Kotimaa

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt saatetaan tänään haudan lepoon Lappeenrannassa

Kuvituskuva. Iskujoukon mies hyökkää. SA-kuva.

Mannerheim-ristin ritari kapteeni (res) Tuomas Gerdt saatetaan haudan lepoon Lappeenrannassa tänään lauantaina 28. marraskuuta 2020 sotilaallisin kunnianosoituksin.

Hautajaiset alkavat yksityisellä siunaustilaisuudella Lauritsalan kirkossa kello 12. Siunaamisen toimittavat kenttäpiispa Pekka Särkiö ja rovasti Jorma Taipale. Siunaustilaisuuteen osallistuu vain hyvin rajattu määrä Gerdtin omaisia ja kutsuvieraita. Siunaamisen jälkeen Gerdt haudataan Lepolan hautausmaalle.

Hautaan laskemisen jälkeen omaiset järjestävät yksityisen muistotilaisuuden kutsuvieraille. Saattoväen poistuttua haudalta muut hautajaisvieraat voivat viedä viimeisen tervehdyksensä Gerdtin haudalle.

Sotilaallisista järjestelyistä ja kunnianosoituksista vastaa Maasotakoulu, joka oli Gerdtin kummijoukko-osasto. Hautajaisten sotilaalliset elementit sisältävät mm. kielekkeisen valtiolipun lippuvartion, kunniamerkkien kantajan ja kunnialaukaukset haudalla.

Gerdtin arkunkantajina toimivat Reserviupseerikoulussa palvelevat Maasotakoulun varusmiehet. Tällä halutaan symboloida veteraanien perinnön siirtämistä jälkipolville.

Tasavallan presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen osallistuvat hautajaisiin. Presidentti Niinistö pitää puheen haudalla. Puolustusvoimien virallisena edustajana hautajaisissa toimii puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen.

Kapteeni Tuomas Gerdt oli viimeinen elossa oleva Mannerheim-ristin ritari.

”… vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen”

Ylipäällikkö Mannerheim nimitti 8.9.42 alikersantti Kaiho Tuomas Albin Gerdtin Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi .

Alikersantti Gerdt on sodan alkuvaiheista alkaen erikoisesti kunnostautunut taistelulähettitehtävissä, joutuen pitämään yhteyttä eri komentoportaitten välillä erittäin vaikeissa olosuhteissa. Paitsi rohkeutta vaatii tällainen työskentely nopeita itsenäisiä ratkaisuja ja aika annoksen synnynnäistä neuvokkuutta.

Kerran vihollisen onnistuessa yllättämään komppanian, johon alikersantti Gerdt kuului, haki hän itsenäisesti toimien tykistön apua. Tällöin joutui hän mm. ylittämään erään maastonkohdan, jota vihollinen tulitti 10:llä konekiväärillä ja yli 10:llä pikakiväärillä ja konepistoolilla keskittäen samaan maastokohtaan yhtäjaksoisesti raskaitten kranaatinheittimien tulen. Tällä teollaan alikersantti Gerdt pelasti komppaniansa suurilta tappioilta.

Monissa muissa kiperissä tilanteissa on hän kylmäverisesti ja itseään säästämättä suorittanut tekoja, joitten arvon tuntee vain sellainen, joka on joutunut johtamaan joukkoja tilanteissa, milloin kaikki muut yhteydet ovat poikki ja milloin vain miehinen kunto ja urhoollisuus voivat toimittaa perille annetut käskyt ja ilmoitukset.

20.–21.7.42 Kannaksella ”Sevastopolista” käydyn taistelun aikana ilmoittautui alikersantti Gerdt vapaaehtoisena vastaiskua tekemään määrättyyn osastoon. Ensimmäisenä miehenä syöksyi hän eteenpäin tuhoten konepistoolillaan ja käsikranaateilla kymmeniä vihollisia pyrkien aina pahimpaan ja ratkaisevimpaan paikkaan. Vihollisen erittäin ankarasta tulesta välittämättä kantoi hän kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan jatkaen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka. Hänen esikuvansa vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa