen lähtöön oli haastava osuus. Tosin myös arkeen palaaminen sodan jälkeen on ollut vaikeaa. Päivääkään ei kulu, etten olisi miettinyt kuinka haluisin olla takaisin auttamassa.

39 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

Näyttää siltä että Suomi tosiaan on sodassa vai liekö erikoisoperaatio. Suomen tunnuksilla varustetut Pasit rallaa pitkin Ukrainan aroja Vennään vainulaista kohti. Ei se Marin höpöjä puhunutkaan. Notta alkakaahan putsaan öljyjä torrakoista ja muistakaa maksaa sähkölaskut ensin ettei mee perintään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Rudi
juha II

Kun USA:ssa ja Iso-Britanniassa värvättiin nk. ”vapaaehtoisia” Ukrainaan. Kertoivat he kovasti pettyneenä Ukrainassa oleville länsimaisille sinänsä päteville omatoimi vaihtoehtotoimttajille. Olevansa hyvin pettyneitä sillä heille valehdeltiin niin saatavan varustuksen ja Ukrainan antaman aseistuksen osalta. Osalle ulkomaisille värvätyille ei armeijalla ollut edes antaa asetta ja ammuksiakin vain kourallinen. Suunta oli kyllä selvä heti. Rintamalle etulinjaan suoraan linja-autosta.

Mitä tulee näihin ”luopioihin” eli toimittajiin. He ovat luotiliivit yllä ja kypärät päässä sotilaiden kannoilla kuten sotakirjeenvaihtajien tuleekin olla oman henlkensä uhalla. Jota en aivan pysty ymmärtämään, mutta onhan näitä hurjapäitä, jotka hyppivät basehyppyjä ja kiipeilevät linkkitorneihin. Rahasta he eivät työtään ainakaan tee ja heillä ei ole niskassa uutiskanavien agenda tai länsimaisten hallitusten valmiiksi kirjoitetut uutiset.

Eivätkä nämä poikkiteloin asettuvat ihmiset koidu muuta kuin pelkkiä hankaluuksia demokraattisen lännen hallituksilta, jotka eivät ole auktotritäärisiä hallintoja. Iso-Britannia ja Saksa ovat jäädyttäneet vapaaehtoitoimittajien tilit ja omaisuus takavarikoitu sekä päälle on vielä rätkäisty osallisuudesta ”kansanmurhaan”. Oli miten oli ja meni miten meni, mutta jotain mätää on lännessä!

Antiryssänkätyri

LoL! En edes lukenut mutta riittää, että on lukenut pari sun kirjoitusta niin tietää, että rysän perään itket..

Voitto Ikunen

Kitosta urhea Suomalainen Mies, Auttaja laittaa kaikkensa.
varjeluksen enkeleitä tarpeisiin myös.

kamrat

”Granaatti” on hedelmä. ”Kranaatti” on räjähde.

John Quiman

Tuskin kuitenkaan hedelmillä heittelivät.

Ilkka Forsten

Granaattiomena on saanut nimensä käsikranaatista, sen verran niillä on yhtäläisyyksiä.

Marq

Meni aika lähelle. Käsikranaatti on saanut nimensä hedelmästä.
Granaattiomena, englanniksi pomegranate, oli latinaksi pomum granatum eli siemeniä täynnä oleva omena.

Ilkka Forsten

Kun minäkin tiedän yhden joka käväisi Ukrainassa tarkoituksena ottaa osaa sotatoimiin, jolloin ensimmäinen vaatimus oli että pitää tehdä viiden ( 5 ) vuoden sopimus muuten ei kelpaa. Koko sota on kestänyt puoli vuotta ja jatkuu kaiken aikaa, joten kysyn miten nämä haastatellut henkilöt ovat voineet lähteä pois jo nyt. Ja niin ikään kysyn, miten he kuvittelevat palaavansa sotaan myöhemmin, mikäli ” soppari ” on rikottu ?

juu

Ylellä kerrankin vähän rehellinen juttu, tähän asti kun on ollut pelkkää sankaritarinaa ukrainalaisista.
https://yle.fi/uutiset/3-12602381?origin=rss

Tuumailija

Siinä tuo ”Roni” osui nappiin, venäläisten ja ukrainalaisten käytös on aivan samanlaista, johtuisiko slaavilaisuudesta.
Sotilaat varmaan saavatkin osaavaa ja ammatillista hoitoa, ovat ansainneetkin sen, mutta tavallinen kansa käy apteekista hakemassa tarvittavat tarpeet lääkärin reseptillä ja omalla rahalla (jos on varaa), lääkäri toimittaa vain toimenpiteen sekä laskuttaa siitä.

Kaveri joka asui ukrainassa ennen rähinää, kertoi että jo silloin kauppojen hyllyillä näkyi avustustarvikkeita myynnissä ja hinta oli sen mukainen.

Eu sulkee silmänsä tuolla rehottavalta korruptiolta, koska syyllistyy itsekin sen tukemiseen ihan euroopassakin (uusi normaali), ja muulta rikollisuudelta kuten ihmiskaupalta yms.

Marq

Kiitos linkistä.

Eka Kettunen

Olipa hyvä haastattelu Kansalaiselta.

rol

Onneksi pääsit ehjänä takaisin!Motivaatiota en ymmärrä tässäkään tapauksessa. Virosta lähti 7v sitten pari hörhöä Nato operaatioon Afkanistaniin! Molemmat sai kuularuiskuista munileen.toinen kuntoutui jotenkin kävelijäksi! Nyt ei ole kummallakaan duunii,valtio ei auta ei ole veteraanitunnusta eikä saa kun ei viro ole sotiva osapuoli,Nato antoi ensihoidon,kuntoutus omaan piikiin,ei kuuluneet kutsuttuihin,menivät vapaaehtoisina.(tyhmät viroksi lollid). Oma vanhin poikanikin oli menossa, Sain jallittamisen jälkeen ymmärtämään tämän yskän,ei lähtenyt tapettavaksi EN YMMÄRRÄ RAMBOILEMISTA EN. ANALYYSISTÄ ANTAISIN 9!

otto suni

Ainoa hyvä mielipide oli kysymys Naton tarpeellisuudesta ja siihen tuli se ainoa oikea vastaus! Olisi ollut hyvä aika kysyä kuinka monta Nato-maiden joukoista oli mukana ”kouluttamassa”!

Ilkka Forsten

Pitääkin lähteä Syyriaan ISIS:n riveihin, niin Ohisalo Marin ja Andersson tukee ajatusta siitä, että kun palataan housut kintuissa ” kotiin ” on saatava status veteraanina ja täysi valtion kuntoutus + lupa jäädä odottamaan seuraavan kalifaatin perustamista.

otto suni

Todellakin saat sankarin vastaanoton oltuasi ISIS-taistelijana, mutta suomalaisena veteraanina Afganistanista palattuasi olet vain ”p..karätti” WC:n ovella!

Antiryssänkätyri

Lähtisin mielummin venäjän riveihin ajattele mitä ylistystä saisit kommentiryssiltä täällä…

gameover

Kumma että ei esitetä palkkasotilaalle suoria kysymyksiä kuten kuinka monta nuorta miestä ehdit murhaamaan tai vaikkapa ehkä jopa lapsia. Sehän olisi coolia kun voisi kehuskella isänmaallisille suomi leijona kavereilleen että tulipa siinä räjäyteltyä vihollislapsia oikein urakalla. Ja mitä niitä nyt on, mummoja ja kaikkia. Saisi kovat respektit.

Observer

Joo, varmasti on paljon venäläisiä lapsia tullut Ukrainan alueelle sitten sodan alkamisen. Ja baabuskoja tietysti niiden mukana. Niitähähän se tsar Putain on sinne rahdannut, ei mitään sotilaita…

Otas kuule kartta kouraan ja katso, minkämaan alueella konflikti on menossa. Ei kovinkaan montaa matsia ole tainnut olla venäläissiviilien asuma-alueilla, mutta kenen joukoissa seisot sen lauluja laulat.

gameover

Mukavaa kuulla miten normot ajattelee asian. Vähät siitä että itä ukrainan väestö pääosin venäläisiä ja jopa venäjämielisiä. Siellä heidän koti on. Siellä pitää koittaa asua. Sodankin varjon ja uhan alla. Osa lähtee, osa ei. Osa ei juuri edes pysty. Vähät siitä että kun ottaa kartan käteen niin huomaa että sotaa käydään ja on käyty sitten vuoden 2014 luganskin ja donetskin alueilla. Eli vain idässä. Isoja hallinto alueita pinta alaltaan. Vähät siitä. Suomi poika lähtee itä ukrainan duunaria ja heidän talonpoikaisjoukkoja räjäyttelemään joka ei kiovan korruptoituneita pukumiehiä ja jakkukalkkunoita halua eikä halunnut. Kaunista ja jaloa. Rationaalista. Miehen työ jos mikä.

Ilkka Forsten

Niin, onhan sekin joidenkin mielestä miehen työ kun ajaa tankilla siviiliauton päälle, siitä on olemassa klippejä sodan alkupäiviltä, ja ne kuskit EI OLE ukrainalaisia. Harmittaako sinua paljonkin kun putin ottaa pataan joka päivä, ja häviää koko konfliktin ?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
gameover

Entäs se kun venäläisbemari(eli bmp vaunu) ampui 30 millisellä konetykillä vanhan pariskunnan hyuandaillaan palasiksi autoonsa risteyksessä. Olen nähnyt senkin, kaiken nähtävän olen nähnyt. Oletko sinä ? Ylilyöntejä ja ylireagointeja sekä vahinkojakin takuulla sattuu molemmin puolin. Sattunut kaikissa konflikteissa, omiakin sotilaita vahingossa ammutaan ja ammuttu monissa konflikteissa kautta historian. Mutta kerro minulle, miksi meidän pitää mennä sinne ja tänne sekoittamaan maailmalla pakkaa lisää ja tappamaan porukkaa ?

Ilkka Forsten

Se aika outo ” vahinko ” jos tietoisesti ajetaan siviiliauton päälle. Se että ammutaan joku vahingossa ei ole outoa, etenkään kun sota on venäläisten toimesta viety siviilien keskuuteen.

Vastaus kysymykseesi miksi meidän pitää mennä sinne voidaan muotoilla myöskin näin. Miksi venäläisten piti mennä ukrainaan ? Maailman pakka on kaiken aikaa sekaisin, ei sitä meikäläisten osuus miksikään muuta ja jos ei mistään olisi reagoitu venäjän toimiin, niin paljonko luulet siinä tapauksessa ihmisiä kuolleen ? Sen lisäksi Putin olisi mahdolliseti nyt Puolan rajalla, ja kova uho päällä edetä siitä länteen.

Itsensä erehtymättömäksi Tsaariksi luokitteleva tyranni, on paljon pahempi tapaus kuin vapaaehtoisesti sotaan osallistuvat tyypit. Et ole kertaakaan kritisoinut sitä miten venäjä käyttää palkkasotilaita oman asiansa ajamiseen, ja kehtaa vielä marmattaa ukrainalle ettei ole soveliasta hyväksyä vierasmaalaisten osallistumista. On kulemma ” sotarikos ” mennä mukaan vieraan vallan sotatoimiin, käsittääkseni Venäjän käymä sota ei pitäisi millään tavalla liittya Syyrilaisten vapaaehtoisten työsarkaan, mutta niitä(kin) siellä on, ja se ei sitten olekaan sotarikos.

Observer

Montako ukrainalaista tunnet ja monenko kanssa olet asiasta keskustellut? Meinaan, uskon enemmän paikallisia kuin yhtäkään Olginon äänitorvea.

Ilkka Forsten

Venäläisillä mummojen räjäyttely on ihan normaalia, samoin lapsien, annatko heille paljonkin ”respektiä ?” Kyllä antifan porukoissa pitäisi arvostaa sitäkin puolta.

Kompensaatio

Ehkä osana lohduttaa se 15 000 – 18 000$:n kuukausipalkka. Sen verran sielä palkkasotureille maksetaan.

Observer

Jaa Ukrainassa?LOL! Voi kiesus… Nyt on asiantuntijat asialla. On vaan vissiin vähän väärä ala…

Marko

Olet selvästi hyvin kartalla todellisuudesta!

Natokimalainen

No jos siellä noin paljon maksetaan niin minä lähden saman tien!

A.Vipunen

Hallitus kippaa rahaa sinne minkä kerkeää, niin hyvinkin pääsee palkoille.

Ilkka Forsten

Nyt sitten tietolähde kehiin, väitän ettei mennä lähellekään tuota.

Jupi

Hyvä meininki, asiallinen ajattelutapa

Pöljä kun lähti

Ois kiva silti kuulla hänen ajattelutapaa Donbassissa tapahtuneista tuhansien siviilien tappamisista ukrainan Azov natsien toimesta? Onko Joni elänyt pullossa vai omaako kansinaismoralismin?? mikä on lännessä hyvin hyvin yleistä.

Ilkka Forsten

Missä ne tuhansien siviilien ruumiit mahtaa olla ? Yhtään joiukkohautaa ei ole vastaan tullut muualla kuin venäläisten hallitsemilla alueilla. Käytä ensi kerralla lukua kuusi miljoonaa, niin saat ystäviä Lähi – Idästäkin.

Pöljä kun lähti

Muutama tuhat muutaman vuoden aikana ei vaadi mitään massiivisia joukkohautoja. Kysehän on parista kolmesta uhrista per päivä (noin keskimäärin). Ei semmoinen vaadi mitään miljoonien joukkohautoja. Nyt oot pahasti hukassa vaikka muutoin hyvin kirjoitteletkin.

John Quiman

Tietosi ovat putkosuutisten tuotetta ja tietysti siksi venäläistä ”oikeaa tietoa” (kuten 60-luvullakin). Venäjä Itä-Ukrainan ja Krimin miehitti ja hallitsee kummassakin rautaisella otteella. Nuo tarinat siviilien tappamisesta ovat taatusti reippaanpuoleisten kalavaoleiden tasoa. Eivät tietenkään kerro omista rikoksistaan mitään.

Ilkka Forsten

Venäläiset ei ensin ilmoittaneet edes sitä paljonko ” erikoisoperaatio ” on vaatinut uhreja omista riveistä, niitä ei heidän mukaansa juuri ole ollut, mutta nyt onkin jostain syystä jopa venäjällä putkahtanut esiin tieto noin 10 000:ta. Tämän paljastuksen teki putinin lähellä oleva lehden päätoimittaja, joka sattumoisin sai sydänkohtauksen junassa ihan muutama päivä taaksepäin. Sitä ennen yksi putosi moottoriveneestä ja hukkui, sitä edeltänyt putosi sairaalan parvekkeelta jne jne. On mahtava sattuma että kaikki joilla on esittää muutakin kuin putinin valmiiksi kirjoittamia satuja, kuolee hetki sen jälkeen ” tapaturmaisesti ” Ja yhä tälläkin sivustolla putkoslaiset selittää, kuinka venäjä on sankarillinen valtio ja putin arvostettu rehellinen valtiomies. Jos voisin, niin lähettäisin hänelle ( putinille ) lippalakin jossa lukee siinä otsan puolella mulkvi**ti, se kuvaisi hyvin sitä mitä hatun alta löytyy.

Kovin menee putinilla homma epätoivoiseksi kun on likvidoitava aina jokainen totuuden puhuja, ja lisättävä perään että henkilö oli NATO:n kätyri tai lännen propagandaan uskova.

Kata

Ikkunoihin ”törmää” moni sielläpäin,heikkoa on niiden kunto..ja loppu on historiaa sitten.