Eurooppa Maahanmuutto

Viktor Orbán siirtolaisista: ”Euroopassa ei saa sanoa, että kyseessä on järjestetty invaasio”

Unkarin ja Serbian rajalla. Kuva Wikipedia.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán varoitti torstaina kasvavasta siirtolaispaineesta Unkarin etelärajalla sekä odotetusta rajasta läpipääsyä yrittävien siirtolaisryhmien määrän kasvusta säiden parantuessa kevään edetessä.

Tarkastettuaan Unkarin etelärajalla olevan aidan Slovakian pääministeri Peter Pellegrinin kanssa, Viktor Orbán totesi rajarakennelmien suojaavan myös Slovakiaa laittomilta siirtolaisilta, joista 95 prosenttia on asevelvollisuusikäisiä miehiä.

– Euroopassa tätä ei saisi sanoa, mutta kyseessä on ”järjestetty invaasio” Orbán sanoi.

Orbán sanoi kutsuneensa Pellegrinin tutustumaan Unkarin rajaan, koska laittomien rajanylitysten määrässä on tapahtunut jyrkkä nousu. Tämän vuoden aikana yli 5000 siirtolaista on yrittänyt Unkariin laittomasti. Balkanilla jopa 100 000 siirtolaista odottaa sopivaa hetkeä päästäkseen syvemmälle Eurooppaan.

Pääministeri Orbán kiitti Slovakian hallitusta sen antamasta tuesta rajavalvonnassa. Hän myös totesi pääministerien sopineen maiden välisen yhteistyön tiivistämisestä siirtolaispaineen kasvaessa rajoilla.

Orbán muistutti, että Unkari ei ole suljettu maa. Jos joku haluaa päästä maahan, siihen on olemassa viralliset reitit.

– Jos kaikki toimisivat näin, elämä olisi mukavaa. Mutta suurin osa ei tee niin, vaan valitsee sen sijaan laittoman tien.

Unkarin pääministeri kertoi maan salaisen palvelun tarkkailevan kiinteästi Balkanin tilannetta ja olevan hyvin selvillä, kuinka siirtolaisten liikehdintää organisoidaan. Hän myös muistutti kansalaisjärjestöjen roolista siirtolaiskriisissä ja sanoi näiden toiminnan tuovan mieleen ihmissalakuljettajat. Kyseisillä järjestöillä on takanaan huomattavat taloudelliset resurssit ja logistiset mahdollisuudet.

Pellegrini yhtyi Orbánin lausuntoon rajavalvonnan tärkeydestä Unkarin ja Serbian rajalla ja totesi Slovakian olevan pulassa ilman Unkarin vahvaa otetta rajavalvonnassa. Slovakia valvoo Ukrainan vastaista rajaa mutta tarvitsee Unkarin apua etelärajan suojaamisessa.

Lähde Unkarin hallitus.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit