Eurooppa

Växjön muslimit haluavat rakentaa uuden suurmoskeijan Saudi-Arabian rahoituksella

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.

Växjön muslimiyhteisö suunnittelee suurmoskeijaa maahanmuuttovaltaiselle Arabyn alueelle. Kustannusten suuruudeksi arvioidaan 80 miljoonaa Ruotsin kruunua. Imaami on pyytänyt Saudi-Arabialta ja Qatarilta apua hankkeen toteuttamiseen.

Växjön moskeijan imaami Ismail Abu Helal paljastaa, että Växjöhön Arabyn alueelle aiotaan rakentaa tuhatpaikkainen moskeija. Moskeijan on tarkoitus olla valmis vuonna 2025, kertoo Lokaltidningen.

– On tulossa moskeija minareetilla ja tulee myös naisille tarkoitettu tila, imaami kertoo.

Rakennuslupaa moskeijalle ei vielä ole, mutta tästä huolimatta imaami on vakuuttunut suunnitelman toteutumisesta, sillä hän on jo keskustellut Växjön viranomaisten kanssa.

– Rakennuslupaa ei ole vielä haettu, mutta teemme moskeijan piirustuksia ja olemme keskustelleen Växjön kunnan kanssa tästä. Uudesta moskeijasta tulee suuri, kaikkiaan 1 000 neliömetriä, imaami sanoo.

Imaamin arvion mukaan suurmoskeijan kustannuksiksi tulee muodostumaan noin 80 miljoonaa Ruotsin kruunua, mutta hän ei ole siitä huolestunut.

– Saatamme saada apua rikkaista arabimaista, kuten Qatarista, Saudi-Arabiasta ja Emiraateista. Muslimi pitää hyvänä asiana auttaa toisia muslimeja rakentamaan moskeija sinne, missä sitä ei vielä ole, imaami kertoo.

Växjön muslimiyhteisö on ollut yhteyksissä edellä mainittuihin maihin. Lupauksia rahoituksesta ei ole vielä saatu, mutta imaamin mukaan ”siellä on henkilöitä, jotka ovat halukkaita auttamaan.”

Växjön kaupunginarkkitehti Henrik Wibroe on suunnitelmista innoissaan.

– Sellainen iso moskeija olisi tosi näkyvä ja olisi jännittävää nähdä se ajaessaan Liedbergsgatania pitkin, kaupunginarkkitehti sanoo.

Växjössä kuullaan jo islamilaista rukouskutsua kovaäänisillä

Kansalainen kertoi toukokuussa 2018, että Växjön muslimit hakivat lupaa kaiuttaa rukouskutsua kovaäänisillä. Muslimit väittivät, että se parantaisi muslimiyhteisön arvostusta sekä auttaisi muslimien integroitumisessa yhteiskuntaan. Växjön viranomaiset myönsivät luvan.

Imaami Ismail Abu Helal sanoi tuolloin, että ulkona kaikuvalla rukouskutsulla olisi kaupunkiin positiivinen vaikutus ja se auttaisi muslimeja integroitumaan Arabyn alueella, missä jo vuonna 2008 noin 58% asukkaista oli ulkomaalaistaustaisia.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa