Kotimaa

Vasemmistopoliitikko Veronika Honkasalo vauhkoontui paikallisjunassa

Ennen Pukinmäkeä viereisestä vaunusta kuului Honkasalon mukaan kovaääninen englanninkielinen puhe ja hän oli arvellut tarkastajien tekevän työtään.

Honkasalo oli matkustanut eilen päivällä Helsingissä 16.00 jälkeen lähteneellä I-junalla kohti Puistolaa. Ennen Pukinmäkeä viereisestä vaunusta kuului Honkasalon mukaan kovaääninen englanninkielinen puhe ja hän oli arvellut tarkastajien tekevän työtään. Honkasalo kertoo, että konduktööri oli tarkastanut matkaliput vain junavaunussa olleilta irakilaistaustaisilta miehiltä. Kun joidenkin matkakortit eivät olleet voimassa, konduktööri huusi kovaan ääneen Pukinmäen kohdalla, että miesten on poistuttava junasta, Honkasalo selvittää.

pukinmaen_asema_-_google_maps

Tässä vaiheessa puutuin peliin. Kysyin silminnähden kiihtyneeltä kondarilta, miksi hän aluperin tarkastaa vain valikoidun joukon liput, että eikö samalla pitäisi tarkastaa kaikkien matkustajien liput. Kondari vastasi, että valitsi nyt tämän porukan tästä vaunusta. Jatkoin, ettei hän voi tietää, onko junassa muita liputtomia, että kaikkien liput pitäisi tarkistaa, muussa tapauksessa kyse on erittäin eriarvoistavasta ja leimaavasta kohtelusta. Kondari kysyi, miksi asia minua liikuttaa. Vastasin, että olen kaupunginvaltuutettu ja minua kiinnostaa, miten ihmisiä kohdellaan Helsingin julkisessa liikenteessä. Kondari käveli luokseni ja sanoi, että ”tarkastetaan sitten kaupunginvaltuutetunkin matkakortti”. Pyysin konduktööriä kertomaan nimensä, jotta voin tehdä asiasta valituksen. Hän kieltäytyi. Pyysin häntä kertomaan vaunun numeron. Hän kieltäytyi ja käski tekemään valituksen junan aikataulun perusteella.

Honkasalo toteaa, että konduktööreillä on oikeus tarkastaa matkustajien liput, mutta se, että tarkastus tehdään etnisen profiloinnin perusteella, ei ole missään muodossa hyväksyttävää. Hän todella toivoo, että jatkossa jokainen taustasta riippumatta voi matkustaa julkisissa kulkuneuvoissa vapaasti ja turvallisesti ilman pelkoa siitä, että joutuu ulkonäön perusteella valikoidun lipuntarkastuksen kohteeksi. Etninen profilointi on loukkaus ihmisarvoa kohtaan ja se on merkki yhteiskunnasta, jossa syrjintä on jo niin syvällä, ettei sitä tuottavia tekoja osata edes kyseenalaistaa, Honkasalo pohtii.

Konduktööri on käynyt puhuttelussa, jossa tapahtumat tarkastettiin videovalvonnan tallenteista. Tallenteiden mukaan konduktööri on tarkastanut muidenkin asiakkaiden lippuja ennen ja jälkeen Honkasalon väitettyä etnisen profiloinnin aiheuttamaa ihmisarvon loukkaamista.

Honkasalo on tullut aikaisemmin tutuksi kohauttamalla Suomea Twitterissä kirjoittelullaan ”Jääkiekkopiirien joukkoraiskauskulttuurista on kirjoitettu vain vähän. Enkä ole nähnyt kiekkoilijoiden ottavan siihen kantaa. Jännä.”

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa