Videot

VIDEO: Euroopan väestö kutistuu – tai vaihtuu

Kuva Pxhere.

Demografisilla trendeillä on suuri vaikutus talouteen, yhteiskuntaan ja geopolitiikkaan. Esimerkiksi kaikki läntiset talousteoriat perustuvat jatkuvaan kasvuun, johon tarvittaisiin väestön kasvua.

Esimerkiksi Alankomaissa syntyvyys on ollut vuoden 1975 jälkeen 1.6, eli jokaisella naisella on ollut keskimäärin 1.6 jälkeläistä. Luku ei riitä alkuunkaan estämään kansakunnan katoamista. Ilman maahanmuuttoa, Alankomaiden väestö olisi kutistunut vuoden 2013 jälkeen. Suuntaus on sama kaikissa Euroopan maissa.

Jos Alankomaat haluaa säilyttää väestönkasvunsa, sen tulee hyväksyä maahanmuutto kolmansista maista. Gefiran ennusteen mukaan Alankomaiden väestöstä yli puolet on maahanmuuttajia vuoteen 2080 mennessä – vain hieman yli puolen vuosisadan kuluttua.

Yksikään maa ei ole pystynyt kääntämään syntyvyyden laskua. Jotta kansakunta säilyisi, syntyvyyden tulisi olla vähintään 2,1. Palaavatko Euroopan maat koskaan tähän – se on epätodennäköistä. Muutokset syntyvyydessä näkyvät vasta 30 vuoden päästä, joten syntyvyyden laskua ei ole mitenkään helppo pysäyttää.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit