Eurooppa

Venäläinen oppositiojohtaja myrkytettiin Novitšokilla – Entinen kemiallisten aseiden kehittelijä: ”Siitä voidaan tehdä jauhetta”

Kuva Pikist.

Saksan hallitus on Independentin mukaan vahvistanut, että venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin hermomyrkky Novitšokilla.

Korruption vastustajan ja presidentti Putinin voimakkaan arvostelijan Aleksei Navalnyin elimistö romahti 20. elokuuta lennolla Tomskista Moskovaan. Navalnyi oli nauttinut lentoasemalla kupin teetä odotellessaan lennon lähtöä.

Yhdysvalloissa asuva entinen venäläinen kemisti Vil Mirzayanov on ollut kehittämässä salaisia kemiallisia aseita kommunistisen Neuvostoliiton aikana. Mirzayanovin mukaan A-242 -koodinimellä tunnettu Novitšok-luokan aine on kiinteää ja siitä voidaan tehdä jauhetta.

– Tämä aine on lähes 10 kertaa vahvempi kuin A-230 joka on nestemäinen ja joka otettiin Neuvostoliiton armeijan kemialliseksi aseeksi. A-242 ainetta tarvitaan 10 mg ihmisen tappamiseen. A-242 voidaan laittaa vaikka teepussiin.

A-242 -aineen kosteus on alhainen, eikä se matalan höyrystymisen vuoksi ole yleisvaarallista esimerkiksi teepussissa. Vaarallinen siitä tuli uhrille vasta kun aine pääsi tämän ruoansulatuskanavaan. Tästä syystä Navalny ei voinut aiheuttaa vaaraa muille.

Mirzayanov kertoo, että Ukrainan yliopisto edelleen tutkii ja valmistaa Novitšok-luokan hermomyrkkyjä.

Novitšok on tehokkaampi myrkky kuin esimerkiksi sariini ja sen havaitseminen elimistöstä on vaikeaa.

Aineen vaikutus voi alkaa minuuteissa, jopa kymmenissä sekunneissa elimistöön joutumisen jälkeen. Oireet alkavat kouristuksilla ja oksentelulla.

Novitšok on koliiniesteraasin estäjä, ja aineen vaikutus perustuu hermojärjestelmän ja lihasten välisen kommunikaation katkaisuun. Tämän seurauksena elintärkeät toiminnot kuten verenkierto ja hengitys lamaantuvat. Lopulta kaikki elintoiminnot romahtavat.

Ennen Navalnyin siirtämistä Saksaan venäläiset lääkärit väittivät oireiden syyksi aineenvaihdunnan häiriön. Venäläiset eivät myöskään löytäneet Navalnyin elimistöstä myrkkyä.

Navalnyitä hoidetaan Saksassa Charité – Universitätsmedizin Berlin -sairaalassa, ja hänen tilansa on edelleen vakava mutta kohenee. Toipuminen tulee kuitenkin kestämään kauan, eikä pitkäaikaisia vaikutuksia voida ennustaa.

  • 55
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset