Muu maailma

VIDEO: Teollisuuskaupunki Detroit on nykyään rauniokaupunki

Packard Automotive Plant, Detroit. / CC BY-SA 3.0, Albert duce

Ammuskeluja, palaneita taloja, roskaisia katuja, huumekauppaa. Näihin Detroitin järkyttäviin maisemiin voi nyt jokainen tutustua suosioon nousseiden YouTube-videoiden kautta.

Kolme vuotta sitten YouTube-käyttäjä CharlieBo313 latasi videon otsikolla ”Detroitin kaupunginosa täysin autioitunut”. Videolla kuvataan liikkuvasta autosta maisemia, jotka muistuttavat hyvin paljon The Walking Dead -tv-sarjan maisemia: Murentuneet tiet ovat alkaneet kasvaa umpeen heinää. Perämoottoriton vene seisoo tien varressa keskellä ei-mitään. Roskia on siellä täällä. Ihmisiä ei näy missään.

YouTube-kanavan kuvauksessaan tubettaja kertoo olevansa kiinnostunut kaupunkien kaduista sekä autioituneista ympäristöistä. Videoita on ladattu kanavalle tähän mennessä isot määrät – ei ainoastaan Detroitista, vaan myös muista kaupungeista, kuten Philadelphiasta ja Chicagosta. Suosituimmilla videoilla on miljoonia katsomiskertoja.

(Uutinen jatkuu videon alla)

Kun työpaikat katosivat Detroitista

Michiganin osavaltiossa sijaitseva Detroit on lähes 700 000 asukkaan kaupunki, ja jonka metropolialueella asuu väestönlaskennan mukaan viisi miljoonaa ihmistä. Detroit tunnettiin autoteollisuudestaan ja asukasluku oli moninkertainen. Kun työt loppuivat teollisuudesta, asukkaat muuttivat muualle. Jäljelle jäi valtava määrä tyhjiä kiinteistöjä.

Autioiksi jääneitä taloja myydään huutokaupassa polkuhinnoilla. Todellisuudessa ostajalle voi koitua valtavat laskut, kun maksamatta jääneet vesilaskut ja veromätkyt tulevat talon uudelle omistajalle.

Kaupungin talous on ollut suurissa vaikeuksissa ja vuonna 2013 kaupunki hakeutui Yhdysvaltain suurimpana kaupunkina konkurssiin. Kaupungin velat nousivat lähes 20 miljardiin dollariin. Vuonna 2014 kaupunki selvisi konkurssista.

Etnisten ryhmien jakautuminen Detroitissa. Mustien asuinalueet merkitty sinisellä ja valkoisten asuinalueet punaisella, / Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0, Eric Fischer

Asuinalueet ovat hyvin segregoituneita väestöryhmien kesken. Vuonna 2010 Detroitin kaupungin asukkaista valkoisia oli vajaat 11 prosenttia, mustia vajaat 83 prosenttia ja aasialaisia reilu 1 prosentti. Sen sijaan metropolialueella yli 70 prosenttia on valkoisia, vajaat 23 prosenttia mustia ja reilut 3 prosenttia aasialaisia.

Vielä 1900-luvun alussa lähes kaikki Detroitin asukkaat olivat valkoisia, mutta tilanne on vuosikymmenten aikana kääntynyt päälaelleen, kun valkoiset ovat muuttaneet pois.

Detroitin historiaan kuuluu myös vuoden 1967 rotumellakka, jossa ryösteltiin ja omaisuutta hajotettiin valtavat määrät. Rotumellakoiden taltuttamiseksi tarvittiin apuun kansalliskaarti ja armeija.

Sosiaalisia ongelmia

CharlieBo313:n videoilla kuvataan usein myös Detroitin yöelämää. Eräillä videoilla kuvaaja käy öiseen aikaan huoltoasemilla, joissa myyjät ovat panssarilasien takana. Eivätkä turhaan, sillä videoilla jotkut asiakkaat käyttäytyvät uhkaavasti myyjiä kohtaan ja heittelevät tavaroita panssarilasia päin. Videoille tallentuu myös huumekauppa, jota tehdään huoltoasemien parkkipaikalla.

Joillakin videoilla näkyy, kuinka selvästi alaikäisiä lapsia liikkuu öiseen aikaan kaupungilla.

Silmiinpistävää videoilla on se, että valkoisia asukkaita ei näy juuri missään.

Tulotasot Detroitissa. Matalat tulot merkitty sinisellä, korkea tulot punaisella. / Wikimedia Commons, CC BY 2.5, Loodog

Huumeongelma on kasvussa alueella. Toukokuussa 2017 uutisoitiin, kuinka huumeisiin liittyvät yliannostukset ovat jyrkässä kasvussa Detroitissa. Waynen piirikunnassa huumeisiin liittyvät kuolemantapaukset nousivat  543:sta 848:aan vuosina 2014-2015. Vastaavana aikana Oaklandin piirikunnassa yliannostukset nousivat 241:stä 282:een. Macombin piirikunnassa yliannostukset nousivat 244:stä (2013) 280:een (2015).

Henkirikostilastojen perusteella Detroit on myös Yhdysvaltain toiseksi vaarallisin kaupunki. Jokaista 100 000 asukasta kohden Detroitissa tehdään 45 surmaa. Detroitin edellä on ainoastaan New Orleans, jonka luku on 46,9.

Detroitin jälleenrakennus

Vielä muutama vuosi sitten Detroitin virallinen työttömyysprosentti oli lähes 30 prosenttia, mutta kaupunginjohtajan ja paikallispäättäjien mukaan todellinen työttömyysprosentti on lähempänä 50 prosenttia. Toukokuun lopussa Detroitin virallinen työttömyysaste oli 7,5 prosenttia.

Detroitin kohtalo näkyi myös Yhdysvaltain presidenttipelissä viime vuonna. Presidentti Donald Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan jälleenrakentaa Detroitin.

 Katsokaa Detroitia. Se tapasi olla ennen teollisuuden keskus. Nyt lähes puolet Detroitin asukkaista ei käy töissä. Kaupunki on toisella sijalla väkivaltarikostilastoissa. Silti, vaikka Detroitin asukkaat kärsivät, Hillary [Clinton] haluaa käyttää miljardeja dollareita valtion sosiaalitukiin, joita annetaan maahan tulviville laittomille maahanmuuttajille ja pakolaisille. Nyt me aiomme rakentaa Detroitin uudelleen ja aiomme tehdä Michiganista jälleen suuren, lupasi Donald Trump kampanjassaan.

Romuttuneen Detroitin jälleenrakentamiseen on tarjottu myös toisenlaista keinoa. Entinen Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton esitti vuonna 2016, että Detroitin romuttuneen rakennuskannan jälleenrakennus onnistuu vastaanottamalla syyrialaisia pakolaisia.

Jälleenrakennuksen myötä valtava määrä taloja romutetaan. Detroitin pormestari Mike Dugganin mukaan tulevan kahden vuoden aikana tullaan vetämään maan tasalle 10 000 hylättyä asuntoa. Vuodesta 2014 lähtien Detroitissa on romutettu jo yli 10 000 asuntoa ja kaupunki saanut liittovaltion tukea yli 250 miljoonan dollarin edestä.

Lisäys 17.7.2017 klo 10:45: Lisätty tiedot Detroitin tulotasoista.

Tilaa
Ilmoita
guest

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

law dissertation writing help https://dissertations-writing.org/

trackback

masters dissertation help https://mydissertationwritinghelp.com/

trackback

online dissertation help https://help-with-dissertations.com/

trackback

big fish slots free https://slotmachinegameinfo.com/

trackback

moe vs mlok slots https://www-slotmachines.com/

trackback

casino video slots winner, https://beat-slot-machines.com/

trackback

slots free online https://slot-machine-sale.com/

trackback
trackback
trackback
trackback

2regulated