Eurooppa Rikos

Vetlandan puukottaja-afgaani oli maassa lukiolain ansiosta

Kuva Wikimedia Commons / public domain

Ruotsin maahanmuuttoviraston tietojen mukaan Tamim Sultani tuli Ruotsiin huhtikuussa 2016. Lukiolain ansiosta hän sai määräaikaisen oleskeluluvan vuonna 2018, joka päättyi huhtikuussa 2020. Sultani haki uutta lupaa, mutta päätöstä ei ollut vielä tehty ennen veitsi-iskua keskiviikkona Vetlandassa. Iskussa loukkaantui 8 ihmistä.

Tamim Sultani.

Ruotsissa nuoret turvapaikanhakijat, joiden hakemus on hylätty ja jotka olivat päätöstä odottaessaan täyttäneet 18 vuotta, ovat voineet saada väliaikaisen oleskeluluvan saattaakseen lukio-opinnot loppuun. Vuonna 2016 maahan saapunut Vetlandan puukottaja oli myös tällainen tapaus.

Ruotsin veroviraston mukaan Tamim Sultani on syntynyt Kabulissa Afganistanissa 12. helmikuuta 1999.

Mies harjoitteli nyrkkeilyä Nässjössä. Ensimmäistä kertaa hänet otettiin kiinni yleisen järjestyksen häiritsemisestä Jönköpingissä joulukuussa 2018. Tuolloin poliisi epäili hänen olevan huumeiden vaikutuksen alaisena, ja virtsatesti antoikin positiivisen tuloksen kannabikselle. Miehen mieliala ”vaihteli voimakkaasti”.

Lukuvuonna 2018/19 Sultani meni lukioon Vetlandassa mutta ei läpäissyt yhtään luokiteltua kurssia. Mies kävi niin kutsuttuja luokittelemattomia kursseja, jollainen on muun muassa aakkosten opettelu. Taitoa tarvitaan, jotta ylipäätään voi oppia lukemaan ja kirjoittamaan.

Joulukuussa 2020 Sultani pidätettiin taas huumeiden väärinkäytön vuoksi. Nytkin kyse oli kannabiksesta.

Sosiaalisen median perusteella Sultani seuraa Facebookissa useita islamia käsitteleviä sivuja mutta myös Ruotsissa sijaitsevaa Hazarian-yhdistystä, mikä saattaa paljastaa hänen etnisen alkuperänsä hazaraksi. Hazarat ovat Afganistanin kolmanneksi suurin väestöryhmä, ja heitä on noin kymmenesosa koko Afganistanin väestöstä.

Tosin Sultanin tykkäykset osoittavat myös kiinnostusta islamiin.

Poliisi ei enää tutki tapausta terrorismirikoksena.

Lähteet Nyheter Idag, Joakim Lamotte, Samnytt, SR, Kansalainen, Samtiden.

Lisätty tieto lukiourasta 4.3 klo 17:17

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit