Kotimaa Talous

Väyrynen uhkaavan taantuman taltuttamisesta: ”Pitäisi käyttää sekä talonpoikaista että kadun miehen ja naisen järkeä”

Paavo Väyrynen.

Paavo Väyrynen muistuttaa tiedotteessaan tiukan taloudenpidon merkityksestä taantumassa.

Koronapandemian seurauksena on syntymässä maailmanlaajuinen syvä lama, joka koettelee erityisesti euroaluetta ja sen jäsenmaita. Paavo Väyrynen toteaa, että vaikka joissakin oloissa kulutuskysynnän lisääminen on järkevää taantumavaiheen elvyttämiseksi, nyt ”on syytä olla hyvin, hyvin varovainen”.

– Tämä johtuu siitä, että valtio, kunnat, seurakunnat, yritykset ja kotitaloudet ovat pahasti velkaantuneet. Lisäksi olemme ajautumassa syvään ja pitkäaikaiseen kansainväliseen lamaan, jonka keskellä näinä aikoina syntyvä velkataakan kasvu saattaa karvaalla tavalla kostautua.

Valtiovalta ja elinkeinoelämän järjestöjohtajat ovat kehottaneet kotitalouksia kuluttamaan normaaliin tapaan. Välttämättömät lomautukset ja irtisanomiset on Väyrysen mukaan syytä toteuttaa.

– Sopeutustoimien lykkääminen saattaa johtaa tulevaisuudessa syvempiin vaikeuksiin ja jopa vararikkoon.

Valtiovalta on kehottanut myös kuntia ja seurakuntia välttämään lomautuksia ja irtisanomisia.

– On oikein, että lomautusten sijaan työntekijöille pyritään löytämään uusia mielekkäitä työtehtäviä. Ellei niitä ole tarjolla, vastuulliset viranhaltijat ja luottamushenkilöt joutuvat toteuttamaan myös lomautuksia.

Lapset ja nuoret ovat talouskriisin riskiryhmä

Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut lopettamaan valtion velkaantumisen tämän vaalikauden kuluessa. Väyrynen näkee, että tavoitteesta on menty ”toiseen äärimmäisyyteen” ja valtion menoja ollaan ”holtittomasti lisäämässä”.

– Jos Suomen velkasuhde nousee euroalueen pahimpien kriisimaiden tasolle, maamme luottoluokitus väistämättä heikkenee ja korot nousevat. Maailmanlaajuinen talouskriisi saattaa johtaa yleiseenkin korkotason nousuun.

– Näissä oloissa valtiontaloutta tulee hoitaa säästäväisesti. Valtio olemme me kaikki. Valtion holtiton velkaantuminen koituu tavalla tai toisella meidän kaikkien vahingoksi. Varsinkin nykynuoret ja heidän lapsensa joutuvat tästä kärsimään.

Väyrynen toteaa, että vaikka taantumaa tulee tehokkaasti taltuttaa, ”tässäkin toiminnassa pitäisi käyttää sekä talonpoikaista että kadun miehen ja naisen järkeä”.

– Yrityksille annettavan tuen tulee olla pääosin luottoja. On keskityttävä tukemaan tarvittaessa tuotannollista toimintaa ja turvaamaan varsinkin vientiteollisuuden ja tuonnin kanssa kilpailevan teollisuuden toimintaedellytyksiä.

– Tuntuu suorastaan irvokkaalta, että maatalouden piirissä toimiville 50 000 yritykselle aiotaan myöntää vain 15 miljoonan euron takaukset, kun muun yritystoiminnan tukemiseen aiotaan käyttää miljardeja euroja, Paavo Väyrynen muistuttaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa