Eurooppa Politiikka

Viktor Orbán saattaa perustaa uuden EU-parlamenttiryhmän

Viktor Orbán. Kuva: Botár Gergely / Unkarin hallitus.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán puhui vuoden ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa muun muassa vaaleista sekä puolueensa europarlamenttiryhmän tilanteesta.

Viktor Orbán sanoi, että vaalikampanja on käyty ja on hallinnon aika. Orbánin johtama Fidesz-puolue sai vuoden 2018 parlamenttivaaleissa 49,27 prosentin ja viime vuoden europarlamenttivaaleissa 52,56 prosentin kannatuksen.

Puolue keskittyy pelkästään hallitustyöhön ja jokapäiväisten asioiden ratkomiseen tammikuuhun 2022 saakka, jonka jälkeen alkaa valmistautuminen saman vuoden parlamenttivaaleihin. Alkaa myös paluu aiempaan poliittiseen linjaan, jossa kansan mielipidettä kysytään kansallisilla konsultaatioilla, joita tullaan järjestämään ainakin kaksi vuoden 2020 aikana.

Orbán viittasi tuleviin parlamenttivaaleihin ja sanoi olevansa valmis pääministerin tehtäviin myös seuraavassa hallituksessa. Fidesz-puolueella ei kuitenkaan ole vielä päätöstä seuraavasta pääministeriehdokkaasta.

Pääministeri Orbán kertoi Fideszin europarlamenttiryhmän tilanteesta ja väläytti mahdollisuutta uuden ryhmän perustamisesta. Euroopan kansanpuolue -ryhmä (EPP) poisti viime vuonna Fidesziltä äänioikeuden EPP:ssä. Myös Petteri Orpon johtama Kokoomus-puolue kuuluu EPP-europarlamenttiryhmään, ja Orpo vaati viime vuonna Fidesz-puolueen erottamista EPP:stä.

Fidesz ei kuitenkaan voi kuulua EPP:een sen nykyisessä muodossa, joten Orbán haluaisi muuttaa sen politiikkaa. EPP kutistuu ja menettää vaikutusvaltaansa – Orbán huomautti – koska se kehittyy liberaaliin ja  sosialistiseen suuntaan.

Jos EPP ei muutu, Fideszin johtaja tulee perustamaan uuden europarlamenttiryhmän, koska EU-parlamentissa vaaditaan vastapainoa estämään Ranskan presidentti Emmanuel Macronin vasemman siiven liikkeen nousu.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit