Eurooppa

Venäjä: Syyrian jakaminen olisi tuhoisaa Lähi-idälle

Venäjä varoittaa Syyrian jakamisen seurauksista. On olemassa vaara, että terroristit ottavat vallan Damaskoksessa – arvaamattomin seurauksin.


Venäjän presidentin lehdistötiedottaja Dmiri Peskov katsoo, että Syyrian jakamisella voisi olla katastrofaalisia seurauksia koko alueelle. ”Syyrian alue tulisi vapauttaa”, sanoi hän lauantaina viikottaisen tv-ohjelma Vesti v subbotun haastattelussa. – Ja tulisi tehdä kaikkensa, että estettäisiin maan jakautuminen osiin. Koska sillä voisi olla katastrofaalisia seurauksia alueella. Presidentin ilmaisema tavoite on Syyrian laillisten viranomaisten tukeminen taistelussa terrorismia vastaan, taistelussa ISIS:iä ja muita terroriorganisaatioita vastaan, sanoi Peskov. On olemassa kaksi vaihtoehtoa: Joko Assad istuu Damaskoksessa, tai Al-Nusra -rintama istuu Damaskoksessa. totesi Kremlin tiedottaja.

Valkoinen talo on samaan aikaan syyttänyt Damaskosta kansainvälisten normien ”halveksimisesta” sen jälkeen, kun eräs YK:n tutkimuskomissio oli päätynyt johtopäätökseen, että Syyrian johto oli ainakin kolmessa tapauksessa käyttänyt kemiallisia aseita omaa väestöään vastaan. USA tulee tekemään liittolaistensa kanssa yhteistyötä syyllisten saamiseksi vastaamaan teoistaan. Ranska vaatii YK:n turvallisuusneuvostolta päättäväistä reagointia.

Venäjä ilmoitti jo perjantaina, että se tulee pitämään yllä yksipuolisesti tulitaukoa Aleppossa, jos Al-Nusra -rintaman palkkasoturijoukot poistuvat kaupungista. Venäjän ulkoministeriö ilmoitti kuitenkin perjantaina, että palkkasoturit kieltäytyvät lähtemästä kaupungista, kertoi uutistoimisto TASS. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zacharowa sanoi lauantaina, että Venäjä tekee yhteistyötä YK:n kanssa, siviilien evakuoimiseksi ja lääkintäavun toimittamiseksi. Sunnuntain vastaisena yönä islamistiset palkkasoturit rikkoivat uudelleen tulitauon Itä-Aleppossa. Guardian kertoo, että kiivaat taistelut jatkuvat USA:n, Ranskan ja Iso-Britannian tukemien palkkasotureiden ja Syyrian armeijan välillä. Venäjän ja Syyrian ilmavoimien ilmaiskuja Aleppoon ei ole enää jatkettu. Ilmeisesti syyrialaiset ja venäläiset haluavat estää useampien siviilien joutumisen uhreiksi. Länsimaisen median mukaan palkkasotureiden ja syyrialaisten välillä käydään nyt maataisteluja.

Neljä päivää aiemmin Putin oli keskustellut Erdoganin kanssa puhelimitse yhteisten toimien tekemisestä Aleppossa. Erdogan sanoi keskiviikkona, että hän ja Putin olivat tehneet yhteisen päätöksen Aleppon kysymyksessä. Al Jazeera siteeraa Erdogania: Puhuin eilen Putinin kanssa Al-Nusran vetäytymisestä. Puhuimme Alepposta. Olemme antaneet kollegoillemme tarvittavat ohjeet ja olemme alkaneet toimia sen mukaan, että Al-Nusra poistuu Alepposta. Mitkä Turkin kaupungit ovat Aleppon naapureina? Lilis ja Gaziantep. Jos pelätty pakolaistulva lähtisi liikkeelle Alepposta, niin silloin varovaisten arvioiden mukaan noin miljoona ihmistä tulisi Turkkiin. Me emme voi kattaa tästä koituvia kustannuksia.

Venäläinen uutistoimisto Sputnik vahvisti Putinin ja Erdoganin välisen sopimuksen, josta päätettiin puhelinkeskustelun yhteydessä. Keskustelu tapahtui ennen Putinin vierailua Saksassa.

Syyrian asevoimat ovat uhanneet torstaina Turkin tehtyä ilmaiskuja Pohjois-Turkin kohteisiin ampua alas turkkilaisia sotilaskoneita. ”Jokainen jatkossa tapahtuva turkkilaisten lentokoneiden yritys loukata Syyrian ilmatilaa tulee johtamaan siihen, että ne ammutaan alas taivaalta kaikkia käytettävissä olevia välineitä käyttäen”, totesi Syyrian pääesikunta torstaina. Turkin ilmavoimat hyökkää naapurimaissa ISIS-terrorimiliisiä ja myös USA:n tukemia PYD:n kurdipalkkasotureita vastaan.

Lehdistön mukaan Turkin asevoimat ovat torstain vastaisena yönä ”Operation Euphrates Shield’in” puitteissa tappaneet 160-200 PYD/PKK:n kurdipalkkasoturia Pohjois-Syyriassa, kertoo Haberturk. Lisäksi Turkin asevoimat ovat tuhonneet yhdeksän rakennusta, yhden panssaroidun ajoneuvon ja neljä sotilasajoneuvoa. Yksi pro-turkkilainen palkkasoturi sai surmansa ja yksi haavoittui sotilasoperaation yhteydessä.

Hyökkäys tehtiin kun Turkin tiedustelupalvelu sai tietää, että USA:n tukemat kurdipalkkasoturit olivat liikkumassa länttä kohti estääkseen turkkilaisten suunnitteleman sotilasoperaation ISIS:in hallussa olevaa Al-Babin kaupunkia vastaan. Turkki tulee lähipäivien aikana vapauttamaan Al-Babin ISIS-joukoista. Maanantaina ISIS teki yllätyshyökkäyksen turkkilaisten sotilaiden asemaan Pohjois-Syyriassa. ISIS tappoi hyökkäyksessä kaksi henkilöä. Lisäksi viisi haavoittui, kertoo uutistoimisto Anadolu.

Milliyet-lehti kertoo, että ”Euphrats Shield” -operaation alkamisen jälkeen ei ole käyty yhtään taistelua kurdipalkkasotureiden kanssa, joita johtaa 75 USA:n erikoisjoukkojen upseeria.

Kurdipalkkasoturit haluaisivat perustaa Pohjois-Syyriaan autonomisen tasavallan. Turkki taas vastustaa näitä suunnitelmia, sillä se johtaisi väistämättä Turkin jakautumiseen. Damaskoksen hallitus vastustaa myös autonomiaa, sillä se tuhoaisi Syyrian alueellisen yhtenäisyyden. Venäjä toisaalta haluaa myös säilyttää Syyrian yhtenäisyyden.

Pohjois-Irakin kurdijohtaja Masud Barzani vuorostaan tukee PYD/PKK:n palkkasotureita vastustavia puolueita. ”PYD ei ole onnistunut voittamaan muiden Syyriassa olevien ryhmien tukea. Sillä ei ole mitään kokoavaa funktiota ja se on epäonnistunut kehittämään politiikkaa joka olisi alueella vallitsevien realiteettien mukainen. Sellainen politiikka on PKK:lla. PKK on kuitenkin sodassa Turkin kanssa”, siteerasi Hürriyet-lehti Barzania. Kurdijohtaja Masud Barzani on tiiviissä liitossa Turkin presidentti Erdoganin kanssa.

Al-Masdar News’in mukaan ISIS-terrorimiliisi oli hyökännyt keskiviikkona Syyrian Deir Ezzor maakunnassa sydänsairaalaan. Syyrian armeija oli kuitenkin torjunut hyökkäyksen. Taistelussa kuoli 20 ISIS-taistelijaa. Lopulta Syyrian asevoimien joukot vapauttivat sairaalan lähiympäristön ISIS-taistelijoista. Venäjä ja Syyria ovat aiemmin syyttäneet USA:n ja Iso-Britannian johtamaa Anti-ISIS-koalitiota siitä, että antoi ISIS-taistelijoille mahdollisuuden paeta Mosulista Syyrian Deir Ezzorin maakuntaan.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa