Kotimaa Maahanmuutto

Vastaanottokeskustyöntekijän aiemmin pahoinpidellyt turvapaikanhakija virkailijalle toisessa vokissa: ”Teen saman mutta niin, että valvontakamerat eivät näe”

Kuva Hezzu / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Turvapaikanhakija vaati virkailijaa etsimään oikeusavustajan rikosasian käsittelyä varten. Tapaamisen aikana turvapaikanhakija kiihtyi ja uhkaili virkailijaa, joka järkyttyi niin, että joutui sairaslomalle ja turvautumaan psykologin apuun.

Turvapaikanhakija saapui asioimaan vastaanottokeskuksen infopisteelle, missä vastaanottokeskuksen virkailija otti miehen asian vastaan.

Miehen asia ei ollut aivan tavanomainen, sillä hän vaati virkailijaa etsimään oikeusavustajan toisessa vastaanottokeskuksessa tapahtuneen rikoksen käsittelyä varten. Virkailija tiesi miehen taustat: tämä oli pahoinpidellyt työntekijän toisessa vastaanottokeskuksessa.

Kielivaikeuksien vuoksi apuun otettiin puhelimitse arabiankielen tulkki. Keskustelun aikana turvapaikanhakija kiihtyi, ja virkailija kutsui vartijoita apuun siinä kuitenkaan onnistumatta. Toinen vastaanottokeskuksen työntekijä kutsui virkailijaa radiopuhelimella, mutta koska tämän vastaus oli ”epämääräinen”, työntekijä huolestui.

Kaoottinen tilanne infopisteellä jatkui. Kiihtynyt turvapaikanhakija ei antanut tulkin puhua loppuun eikä tulkki ehtinyt kääntää kaikkea miehen sanomaa. Kun toinen työntekijä saapui paikalle, hän kuuli kun turvapaikanhakija uhkasi virkailijaa: juuri tämän takia hänen oli hakattava se henkilö toisessa vastaanottokeskuksessa.

Sitten turvapaikanhakija otti tuolin ja heitti sen huoneen poikki. Mies poistui, mutta tulkki jatkoi vielä miehen sanomien kääntämistä: mies oli uhannut, että hänen pitää tehdä sama kuin toisessa vastaanottokeskuksessa mutta niin, että valvontakamerat eivät näe.

Virkailija otti tapauksen raskaasti. Hän joutui viikon sairaslomalle ja hän on myös käynyt psykologilla uhkaavan tilanteen vuoksi. Hän on saanut paniikkikohtauksia ja pelkää vieläkin, että turvapaikanhakija toteuttaa uhkauksensa.

Oikeudessa mies kiisti uhkailun. Väärinkäsitys johtui tulkin tulkkausvirheestä, sillä turvapaikanhakijan mukaan tämä puhui klassista arabiaa kun taas turvapaikanhakija irakin murretta. Toinen työntekijä kuitenkin kertoi molempien puhuneen irakin murretta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus totesi turvapaikanhakijan syyllistyneen laittomaan uhkaukseen ja tuomitsi vuonna 1984 syntyneen turvapaikanhakijan 280 euron sakkoihin. Miehen oikeusavustajan palkkio 1057 euroa jää valtion vahingoksi.

Lähde Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio.

  • 598
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset