Eurooppa Politiikka

Venäjä ja Ukraina vaihtavat vankeja – Ukrainan presidentti uskoo ratkaisuun

Kuva PublicDomainPictures.net

Tuoreet uutiset Itä-Ukrainan selkkaukseen liittyvien vankien vaihdosta Ukrainan ja Venäjän kesken ovat herättäneet uutta toivoa viisi vuotta kestäneen kriisin ratkaisusta.

Ukrainan juuri valittu uusi presidentti Volodimir Zelenski sanoo, että vankienvaihto on ensi askel osapuolten sopimassa ohjelmassa Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi. Krimin kysymys vaikuttaa olevan sopimuksen ulkopuolella, kertoo Interfax.

Volodymyr Zelenski. Kuva Mykhaylo Markiv / The Presidential Administration of Ukraine / CC BY 4.0

Zelenski sanoo, että nyt on toteutettu ensi askel keskinäisestä sopimuksesta, joka on ilmeisesti tehty suoraan Venäjän ja Ukrainan kesken. Tilanteen rauhoittaminen ja ratkaisu oli eräs Zelenskin vaalilupauksia.

Tähän asti on vaikeassa tilanteessa toimittu neljän vallan eli Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan niin sanotun Minskin sopimuksen nojalla. Suurimmassa osassa sopimuskohdista ei ole päästy eteenpäin.

Neuvotteluja kahdella eri tasolla on pyrkinyt edistämään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, joka on osapuolten suostumuksella seurannut tilannetta Donbassin alueella, raportoinut siitä sekä pyrkinyt edistämään vuoropuhelua käytännön kysymyksissä.

Korkeamman tason yhteydenpidon ohella on yhteyttä pidetty myös alemmalla tasolla, johon ovat osallistuneet myös Donbassin alueen kaksi kapinallista hallintoa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit