Kotimaa Rikos

Vasemmistoprofessori töhri voimalaitoksia ja vetosi puolustuksessaan perustuslailliseen sananvapauteen sekä Euroopan ihmisoikeussopimukseen – käräjäoikeus sakotti

court justice

Vesa Puuronen oli 31.5.2020 yhdessä tuntemattomaksi jääneen henkilön kanssa spreijannut Kemijoki Oy:n Pirttikosken ja Seitakorvan voimalaitosten seiniin ja muihin pintoihin erilaisia spraymaalauksia esittäen kaloja ja iskulauseita kuten ”Joki ikiaikainen suree ahneutta ihmisen”, ”Lohijoki vapaaksi”, ”Kemijoki lohijoki” ja ”Kemijoki vapaaksi”.

Kemijoki Oy ja syyttäjä vaativat Rovaniemellä keskiviikkona alkaneessa oikeudenkäynnissä Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuroselle rangaistusta vahingonteosta. Puurosen tulisi maksaa Seitakorven ja Pirttikosken voimalaitosten töhryjen puhdistamisesta 11 576 euroa sekä korvata Kemijoki Oy:n oikeudenkäyntikulut 4556 euroa.

Puuronen puolestaan vaati, että syyte vahingonteosta hylätään ja valtio velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa. Puuronen kylläkin myönsi, että hän oli maalannut voimalaitosten seiniin ja muihin pintoihin erilaisia spraymaalauksia. Hänen tarkoituksenaan ei kuitenkaan ollut voimalaitoksen vahingoittaminen. Sen sijaan hän oli käyttänyt perustuslaissa tarkoitettua sananvapauttaan sekä katsonut teon olevan oikeutettua Euroopan Ihmisoikeussopimuksenkin perusteella.

Toissijaisesti Puuronen katsoi, että kysymyksessä oli lievä vahingonteko muun muassa sillä perusteella, että teko ei ollut vaikeuttanut voimalaitoksen päätoimintaa, eli sähkön tuottamista. Joka tapauksessa hänet tulisi jättää rangaistukseen tuomitsematta. Kyse oli sananvapauden piiriin kuuluvasta oikeudesta ilmaista paheksuntansa niistä vahingoista ja tuhoista, joita hän on katsonut voimalaitoksen aiheuttaneen kalakannalle ja muulle luonnolle.

Esitetty korvausvaatimus oli Puurosen mielestä ylimitoitettu, koska rakennuksen iästä ei esitetty selvitystä eikä siitäkään, kuinka usein maaliremontteja oli tarkoitus tehdä. Maalaukset eivät sosiologin mielestä sijainneet sellaisessa paikassa, jossa ne tulisivat Kemijoki Oy:n mahdollisten asiakkaiden näkyviin eivätkä ne myöskään ole sisällöltään sen laatuisia, että ne olisivat omiaan vähentämään Kemijoki Oy:n asiakkaiden halua käyttää yhtiön palveluksia.

Puhdistusta vaikeutti töhrijöiden omatoiminen puhdistustyö

Pirttikosken voimalaitoksen tuloputken luukkusalin seinän pinta on betonirapattu, joten graffitien poisto tällaisesta epätasaisesta pinnasta ei onnistunut muulla kuin soodapesuripesulla. Sileistä seinä- ja ovipinnoista puhdistus onnistui helpommin.

Seitakorvan voimalaitoksen kupariseinän puhdistus osoittautui huomattavan työlääksi. Graffitipoistajaspraylla puhdistus ei ollut onnistunut ja koska töhrijät olivat jälkiään puhdistaessaan itse yrittäneet peittää graffitit violetilla spraylla, seinään oli jäänyt rumat laikut, joista alta paistoi alkuperäinen kuva. Jotta seinään saatiin tasalaatuinen ulkopinta, koko seinän puhdistus soodapesulla oli tässäkin seinäpinnassa ainoa oikea ratkaisu.

Kemijoki Oy esitti käräjäoikeudessa puhdistustöistä maksetun laskun, joka oli 11 576 ilman arvonlisäveroa. Puuronen olisi suostunut enintään 1200 korvauksiin.

Teko oli suunnitelmallinen

Lapin käräjäoikeus ei pitänyt tekoa kokonaisuutena arvostellen vähäisenä, sillä se oli ollut suunnitelmallinen ja tekoon oli valmistauduttu rikoksentekovälineillä eli erilaisilla sapluunoilla.

Käräjäoikeus tuomitsi Vesa Puuroselle vahingonteosta 40 päiväsakkoa à 66 euroa , mistä maksettavaa kertyy 2640 euroa. Valtiolle Puuronen joutuu maksamaan myös rikosuhrimaksun 80 euroa.

Kemijoki Oy:lle Puuronen velvoitettiin korvaamaan vahingonkorvauksena 11 076 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 3701 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lähteet Lapin käräjäoikeuden tuomio, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit