Kotimaa Politiikka

Vihreät kansanedustajat haluavat kitkeä vihapuhetta tiukalla lainsäädännöllä

Inka Hopsu ja Iiris Suomela. Kuva Vihreät De Gröna.

Vihreät kansanedustajat Iiris Suomela ja Inka Hopsu jättivät torstaina kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus aikoo puuttua tehokkaammin vihapuheeseen lainsäädännöllisin keinoin. Vihreät kansanedustajat pelkäävät Euroopan unionin komission nostavan oikeusmenettelyn Suomea kohtaan, sillä Suomi ei komission mukaan puutu riittävän tehokkaasti vihapuheeseen.

Vihervasemmistolainen hallitus on jo esittänyt sukupuolta rangaistuksen koventamisperusteeksi rasististen motiivien tavoin. Lisäksi laittoman uhkauksen syyteoikeutta muutetaan niin, että teko olisi virallisen syytteen alainen, mikäli se kohdistuu henkilöön hänen työtehtävänsä vuoksi.

– Ne ovat hyvä alku, mutta eivät riitä kitkemään esimerkiksi rasistista vihapuhetta, Inka Hopsu toteaa.

– Seuraava askel on vihapuheen nykyistä selkeämpi kriminalisointi. Samalla on parannettava käytänteitä, jotta vihapuherikokset myös varmasti nousevat oikeuslaitoksen käsiteltäväksi, Hopsu jatkaa.

Vihreät kansanedustajat muistuttavat EU-komission väitteistä, joiden mukaan Suomen lailla ei voi riittävissä määrin määrätä tehokkaita ja toimivia seurauksia, joilla voidaan kitkeä rasismia ja muukalaisvihaa. Komission mukaan Suomessa ei ole esimerkiksi varmistettu, että kyseisiä rikoksia voidaan tutkia ja niistä voidaan nostaa syytteet ilman uhrin tekemää ilmoitusta tai syytöstä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa