Videot

VIDEO: Juha Mäenpään ”vieraslajien torjunta” -puhe

Juha Mäenpää (ps.). Kuva Youtube.

Kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) viime kesänä eduskunnassa pitämä maahanmuuttokriittinen puhe on ollut viimeisen vuoden aikana otsikoissa.

– Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.” Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa, Mäenpää totesi puheensa lopuksi.

Neljän tutkintapyynnön seurauksena käynnistämässään esitutkinnassa poliisi katsoi, että Mäenpäätä on syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asia eteni syyteharkintaan.

Sananvapauslain nojalla syytteen nostamisesta päättää valtakunnansyyttäjä, jonka kuitenkin oli perustuslain mukaan pyydettävä päätökselleen eduskunnan suostumusta, koska kyse on kansanedustajan valtiopäivillä lausumasta mielipiteestä.

Eduskunta päätti perjantaina äänestyksellä olla antamatta kansanedustaja Mäenpään syytesuojan poistamiseen.

Syytesuojan poistamisen kannalla oli 121 kansanedustajaa, vastaan äänesti 54 ja poissa oli 24 kansanedustajaa.

Sittemmin kävi ilmi, että syytesuojan poistuessa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen olisi todellakin asettanut Mäenpään syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, jos syytesuoja olisi poistettu.

Julkaisemme Mäenpään puheen kokonaisuudessaan, jotta lukijat voivat itse arvioida, olivatko syytökset kiihottamisesta kansanryhmää vastaan oikeutettuja ja asian saamat mittasuhteet oikeat.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit