Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous

Venäjä vahvistaa asemaansa Afrikassa: Aseita, palkkasotureita ja kauppasopimuksia

Kuva: Wikimedia Commons CC BY 2.0 .

Moskova laajentaa vaikutusvaltaansa maanosassa, jossa se hyötyy länteen kohdistuvasta kasvavasta tyytymättömyydestä.

 

Keskellä Ukrainan hyökkäystä Venäjä ja Kamerun allekirjoittivat 12. huhtikuuta sotilaallisen sopimuksen tietojenvaihdosta ja joukkojen kouluttamisesta. Tällainen sopimus on tullut yleiseksi Afrikassa, ja se on jo olemassa noin 20 maassa.

Viime vuosikymmenen aikana Moskova on laajentanut vaikutusvaltaansa koko Afrikan mantereella kolmen peruspilarin varaan: aseiden myynti, kouluttajien ja palkkasotilaiden läsnäolo sekä kauppasopimukset ja investoinnit esimerkiksi vilja-, hiilivety-, energia- ja mineraalialoilla.

Mikään ei tapahdu sattumalta. Vastapainoksi kolmasosa Afrikan maista pidättäytyi äänestämästä 2. maaliskuuta Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen äänestyksessä, jossa tuomittiin Ukrainan hyökkäys. Taustalla on kasvava yleinen sympatia Venäjää kohtaan ja tyytymättömyys länttä kohtaan, jonka katsotaan olevan sidoksissa siirtomaamenneisyyteen. Neuvostoliiton déjà vu -tunnelma on paluuta takaisin 1960- ja 1970-luvuille.

Viime viikolla Bamakoon laskeutui kaksi venäläistä taisteluhelikopteria maatutkineen. Sen jälkeen kun Ranska päätti vetäytyä Malista, aseiden ja sotilasajoneuvojen virta Moskovasta maahan on kiihtynyt ennennäkemättömälle tasolle.

Samaan aikaan satoja venäläisiä sotilaskouluttajia, jotka kuuluvat Wagner Group -nimiseen venäläiseen yksityiseen sotilasjoukkoon, on Ranskan ja Yhdysvaltojen mukaan laskeutunut tähän Afrikan maahan. Nämä kouluttajat toimivat jo paikan päällä jihadismin vastaisessa taistelussa.

“Vuoden 2021 lopun jälkeen, kun he saapuivat maahan, ihmisoikeusjärjestöjen raporteissa on todettu väärinkäytösten, kidutuksen ja laittomien teloitusten lisääntyneen. Muun muassa Mouran verilöylyssä kuoli noin 300 siviiliä Malin keskiosassa”, todetaan Human Rights Watchin raportissa. Al-Qaida ilmoitti viime viikonloppuna ottaneensa kiinni Wagnerin palkkasoturin. Venäläinen kouluttaja kuoli 19. huhtikuuta pommin osuttua ajoneuvoon, jossa hän oli kyydissä.

Samaan aikaan kun Eurooppa ja Yhdysvallat kiristävät Vladimir Putinin hallinnon vastaisia pakotteita, Afrikan maat jatkavat tiivistä yhteistyötä venäläisten yritysten kanssa.

”Kyse ei ole siitä, että Afrikka pelastaisi Venäjän, mutta maanosasta on tulossa yksi Kremlin ulkopolitiikan prioriteeteista. Siitä tulee paljon aggressiivisempi valloittaessaan Afrikan markkinoita ja propagandassaan, jossa se asemoi itsensä vaihtoehtona länsimaisille kilpailijoilleen”, sanoo Tatiana Smirnova, joka on näiden kahden alueen välisten suhteiden asiantuntija kanadalaisen Quebecin yliopiston Centre FrancoPaixissa Kanadan Montrealissa.

“Venäjä nojaa mielikuvaan, jonka Neuvostoliitto loi Afrikassa aikana, jolloin Moskova tuki monia vapautusliikkeitä, koulutti opiskelijoita ja rakensi sairaaloita”, Smirnova jatkaa.

African Export-Import Bankin johtajan Benedict Oramahin Venäjän uutistoimisto Tassille antamien lausuntojen mukaan Venäjän ja Afrikan välinen kauppa on noin 20 miljardia euroa vuodessa. Joka tapauksessa se on kaukana Kiinan, Yhdysvaltojen, Ranskan tai jopa Turkin kaltaisista suurvalloista, jotka ovat kasvattaneet kauppaansa Afrikan kanssa vuodesta 2014 lähtien, jolloin luku oli noin 10 miljardia euroa. Tuolloin Afrikan puolueettomuus Moskovan vastaisissa pakotteissa Krimin niemimaan miehityksen vuoksi herätti Venäjän kiinnostuksen maanosaa kohtaan. Myös investoinnit ovat kasvussa.

Kaivosalalla yksi erityisen merkittävä yritys on Rusal, jota johtaa oligarkki Oleg Deripaska, joka on presidentti Vladimir Putinin henkilökohtainen ystävä ja länsimaisten pakotteiden kohteena. Rusal louhii bauksiittia Guineassa. Mutta on muitakin yrityksiä, kuten Norgold, Renova, Alrosa tai Vi Holding, jotka toimivat esimerkiksi Etelä-Afrikassa, Angolassa, Burkina Fasossa, Zimbabwessa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Nämä yritykset louhivat kultaa, timantteja, mangaania ja platinaa.

Hiilivety-, kaasu- ja öljyalalla kourallinen venäläisiä yrityksiä on tullut vahvaksi Afrikassa, kuten Rosneft, Gazprom ja ennen kaikkea jättiläinen Lukoil, jota vielä viikko sitten johti miljardööri Vagit Alekperov. Hän vastusti sotaa lausunnossaan ja erosi kaksi kuukautta myöhemmin. Nämä yritykset ovat läsnä muun muassa Ghanassa, Kamerunissa ja Nigeriassa.

Yksityisestä liiketoiminnasta valtiollisiin etuihin

Yksityisten yritysten ja Venäjän valtion etujen välinen yhteys on tiivis ja ilmeinen esimerkiksi Alexandre Brégadzésta, joka on Rusalin johtaja Guineassa, mutta myös arkkitehti ja entinen suurlähettiläs. Brégadzé on opiskellut Moskovan diplomaattiakatemiassa. Nämä suhteet näkyvät myös turvallisuusalalla. Libyassa, Mosambikissa, Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja nyt myös Malissa toimivan salamyhkäisen Wagner-palkkasotilasryhmän toiminta sekoitetaan helposti Venäjän armeijan toimintaan. Tämä ryhmä käyttää jopa armeijan kuljetusvälineitä.

Länsimaisten tiedustelupalvelujen mukaan Wagneria rahoittaa Putinin niin sanottu kokki, liikemies Jevgeni Prighozin. Hän on myös Yhdysvaltojen ja EU:n pakotteiden kohteena ja tapasi Venäjän presidentin, kun tämä illasti hänen ravintolassaan Pietarissa.

Tukholman rauhantutkimuslaitoksen mukaan yli kolmannes Afrikan ostamista aseista tulee Venäjältä, joka on sen tärkein toimittaja. Kaksi tärkeintä aseiden vastaanottajamaata ovat Egypti ja Algeria, mutta on myös muita maita, kuten Nigeria, Sudan, Angola ja Mali. Kalustoon kuuluu hävittäjätyyppisiä lentokoneita, helikoptereita, rynnäkköaluksia, panssarivaunuja, ammuksia ja ilmapuolustusjärjestelmiä. Valtionyhtiö Rosoboronexportin ja 20 Afrikan maan väliset sopimukset kattavat nykyään kaikenlaisia aseita.

Näiden sopimusten avulla Afrikan maat, joiden diktatuuri- tai sotilashallinnot ovat länsimaiden pakotteiden alaisina – kuten Mali nyt, mutta myös Libya tai Zimbabwe Robert Mugaben hallinnon aikana – voivat saada käyttöönsä aseita, jotka muut maat kieltävät niiltä.

”Venäjä nojaa Neuvostoliiton Afrikassa luomaan mielikuvaan, jolloin Moskova tuki monia vapautusliikkeitä, koulutti opiskelijoita ja rakensi sairaaloita. Se nähdään eräänlaisena isoveljenä, Afrikan suvereniteetin puolustajana, joka edustaa vaihtoehtoista kehitysmallia länsimaiseen verrattuna. Tämä ihannoitu näkemys ei kuitenkaan vastaa nyky-Venäjän geopoliittista ja moraalista todellisuutta, joka on saanut aikaan sodan Ukrainassa”, lisää Smirnova Centre FrancoPaixista.

Suhteet romahtivat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, jolloin suurvalta koulutti kymmeniätuhansia nuoria afrikkalaisia lääkäreitä, arkkitehtejä, insinöörejä ja sotilaita. Hieman yli kymmenen vuotta sitten Putin itse innoitti kuitenkin voitokkaaseen paluuseen, joka huipentui Sotshissa vuonna 2019 pidettyyn Venäjän ja Afrikan huippukokoukseen. Kokoukseen osallistui peräti 45 valtionpäämiestä Afrikan mantereelta. Toinen kokous Moskovassa on suunnitteilla vuodelle 2022.

 

Lähde: El País

23 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Susi rajalta

Fiksua politiikkaa Venäjältä. Sen länsivastainen retoriikka uppoaa taatusti kolonialismin ja Usa:n ”demokratisoinnin” tuhoamiin maihin. Kun lännen velkakupla puhkeaa ja energia- ja ruokakriisi iskee, länsi on kusessa. Jääkö Bidenille enää varaa vaippoihin. Ne onkin Natokiimaset jotka elää kuplassa eikä Putin.

Alkaa riittää

Oletko sä muuten yhtään tietoinen siitä, että suurin osa ihmisistä pitää teikäläisiä just samassa arvossa kuin pedareita pidetään linnassa?

juha II

Sen siitä saa kun menee potkimaan karhua p..seelle!!!

Putin ei olisi ottanut ainoatakaan sotaisaa askelta ilman lännen (EU, USA ja NATO) olisivat sitä siihen provosoineet!!!

Tai niin. Putin löi leualla lännen nyrkkiin, joten syyllinen kunnes syylliseksi ikuisuuteen tuomitaan!

Suomeen ydinohjuksia!!!

Hyvä Venäjälle. Ei enää tarvitse arvuutella. Ei kannata venäläisiä sotilaita tuhlata. Kymmenen ydinohjusta Suomeen ja se siitä!!!

Hei! Mutta olimmehan ”oikealla” puolella!!!

Ilkka Forsten

Mistä ihmeestä te imette tuota ” suomeen tulee ydinohjuksia” lässytystä ?? Onko niitä Norjassa, onko niitä Tanskassa, ei ole. Tänne ei tule edes USA:n sotilastukikohtia, koska olisi hyvä muistaa että maat kuten Viro, Latvia ja Liettua jopa halusivat niitä, mutta eivät saaneet. He saivat turvatakuut, siis sen mitä putin pelkää, mutta yhtään ohjus-siiloa tai amerikkalaisten pienoismaailmaa ei siunaantunut. Nykyajan ohjuksia joiden kantama riittää suomesta moskovaan, ei tarvitse ampua mistään maahan kaivetusta siilosta, ne lähetetään matkaan lentokoneista jos tarve tulee, ja sitä tarvetta ei tule kun olemme natomaa.

Yhtään sotaa ei ole vielä käyty niin että painetaan puanaista nappulaa, ja ollaan voittajia. Maavoimia tarvitaan aina, ja siinä leikissä venäjän nykyinen armeija on auttamatta menettänyt uskottavuutensa. Jos ei pysty valtaamaan ukrainaa menettämättä tolkuttomasti miehiä ja materiaalia, sotalaivoista lähtien, niin nekö sitten lampsisi läpi euroopan kohtaamatta mitään vastusta ?

Sanot ettei venäläisten kannata tuhlata sotilaita, no hyvä, ei meidänkään jos niikseen tulee. Naton kautta voimme yhtä hyvin lähettää vastapalveluksena ohjukset venäjälle. Ilman sitä optiota on hyvinkin mahdollista että putleri saa päähänsä aloittaa jotain sekopäistä kärhämää meidän rajallamme. Siitä kun he viimeksi ovat yrittäneet, ei tullut paraatimarssia Helsinkiin ja ei tule vastaisuudessakaan.

Runtiti-pou

Jos kirjoittelisit Suomesta, niin voisin sanoa, että kaipaisit tervaa ja höyheniä ja kyydityksen rajalle. Mutta ethän sinä tuot p..kaa edes SUomesta kirjoittele vaan suursta isänmaastasi

Runtiti-pou

Jos kirjoittelisit Suomesta, niin voisin sanoa, että kaipaisit tervaa ja höyheniä ja kyydityksen rajalle. Mutta ethän sinä tuota oksennusta edes SUomesta kirjoittele vaan suursta isänmaastasi

finne igen

En voi olla hämmästelemättä näitä loisteliaita ”aivopieruja” sillä eri mieltä oleminen ei tarkoita sitä, että henkilö on Venäjän agentti. Oman maan etu on se, että kaikki vierasmaalaiset menköön kotimaihinsa ovat he kotosin Venäjältä, Ukrainasta, USA:sta, Afrikasta, Arabi-maista tai muualta. Suomi on ainoastaan suomalaisten oma maa ja isänmaa, joten antakaa jenkeille myös se .7,62 Nato luoti kuin ryssälle 7,62 x 39, niin kyllä he tokenevat ja vievät tankkinsa muualle!
Miksi pitäisi olla liittoutunut tai nöyristellä Ursula von der Leyenin käsien heiluttelun edessä, kuka on valinnut Sanna Marinin tekemään päätöksiä Sinun tai Minun edestä!
finne igen

Runtiti-pou

Onhan Juha avoimesti Venäjän puolella tuossakin. Kuten sinäkin kirjoituksissasi

Alkaa riittää

Oletko sä muuten yhtään tietoinen siitä, että suurin osa ihmisistä pitää teikäläisiä just samassa arvossa kuin pedareita pidetään linnassa?

Ilkka Forsten

Onneksi ryssät ei ole valkoista rotua, niin ei päästä syyttämään kolonialismista. Sekin on hyvä asia, että saamme lisää syitä jättää toppahuulet euroopan ulkopuolelle. Pas***akansat ovat löytäneet toisensa, siinä venäläiset ovat mestareita.

juha II

Niin. Muslimit ovat parempia ja lännen sotarikolliset!!!

Onneksi ollaan viisaita käristyneitä ruumiita!

Ilkka Forsten

Olen mieluummin lännen sotarikollinen, kuin idän sotarikosten uhri.

Zardex

Paras ”propaganda” Venäjän eduksi on yhä se, että sillä ei ole omaa propagandaa. Sen luoma ”mielikuva” johtuu aidoista toimista joita se tekee ja sen ”vaihtoehtoisuuden” vetävyys johtuu siitä aidosta terrorista ja moraalisesta rappiosta jota ”länsi” omilla toimillaan todentaa.

John Quiman

Unohdit viestisi lopusta tämän: ”Amen”.

Ilkka Forsten

Venäläiset ovat löytäneet kaltaisensa, tyhmät ja oppimattomat sopiikin samaa kastiin.

Runtiti-pou

Teidän propagandanne on todellakin ala-arvoista moskaa, kuten aina. Mutta eihän teillä oikein ole edellytyksiä mihinlään, kun kaikki synnit ovat teidän puolen juttuja. Mutta voisitte kyllä skarpata valehtelussanne

Alkaa riittää

Oletko sä muuten yhtään tietoinen siitä, että suurin osa ihmisistä pitää teikäläisiä just samassa arvossa kuin pedareita pidetään linnassa?

Eka Kettunen

” hävittäjätyyppisiä lentokoneita, helikoptereita, rynnäkköaluksia, panssarivaunuja, ammuksia ja ilmapuolustusjärjestelmiä ”

Vieläkö joku ihmettelee mihin kehitysapurahoja käytetään ?

Eetu

Kiina ja Venäjä uuskolonialisoivat Afrikan, valtaavat sen luonnonvarat ja nauravat lännelle, joka kippaa rahaa Afrikkaan kiinalaisten ja venäläisten aseiden ostoa varten.
Afrikka palaa luonnolliseen olotilaansa siirtomaaksi, Kiina ja Venäjä siirtomaaisänniksi, ja länsi maksaa nämä laskut. Toisaalta, lienee sitten moraalisesti väärin antaa tyhmän lännen pitää omat rahansa.

Kata

Mutta kai me yhä annetaan kehitysapua pikku summia?Ketä me kehitetään?
Afrikasta tulee ChiRus ja sitte ne kaksi maata ehkä mottailee toisiaan…ja me maksamme velkaa…

Ja EU siinä kattelee että mitä nyt,Ursulalla siis mutrussa…etelä alkaa ehkä vaaleneen ja pohjoinen tummenee…siltä näyttää.
Sitähän ne haluaakin?Tillintallinmaailma.

finne igen

Hyvin todettu sillä Kiina on jo eräs merkittävimmistä tekijöistä Afrikassa ja yksinkertaiset EU:n jäsenvaltioiden johtajat kuuntelevat lumoutuneina kun Ursula von der Leyen käsillä puhuen tuomitsee ne harvat täysjärkiset valtionjohtajat olevan ”eurooppalaisia arvoja” vastaan!
Venäjän kaupalliset intressit tulevat Ukrainan operaatiosta huolimatta hoidetuiksi ja sitä eivät yksinkertaiset natottajat täällä ymmärrä!
finne igen

Ilkka Forsten

Mutta jos länsi lopettaa toppahuulien elättämisen ja rahan lappaamisen, mistä se ryssän talous mahtaa elpyä. Banaanivaltioilla ei ole rahaa mihinkään ilman lännen varallisuutta, joten siirrytäänkö bilateraaliseen kauppaan jossa bantuheimo tuottaa kaalia ja venäläiset rahtaa omaa ” hi -tec ” osaamistaan alueen iloksi. Kyllä siinä Igorin bruttokansantuote kasvaa kohisten, ja saavat kaupan päälle iloista ja vahvasti sikiävää populaatiota joka ennen pitkää tuppaa myöskin venäjän rajalle.

Tuumailija

Kiinahan on huseerannut afrikassa vuosikymmeniä kohtuu isolla volyymilla, ei tietenkään ilmaikseksi tai ”humanitaarisesti”.

Nyt tuleekin hallitukselle moraalienn pahkina, mihin ne korotetut kehitysapurahat sitten valuvatkaan ja ovat valuneet? Tai melkein turha esittää moista, moraalia siinä talossa ei ole miesmuistiin nähty.