Kotimaa

Vasemmistoliiton Sarkkinen: Syntyvyyden lasku johtuu miesten ja naisten erilaisista poliittisista näkemyksistä ja Suomeen syntyy liikaa valkoisia vauvoja

Hanna Sarkkinen (vas.). Kuva Markus Sommers / Flickr / CC BY-SA 4.0

Juuri vanhempainvapaalta eduskuntaan palannut Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen uskoo tietävänsä yhden pääasiallisen syyn Suomen laskevaan syntyvyyteen. Parinmuodostus saattaa nykyään nousta ongelmaksi.

Suomalaisten syntyvyys on laskussa. Usein ennen lasten hankkimista halutaan vakiintua, mutta jo parinmuodostuksesta voi muodostua ongelma.

Hanna Sarkkinen kertoo Kansan Uutiset -lehden haastattelussa, että miesten ja naisten puoluepoliittiset mieltymykset voivat vaikuttaa parinmuodostukseen. Naisilla on taipumus äänestää vasemmistopuolueita ja vihreitä, miehillä taas kokoomusta ja perussuomalaisia.

– Monille on vaikea olla parisuhteessa, jos arvot ovat hyvin erilaiset, Sarkkinen huomauttaa.

Kuinka väestömäärän kasvu sitten saavutetaan – siihen on monia keinoja. Kantaväestön syntyvyys ei suinkaan esitä siinä pääroolia.

– Syntyvyyskeskustelussa onkin välillä se epämiellyttävä piirre, että tuntuu haluttavan nimenomaan valkoisia vauvoja, Sarkkinen valittaa.

Vasemmistoliittolainen muistuttaakin maahanmuuton merkityksestä ja puutteellisista maahanmuuton kanavista.

– Maapallolla ihmisten keski-ikä on hyvin nuori ja varmasti Suomeenkin olisi tulijoitakin, jos siihen olisi väyliä, Vasemmistoliiton kansanedustaja analysoi.