Kotimaa Maahanmuutto

VATT: maahanmuuttajien integroituminen työelämään heikkoa myös pitkällä aikavälillä

Kuva Pixabay.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) julkaisi tiistaina raportin josta käy ilmi, että maahanmuuttajien työllisyys ja työtulot ovat merkittävästi kantaväestöä pienemmät, ja erot säilyvät myös pitkällä aikavälillä.


VATT:n julkaisema raportti tarkastelee Suomessa asuvien maahanmuuttajien menestymistä työmarkkinoilla vuosina 1990–2013, ja esittelee lyhyesti politiikkamuutoksia, joita Suomessa tehtiin syksystä 2015 alkaen, kun turvapaikanhakijoiden määrä äkillisesti kasvoi.

Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa syntyneiden maahanmuuttajien työllisyys ja tulot olivat tarkastelujaksolla huomattavasti pienemmät kuin muissa maissa syntyneiden maahanmuuttajien tai kantaväestön.

Erot maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä pienenevät Suomessa asutun ajan kuluessa, mutta ne pysyvät merkittävinä myös pidemmällä aikavälillä.

Kymmenen vuotta Suomeen muuttamisen jälkeen Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa syntyneiden miesten työtulot olivat vain 22–38 prosenttia samanikäisten kantaväestöön kuuluvien miesten työtuloista. Naisten kohdalla suhteelliset tuloerot olivat vieläkin suuremmat.

Afganistanista, Irakista ja Somaliasta peräisin olevat maahanmuuttajat saavat noin kaksi kertaa enemmän tulonsiirtoja kuin kantaväestö, skaalattuna väestöryhmän kokoon. Erot tulonsiirroissa pysyivät melko vakaina Suomessa asutun ajan kuluessa siitä huolimatta, että erot työtuloissa pienenevät.

Suomen hallitus on asettanut yleisen tavoitteen nostaa Suomen työllisyysaste nykyisestä 68 prosentista 72 prosenttiin.

Lähde VATT: Labor market integration of refugees in Finland

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa