Eurooppa Politiikka

Viktor Orbánin Fidesz huikeassa johdossa kannatuskyselyissä puoli vuotta ennen Unkarin parlamenttivaaleja

Kuva Szecsõdi Balázs / Unkarin hallitus.
Unkarissa pidetään huhti-toukokuussa 2018 parlamenttivaalit. Pääministeri Viktor Orbánin Fidesz johtaa kannatuskyselyissä selkeästi.

Kun puoli vuotta on aikaa Unkarin seuraaviin parlamenttivaaleihin, kansalliskonservatiivinen oikeistopuolue Fidesz (Fidesz – Magyar Polgári Szövetség) johtaa selvästi kannatuskyselyissä. Pääministeri Viktor Orbánin johtama puolue saattaisi saada jopa 61% kannatuksen, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Seuraavaksi suosituin on juuriltaan radikaali kansallismielinen Jobbik, joka on lieventänyt linjaansa vuodesta 2014 saakka, ja mielletään nykyään perinteisemmäksi konservatiiviseksi kansanpuolueeksi. Jobbik saisi tällä hetkellä 14% kannatuksen.

Sosialistipuolue MSZP:tä (Magyar Szocialista Párt, MSZP) äänestäisi 9% unkarilaisista.

Vasemmistolainen Demokraattinen koalitio  (Demokratikus Koalíció, DK) saisi äänistä 7%, ja vihreä liberaalipuolue Politiikka voi olla toisenlaista (Lehet Más a Politika, LMP) 5%.

Unkarissa äänikynnys parlamenttivaaleissa on 5%, ja sen alle jäävät puolueet eivät saa lainkaan parlamenttiedustajia.

Sosialistipuolueet menettävät kannatustaan

Sosialistipuolue MSZP:tä ovat vetäneet alamäkeen puolueen sisäiset ristiriidat. Viimeisten 7 vuoden aikana kuka hyvänsä onkaan johtanut puoluetta, sisäiset vastustajat ovat nopesati kaataneet hänet. Viimeksi eroamaan joutui puoluetta johtanut Szegedin pormestari László Botka, joka yritti palauttaa puolueen keskikokoisten joukkoon. Sosialistipuolue DK:ta johtava  Ferenc Gyurcsány on toistuvasti kieltäytynyt yhteistoiminnasta MSZP:n kanssa, vaikka Botkan eroon johti lopulta se, että hän ei halunnut yhteistyötä Gyurcsányn kanssa.

DK pyrkiikin nousemaan vasemmiston johtavaksi puolueeksi, kun MSZP puolestaan vajoaa kohti 5% äänikynnystä. DK:n mahdollinen voitto MSZP:stä olisi kuitenkin suhteellinen, sillä kokonaisuutena vasemmisto näyttää myös Unkarissa menettävän kannatustaan.

Vasemmisto on hylännyt myös Unkarissa köyhät ja keskiluokkaiset äänestäjänsä, mikä selittää vasemmiston heikon kannatuksen niin Unkarissa kuin kaikkialla muuallakin Euroopassa viimeisen vuoden aikana pidetyissä vaaleissa.

Jobbik on maan toiseksi suurin puolue, mutta ottaa suuren riskin etsiessään uusia kannattajia vasemmalta. Puolueen johtaja Gábor Vona on pyrkinyt liehittelemään vasemman siiven äänestäjäkuntaa  saadakseen heidät MSZP:ltä ja DK:lta itselleen. Jobbik on kuitenkin edelleen melko epäsuosittu vasemman laidan kannattajien keskuudessa, ja politiikan ohjaaminen vasempaan saattaa karkottaa puolueen oikean siiven äänestäjiä.

Kun MSPZ:n kannattajilta kysyttiin, äänestäisivätkö he Jobbikia, kahdeksan kymmenestä vastasi kielteisesti. Jos riski oikeistosiiven karkaamisesta vasemmistoäänestäjiä houkutellessa realisoituu, on luultavaa, että Gábor Vona ei johda puoluetta enää ensi kevään vaalien jälkeen.

Kansalliskonservatiivinen oikeisto vahvassa johdossa

Viimeiset 20 vuotta oikeistolaiseksi konservatiivipuolueeksi luokiteltu Fidesz kannattaa valtion selvää ohjausta talouspolitiikassa, kuten esimerkiksi pankkisektorilla, sekä konservatiivista näkökulmaa sosiaalisissa kysymyksissä ja Euroopan integraatiossa. Kuten Unkarin oikeisto yleensä, se on ollut hyvin skeptinen uusliberaalia talouspolitiikkaa kohtaan.

Marraskuun alun kannatuskyselyssä Fidesz sai jopa 61% kannatuksen, mutta puolueen kannatus on liikkunut keskimäärin hieman alle 50% tuntumassa.

Selvältä kuitenkin näyttää, että Fidesziä 14 vuotta yhtäjaksoisesti luotsanneen pääministeri Viktor Orbánin taistelu Brysseliä vastaan pakolais- ja demografiakysymyksessä saa unkarilaisilta kannatusta, ja on odotettavaa, että pääministeri Orbán ja hänen puolueensa saavat äänestäjiltä mandaatilleen jatkoa puolen vuoden kuluttua järjestettävissä Unkarin parlamenttivaaleissa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit