Kotimaa Politiikka

Vihreiden kansanedustaja vaatii Suomea varautumaan voimakkaaseen aurinkomyrskyyn

Atte Harjanne. Kuva Esa-Pekka Mattila / Vihreät / Medialle.

Vihreiden Atte Harjanteen mukaan Suomen tulee varautua voimakkaan aurinkomyrskyn aiheuttamaan kriisiin.

Sähkökriisi voi syntyä monista hyvin erilaisista syistä, ja haitata merkittävästi nykyisen sähköriippuvaisen yhteiskunnan toimintaa. Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja Atte Harjanne uskoo, että yksi mahdollisista riskeistä on voimakas aurinkomyrsky, eli auringon voimakas hiukkaspurkaus.

– Voimakkaan aurinkomyrskyn osuminen maahan on yksittäisenä tapahtumana epätodennäköinen, mutta ajan mittaan tilastollisesti käytännössä väistämättä edessä, Harjanne sanoo.

Voimakkaan aurinkomyrskyn vaikutukset ihmisiin, talouteen, ja yhteiskuntaan olisivat merkittävät. Esimerkiksi energiahuolto, vesihuolto ja tietoliikenne olisivat vaarassa muun muassa sähköjärjestelmän tai satelliittiyhteyksien vaurioituessa.

– Koronakriisi on osoittanut kansainvälisen keskinäisriippuvuuden merkityksen taloudelle, ja Suomen etu onkin oman varautumisen ohella varmistaa, että varautuminen Euroopan unionissa ja kansainvälisesti on riittävää, Harjanne muistuttaa ja vertaa aurinkomyrskyn vaikutuksia koronakriisiin.

Harjanteen mukaan Suomen onkin syytä olla varautunut aurinkomyrskyihin, mutta vihreiden kansanedustaja vaatii lisäksi Suomea edistämään varautumista myös Euroopan unionin tasolla.

Harjanne on aiemmin kampanjoinut ilmastoarvoilla. Kansanedustaja nousi viime syksynä otsikoihin kun kävi ilmi, että hän oli matkustellut lentämällä viime vuosien aikana ympäri maailmaa.

Harjanteen lentomatkat suuntautuivat vuonna 2015 kahdeksaan maahan, vuonna 2016 seitsemään, vuonna 2017 neljään ja vuonna 2018 kolmeen maahan.

  • 216
    Shares