Eurooppa Maahanmuutto

Viidennes Ruotsissa asuvista ihmisistä on syntynyt ulkomailla

Muslimi kerjää rahaa Drottninggatanilla Tukholmassa vuonan 2015. Kuva Shutterstock.

Ruotsin tilastokeskuksen tietojen mukaan lähes viidennes Ruotsissa asuvista ihmisistä on syntynyt muualla kuin Ruotsissa.

Ruotsin väestörakenne on muuttunut dramaattisesti vain noin 20 vuoden kuluessa.

Vuosien 2000 ja 2019 välisenä aikana Ruotsin väestön rakenne on muuttunut siten, että aiempi noin miljoonan ulkomailla syntyneen osuus väestöstä on liki kaksinkertaistunut noin kahteen miljoonaan. SVT:n mukaan pelkästään vuonna 2018 Ruotsin ulkomaalaisväestön määrä lisääntyi 80 000:lla.

Menneinä vuosina suomalaiset siirtolaiset ovat olleet suurimpana ulkomaalaisena väestöryhmänä Ruotsissa, mutta tilanne on muuttunut viime vuosien aikana. Nyt suurimmat väestöryhmät ovat irakilaiset (190 000) ja syyrialaiset (145 000). Suomalaiset tulevat vasta kolmanneksi heti syyrialaisten jälkeen vain muutaman sadan henkilön erolla.

Maahanmuuttaneiden miesten yleisimmät synnyinmaat ovat Afganistan ja Syyria, kun taas naisten yleisimmät ovat Thaimaa ja Suomi.

Maahanmuuttajarikkain alue Ruotsissa on Tukholman lähellä sijaitseva Botkyrka, jonka väestöstä 42,1 prosenttia on syntynyt muualla kuin Ruotsissa. Seuraavana tulevat Haaparanta 41,6 prosentilla sekä Södertälje 40,1 prosentilla.

  • 417
    Shares