Kotimaa Politiikka

Vasemmistolaisprofessori vaati Oulun yliopiston luokanopettajajärjestöä poistamaan Mannerheimin kuvan

Kuvituskuva. Marsalkka Mannerheim ojentaa Mannerheim-ristin kadetti Yrjö Keinoselle päämajassa syyskuussa 1942.

Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen on aiheuttanut kohua luokanopettajajärjestölle lähettämällään sähköpostilla.

Oulun yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden järjestö Olo ry päätti poistaa kokoustilansa seinällä olleen marsalkka Carl Gustaf Mannerheimin kuvan. Järjestö teki päätöksen Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puurosen vaadittua kuvan poistamista sähköpostilla.

Opiskelijajärjestö oli järjestänyt ensimmäisen vuoden opiskelijoille kilpailun, jossa yksi osa oli selfie-kuvan ottaminen Mannerheimin kuvan kanssa.

Vesa Puuronen paheksui opiskelijajärjestön ryhtyneen marsalkka Mannerheimin suosijoiksi ja halusi Suomen marsalkan kuvan poistamista tiloista.

Lähde Twitter
Lähde Twitter

Puurosen sähköpostin tultua julkisuuteen muun muassa Twitterissä kritisoitiin Puurosen poliittista kannanottoa.

Mannerheim on valittu kaikkien aikojen suomalaiseksi, joten professorin kannattaisi ottaa punainen kirjansa ja poistua paikalta, jos punakapinan tuulet ujeltavat yhä pään sisällä. Voin vain kuvitella miten tuohon vaatimukseen olisi suhtauduttu Etelä-Pohjanmaalla.

Yritän lohduttautua tällaisiin kirjoituksiin törmätessäni, etten ole noin harhainen kankkusessakaan, vaikka miekin olen punakaartilaisten jälkeläinen.

Olisikohan esimerkiksi Che Guevaran kuva johtanut samankaltaiseen mielipahaan?

Vesa Puuronen on poliittisen uransa aikana kuulunut muun muassa taistolaisiin Suomen Demokraattiseen Nuorisoliittoon (SDNL), Sosialistiseen opiskelijaliittoon (SOL, jonka perusosasto oli Rovaniemen marxilaiset opiskelijat RoiMO) sekä Joensuun Sosialistisiin Opiskelijoihin (JOSO). Hän on ollut myös SKP:n (Suomen Kommunistinen Puolue) osastoissa sekä puolueen piirikomiteassa. SKP:n hajottua sisäisiin kiistoihinsa Puuronen oli mukana taistolaissiiven perustamassa DEVA (Demokraattinen vaihtoehto) -järjestössä. Tämän jälkeen Puuronen on toiminut Vasemmistoliitossa.

Puurosen poliittisen toiminnan keskiössä ovat rasismin vastustaminen ja monikulttuurisuuteen liittyvät kysymykset. Vuonna 2008 Puuronen oli perustamassa Joensuun monikulttuurisuusyhdistystä JoMoni:a, joka toimii Puurosen mukaan erittäin aktiivisesti Joensuun seudulla.

Puurosen julkaisuja ovat muun muassa ”Valkoisen vallan lähettiläät”, ”Arjen rasismi ja rasismin arki”, ”Rasistinen Suomi” sekä ”Nuorten yhteiskunnallinen osallistuminen ja oikeistopopulismi”.

Puuronen on myös vaatinut vuoropuhelua ISIS-terrorijärjestön kanssa ja vastustanut ISIS:n vastaisten joukkojen koulutusta. Hänen mielestään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen ei heikennä Suomen turvallisuutta, vaan pikemminkin lisää sitä. Hän myös haluaisi Suomen ottavan suuremman vastuun EU:n alueelle tulevista turvapaikanhakijoista.

Vuonna 2017 Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki kieltäytyi nimittämästä kasvatustieteiden dekaanin eli tiedekunnan johtajan tehtävään ilmoittautunutta ainoaa hakijaa, Vesa Puurosta. Puurosta dekaanin tehtävään haastatellut koulutusrehtori arvioi, että tiedekunta tarvitsee toisenlaista johtajuutta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit