Kotimaa Politiikka Uutiset

Venäjä katkaisi maakaasun toimitukset Suomeen

Kuva: Työ- ja elinkeinoministeriö

Energiayhtiö Gasum Oy on saanut 20.5.2022 Gazprom Exportilta ilmoituksen, että Gasumin hankintasopimuksen mukaiset maakaasutoimitukset Suomeen katkesivat tänään 21.5.2022 klo 7.00. Perusteena toimituksen katkaisuun on, että Suomi ei ole suostunut putkikaasun maksamiseen ruplissa.

Pitkäaikaisten toimitussopimusten mukaan maksuvaluutta on kuitenkin euro. Gasum on vienyt hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn, koska venäläinen osapuoli rikkoo vaatimuksellaan hankintasopimuksen ehtoja.

Kaasun tuonnin katkeamiseen varauduttu, kotitalousasiakkaille kaasua kaikissa tilanteissa

Suomessa on varauduttu venäläisen kaasun tuonnin katkeamiseen, mutta sen korvaaminen ei ole ongelmatonta. Täsmälliset vaikutukset kaasun saatavuuteen ja hintaan riippuvat käytössä olevista tuontireiteistä ja kysynnän kehityksestä. Kesällä kysyntä on selvästi talvea alhaisempaa.

Kotitalousasiakkaiden suora kaasun tarve pystytään kattamaan kaikissa tilanteessa, samoin välttämättömien yhteiskunnan palveluiden tarvitsema kaasu. Suomen Kaasuyhdistyksen mukaan vuonna 2019 kaasulla lämpiäviä pientaloja oli noin 4 000 ja rivi- ja kerrostaloja noin 1 100. Lisäksi maakaasulla lämmitettiin noin 1 200 palvelu- tai kauppatilaa ja 21 kasvihuonetta.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on varautunut huolehtimaan suojattujen asiakkaiden, eli kaasuverkkoon liittyneiden kotitalousasiakkaiden tarpeista. Lisäksi HVK valmistelee valmiutta huolehtia myös sosiaali- ja terveydenhuollon kohteiden sekä energiakriittisen elintarviketeollisuuden kaasun tarpeesta.

Energiayhtiöt voivat vaihtaa, ja osa on jo vaihtanutkin kaasua muihin polttoaineisiin markkinaehtoisesti. Kaasua käyttävien teollisuuslaitosten tilanne Venäjän tuonnin päättyessä vaihtelee. Osa niistä on jo vaihtanut polttoainetta, osa siirtyy hankkimaan kaasua Baltiasta Balticconnector-putken kautta.

Joidenkin yritysten on pakko keskeyttää toiminta putkikaasun tuonnin katketessa. Tästä syystä paikalliset ja alueelliset vaikutukset esim. lomautusten muodossa ovat mahdollisia. Työ- ja elinkeinoministeriö on jo alkanut selvittämään, miten yritysten ja työntekijöiden tilannetta voidaan helpottaa näissä tapauksissa.

Venäjän kaasua korvaavia vaihtoehtoja jo valmisteilla – myös LNG-terminaalilaiva tulossa

Suomen ja Viron välinen Balticconnector-siirtoputki mahdollistaa korvaavan kaasun tuontia Baltiasta. Suomeen saadaan kaasua myös nesteytettynä maakaasuna (LNG) terminaalien kautta Tornioon ja Poriin sekä syksyllä Haminaan valmistuvan terminaalin kautta.

Teollisuuden toimitus- ja huoltovarmuustarpeiden kattamiseksi Suomi on vuokraamassa LNG-terminaalilaivaa. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi 7.4. valtuutti verkkoyhtiö Gasgrid Finland Oy:n hoitamaan asiaa.

Gasgrid allekirjoitti 20.5.2022 LNG-terminaalilaivan vuokrausta koskevan 10-vuotisen sopimuksen yhdysvaltalaisen Excellerate Energyn, Inc -yhtiön kanssa. Kelluvan LNG-terminaalin merkitys on suuri teollisuutemme kaasunsaannin turvaamisen kannalta.

Laiva on tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi, ja sen loppusijoituspaikka on Etelä-Suomessa. Terminaalilaivaa varten rakennetaan uudet satamarakenteet sekä Suomen että Viron rannikoille. Jos ne valmistuvat Viroon ennen Suomea, sijoitetaan terminaalilaiva väliaikaisesti Viron rannikolle, kunnes Suomen rakenteet valmistuvat.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

41 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
gameover

Kommentti Odottaa hyväksyntää eikä koskaan julkaista koska kommentissa liian paljon ja liian suoraa totuutta/todistettuja faktoja, ja se ei ole koskaan hyvä juttu. Hyvä että ”vaihtoehtomediakin” oppii olemaan oikeita medioita eikä mitään äärioikeistolaisia salaliittohattuilijoita.

gameover

Tarvii myöntää että ennen tuota venäjän operaatiota en edes välittänyt tietää missä ukraina tarkalleen sijaitsee. En tiennyt että ukrainan armeija otti turpaan Luganskin vapaustaistelijoilta ja käytännössä siten aseisti hylkäämällä kalustoa Luganskin vapaustaistelijat, jonka jälkeen ukraina perusti ja koulutti uudet terrorijoukot lännen avustuksella ja opastuksella joilla sitten aloittivat armottomasti pommittamaan ja iskemään ohjuksilla siviilejä vastaan pidemmän matkan päästä. 15 000 siviiliä kerkisivät tappamaan. Tuohon ei lasketa kidutuksen ja raiskauksen uhreja toki. Eli pidättivät siviiliejä ja kiduttivat sekä raiskasivat mielihalujensa mukaan. Toki jatkavat samaa terroria edelleen missä vaan pystyvät. Sotavangit myöntävät siviilien tappamiset, pommittamiset, kidutukset, raiskaukset jne. Ei niistä vaan lännessä kuulla tai edes välitetä. Tulee deja vu mieleen kun lukee esim. matujen rikoksista kantaväestöä kohtaan. Tai siis kun lukee rivien välistä. Piilotellaan ja kierrellään loppuun asti. Taattua länsimedian journalistista laatua siis = valheita ja manipulointia.
Laitoin ukrainan samaan kategoriaan muiden p..kastanioiden kanssa. Isoin vientituote tai ainakin vientihitti maailmalla mistä se tunnetaan ja on tunnettu jo kauan on nuoret prostutioidut. Epsteinin lempparipaikkoja mistä saada tyttöjä lolita expressin kyytiin. Mm. Bill gates kuuluisa Epsteinin kaveri. Paljon tyttöjä viety myös israeliin. Eli ihan oikeaan kategoriaan laitoin alunperinkin. Läpeensä korruptoitunut terroristivaltio jota johtaa usan sätkynukke, kokkelia kehuva ja vetävä kääpiö j..talainen jonka erikoisavustaja on ISILiä ihannoiva kaappihomo.

Juha

Siinä tuli paljon asioita joita ei saa ääneen lausua. Elämme omituisessa yhteiskunnassa mutta sen ymmärtää kun perustuslaki on lakkautettu ja nukkehallitus ja valemedia tottelee käskijäänsä.

USAn dollari on jo tyrmätty ja proxysodassakin ovat tappiolla. Epätoivo kasvaa ja biologiset aseet otetaan käyttöön.. apinarutto, isorokko, lintuflunssa jne. Mutta petrodollarin kuolinkamppailu on tosiasia eikä paluuta entiseen dollarihegemoniaan kaasu-, öljy- ym raaka-ainekaupassa enää ole. Dollari on hylätty maailmankaupassa.

Ilkka Forsten

Ja ruplillako meinaat maailmaa pyörittää ?

Jegros Vekkuli

No myönnät kuitenkin, ettet tiennyt mitään ja sen jälkeen uskoit mv-lehteä ja ajaiduit vakavaan sotaputkoosiin jonka oireina on venäjän propagandan levittäminen on myös mahdollista, että olet yksi juhan, juha kakkosen ja zardeksin antimarxilaisen miesten välisen kaapikimppa siemennyksen lapsi, ikävä kyllä sulla ei ole paljon toivoa erittäin huonosta perimästäsi johtuen.

Eka Kettunen

Olen kuullut huhuja, että euroopassa maksellaan kaasusta muuttuneella valuutalla kaikessa hiljaisuudessa. Mutta sen on oltava väärää tietoa, koska olemme osa samaa lainkuuliaista yhteisöä ja siellä noudatetaan sopimuksia yhtä tarkasti ja tunnollisesti kuin meillä täällä Suomessa.

Juolahtipa sellainen hassu juttu mieleen, kun taannoin ameriikan pressa tuumasi Euroopan olevan venäläisen kaasun varassa ja nyt sitten ryhdytään ostamaan amerikkalaisen firman kaasua, niin kauppahan se on joka kannattaa.

Kata

https://www.heritage.org/coal-oil-natural-gas/commentary/us-worlds-largest-oil-and-natural-gas-producer-despite-bidens

Kannattaa lukea myös tuo ”varoitus” osio…Joe tekee kaikkensa että amerikkalaiset olisivat ahdingosssa…vauvaruoista lähtien.
Seko mikä seko.

ville vallaton

Joe Biden kuuluu samaan joukkoon Suomen kurjuuteen ajavan hallituksen kanssa. Ainakin kuusi EU-maata maksaa välittäjäpankin kautta kaasun ruplissa, joten joillakin on vielä oma kansa ensin!

Tuumailija

Varmaan sekin osio jonka varastavat syyrialta ja muilta ”demokratisoiduilta” mailta luetaan usan tuottamaksi.

Tämä on juuri tätä amerikkalaista unelmaa, kapea siivu vain pääsee siitä nauttimaan.

Joehan on pelkkä marionetti, ei hänellä ole kykyjä hallinnollisiin tehtäviin ihan terveytensäkään puolesta saati mitään päättämään, kyllä sen tekevät jotkut muut jotka laittavat myös sanat suuhun.

Kata

Juu se Joen prompteri on ”kaiken takana”,siellä puppugeneraattorit hyörii.Joe vaan siinä välillä nuuhkii lapsosia…. ällöä.

Ilkka Forsten

KAMALA tilanne…

seant

Noin puolet Eu:n Venäjän 54 kaasun ostajasta on jo noudattanut ruplamaksumekanismia, varapääministeri Aleksanteri Novak sanoi torstaina. Mutta Suomi ampuu omaan jalkaansa tunnollisena Eu:n nuolijana, johtuen eurooppaministeri Tytti Tuppuraisesta, joka on tunnettu lausumastaan “oma kansa ensin ajattelu on vahingollista” . Kaiken huippu mitä enemmän rajoitetaan, sitä enemmän venäjä tienaa kun kaasun hinta nousee,kertoo Citibankin analyytikko, Venäjä voi tienata ennätykselliset 100 miljardia dollaria kaasumyynnistä Euroopan maihin vuonna 2022.

hölmölästä kajahtaa

Saksahan oli ensimmäinen maa joka julkiseti ilmoitti että se ei luovu venäläisestä raakaöljystä eikä kaasusta. Ja niimpä se maksoi kerralla tämän vuoden laskut sekä ensi vuoden laskut. Ja sai maksettua ne vielä silloin kun ruplan kurssi oli alhaisempi. Eli taas voittivat muihin nähden.

Mikähän siinä on että Suomessa nähdään tuo ryssä-viha vieläkin niin voimakkaana. Vaikka koko eurooppa jo tekee businesta niiden kanssa ja ne on ylimmät ystävät keskenään. Kannattaisikohan suomalaistenkin muuttaa asennettaan?

gameover

Syy ryssä vihalle tai russo fobialle eli venäläisten vihalle on se että iso osa elää vielä joko 1940-luvulla tai vähintään 1960-luvulla. Toisin sanoen menneisyydessä, neuvostoliiton aikaa. Heille nykypäivän tavan venäläiset ovat neuvostoliittolaisia ja siten heitä kuuluukin vihata. Mielessään he oikeuttavat tavan kansan venäläisten rankaisun tai jopa tappamisen sillä että neuvostoliitto on paha. Ja pahahan se olikin. Mutta tulisiko esim. tavan kansan nykypäivän saksalaiset nähdä myös pahoina ihmisinä koska natsi saksa. Entäs italialaiset koska mussolini ja rooman valtakunta. Entäs jenkit koska natiivi intiaanit ja negroidit. Jne. Mihin vedetään se raja että koska nykypäivän ihmisiä voidaan syyllistää historian ja historiankirjoitusten perusteella.

Jegros Vekkuli

Venäjä ei millään ole hyvittänyt neuvostoliiton aikasia rikoksia ja jatkaa edelleen samaa toimintaa, siellä ei ole/olla muuttuttu mihinkään, muuten tämä kirjoitus on pahassa ristiriidassa ensimmäisen kirjoituksesi kanssa ja mitä väitit tiedoistasi.. Hmm miten tuo muistuttaakaan taas venäläistä totuutta.

Ilkka Forsten

Unohdit Savolaiset ja Saamelaiset.

juu

Ymmärrän pakotteet venäjää kohtaan, mutta ihan kaikessa tuntuu että meidän poliitikot ajaa meitä täyteen kurjuuteen.
Kohta sitä rillaillaan jossain nuotiolla silakkaa nälissään ja kylmissään, riippuen siitä onko silakkaa saatu kalastettua..

Tehdäänkehitysmaayhdessä
ike

Jättäkää nyt jo nuo EU:n ohjeet omaan arvoonsa. Ei ne siellä etelä-ransakassa värjöttele kun suomessa on -25 pakkasta. Eli painukaa v.ttuun te eurooppaliset säätelijät. Täällä tehdään kuitenkin kuin hyvä on, riippumatta meidän hallituksesta tai eduskunnasta. Taitaa tuo päivä vaan lähetyä.

Ilkka Forsten

98 E bensiinin litrahinta tänään 2.479 €. Mukavaa olla se joka pelastaa maapallon ilmastohätätilalta, siirtäen itsensä järjettömyyden hätätilaan. Vaalitkin on tulossa, mutta kansa äänestää KOKOOMUSTA ja DEMAREITA, sillä on niin mukavaa maksaa omaisuus muutamasta litrasta öljyjalostamon synnyttämää sivutuotetta, josta KUKAAN TOINEN EI MAKSA SAMAA hintaa EU:n alueella eikä sen ulkopuolella. Tietenkin meidän on oltava tiukkana boikotin suhteen ettei Saksalaisten tarvitsisi olla, sillä köyhä ja vähäväkinen germania pitää aina saada jalustalle, kun Günther ei luovu V10 Audistaan eikä halua rajoittaa ajonopeuksiaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
ike

Niin ja vaikka tuo ajatukseni meni odottamaan hyväksyntää, niin kuitekin tuon sen ilmi jossakin toisessa mediassa. Näinhän se menee, kun automaatteihin luotetaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Nimetön

Se nykyinen kurjuus alkoi 24.2. kun ryssistä tuli saastaa! Tavoite on että sinne ei viedä mitään eikä sieltä tuoda mitään.

juu

Mitä se tavallista ihmistä silti lohduttaa, jos venäjää kuritetaan venäjän aloittaman sodan takia, jos täällä tavalliset ihmiset siitä kärsii.
Luuletteko että maailmasta sodat ja riidat loppuu? Ei lopu ja tavalliset köyhät ihmiset on niitä jotka aina joutuu kärsimään.
Ei siinä paljon venäjäpakotteet lohduta kun jäätyy jossain talvipakkasessa nälissään.

Ilkka Forsten

Oleellisempaa olisikin laittaa Venäjä vastaamaan koko maailman ruokahuollosta. Jos Afrikassa ja ties missä loppuu vehnä ja maissi, sekä auringonkukkaöljy kuten tulee tapahtumaan, niin syyllinen ei ole kukaan muu kuin Putin hallintoineen. Hän varastaa Ukrainasta viljaa ja yrittää viedä sitä afrikkaan ja Lähi-Itään tunnuksettomien laivojen rahtaamana. Vatipää teki omasta maastaan hylkiön kaikkien silmissä, ja loi tiettyyn osaan maailmaa lisääntyvän nälänhädän. Meillä ei ole osuutta siihen, joten ei jyvääkään maailmalle eikä rahaa, koska se päätyy vain venäläisten käyttöön.

On kuitenkin hyvä pitää järki päässä, ja muistaa ettei suomen ruokahuolto pelaa yksin venäläisen viljan tai energian varassa. Afrikassa tilanne on toinen. Tietyn aikaa takkuilee, sitten alkaa taas rattaat pyörimään, sillä maailmasta löytyy kyllä kauppiaita ja hinnat tulee pakostakin alaspäin. Eikä Ukrainan sotakaan kestä loputtomiin. Sanoisin että tämänvuoden vaihteeseen ehdittäessä se on ohi, ja putin ottanut rökäletappion.

Venäjälle osoitetut pakotteet ei aja eurooppaan nälkiintymään eikä täällä palelluta, mutta se mistä olisi nyt pidettävä kiinni, liittyy pakolaiskiintiöiden lakkauttamiseen ja vapaan maahantulon salliminen tulisi kriminalisoida. Samalla voisimme leikata kehitysmaille suunnatuista varoista huomattavan osan, tai lopettaa ne kokonaan.

juu

Miten saisit venäjän vastaamaan mistään, kun lähes koko muu maailma on katkaissut kaikki yhteydet venäjälle?
En sano etteikö olisi oikein laittaa venäjää ”maksumieheksi” mutta ei se ole mitenkään realistista.
Ja EU on jo lupautunut maksamaan Ukrainan jälleenrakennuksen.
Laitetaanko veikkaus että mimmonen ”paketti” lähtee euroopan korruptoituneimpaan maahan?
Veikkaan että Suomen osuus on semmonen 20 miljardia alkuun, sitä sitten lisätään tietysti joka vuosi..

Nimetön

Venäjältä on jäädytetty yli 400mrd varoja EUssa, joten ne ainakin täytyy ottaa sotakorvauksina.

Eetu

Jokainen Suomen EU:iin lähettämä raharekka on Suomen kannalta ”hyvä diili!” Kysy vaikka demaripääministeriltämme.
Ja jokainen (toisiaan seuraava) raharekka on ainutkertainen ja vain tämän ainoan kerran tapahtuva. Jokainen toisiaan seuraava raharekka saa uuden nimen, joten se on joka ikinen kerta ainutkertainen.

Kata

No Volodomyr sanoi eilen että pitää jäädyttää venäjän varat ulkomailla ja käyttää ne Ukrainan uudelleenrakentamiseen…
Ja jopa Joekin on ”väläyttänyt” jotain…

https://www.verkkouutiset.fi/a/ukrainan-presidentti-ehdottaa-venalaisten-varojen-takavarikoimista-sotakorvauksiin/#7d5a1fc8

Ilkka Forsten

Olet väärässä luku on epäilemättä 200 miljardia.Gepardihattujen vaatima lisä 300 miljardia ja veroprosentti suomalaisella kaiken sen jälkeen vaatimaton 75 % + perintöverot + muuten vaan perityt verot..

ville vallaton

Uskotko todella EU:n johdossa olevan naiskaartin millään tavoin estävän noiden mukavien käkkäräpäisten tuloa, kyllä varoja riittää näiden elättämiseen. En usko Putinin rökäletappioon, suuri maa, suuret mittayksiköt!

gameover

Eihän venäjä ole kuin 11% maapallon kokonais maapinta-alasta. Toisin sanoen heittämällä suurin maa maailmassa. Ja täysin omavarainen energian ja ruuatuotannon suhteen sekä suurimpia energian ja ruuan tuottajia sen päälle. Ja omaa massiivisen modernin ydinasearsenaalin. Sillä välin mm. eurooppa nuolee kilpaa usan kasseja että eivät kuolisi nälkään ja jäätyisi hengiltä LoL. Hyvältä näyttää pojat. Me tienataan tällä(kin).

Jegros Vekkuli

Yht’äkkiä tiedätkin venäjästä paljon ja siitä kuinka loistavaa maa se on kaikin puolin kaikkia muita parempi… mites tuo nyt noin muuttui kun et vielä muutama kuukausi sitten tiennyt edes missä on ukraina ja nyt oletkin myös neuvosto tietäjä tuossa edellisessä viestisäsi.. Kirjoittaja venäläinen totuus on kyllä hyvin näkyvissä taas.

Ilkka Forsten

Se ei olekaan uskonsota, joten hyvä ettet usko. Matemaattiset yhtälöt vaan kertovat että tuloksellisuus suhteessa menetyksiin on ollut laihan puoleista. Kaatuneita enemmän kuin Afganistanin sodassa, joka sentään kesti kymmenen vuotta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
ike

No silakka on hyvä kala, tosin hinta alkaa jo olla sama kuin lohella. En oikein tiedä miksi sitä pitää rehuksi rahdata. Ei kai sitä muuten saataisi kansaa kyykytettyä. Kyllä minulle ainakin kelpaisi vähän pienenpikin kala. Saattaahan siitäkin olla jokin EU-määräys mikä säätää mitä pienenmpää kalaa ei saa myydä. Itse kyllä voisin katsoa tiskillä mitä ostan.

Eetu

Se silakan rillaus nuotiolla on kiellettyä, sekin. Nääs ne hiukkaspäästöt,,,

ike

Olen siis suuri rikollinen.

Ilkka Forsten

Pahin kaikista..

pimpeli pom

Ei ne pakotteet mitään tehoa. Vain typerimpien maiden johtajat niitä nouadttavat. Muistekaas Obaman pakotteita. Valio saatiin pois Venäjn markkinoilta ja Tesco valtasi heti Valion markkinaosuudet. Entäs sitten Perkinsin moottorit ja varaosat? Hirvittävä liikevaihto Venäjälle. Ja kun suomalaiset lopettivat niin Ranska otti heti toimitukset Suomen ohi. Ja firmoja konkurssiin. Saksalaiset ilmoitti että heidän tuotteitaan voi ostaa kolmansien maiden kautta ja siksi he eivät noudata pakotteita.

Entäs nyt sitten? Puolueeton Sveitsi käy paperilla miljardikauppaa viikossa. Välittää ”sveitsiläisiä” tuotteita maailmalle ja Venäjälle. Koska ne on puolueettomia, niin ne voivat ostaa ja myydä niitä tuotteita mitä muut eivät voi.

Kannattaisiko Suomenkin olla taas puolueeton? No ei ikimaailmasa. Sehän toisi miljardeja vuodessa Suomen verokertymiin. Mennään mieluummin NATO:on ja maksetaaan veroista se vajaat 8 miljardia vuodessa sinne.

Jegros Vekkuli

Vietkös useinkin paketteja vankilaan lastenraiskaajille?

Ilkka Forsten

Viila Runeberginleivoksessa on klassikko.

Ihmettelijä

Vaikuttaa siltä että tuo on juurikin sen uuden maailmanjärjestyksen vaatimusten mukaista, koska kansa pitänee saattaa kurjuuteen, että tuo onnistuisi.