Kotimaa Maahanmuutto

Ville Tavio: ”Kansalaisuuksia jaetaan kuin liukuhihnalta”

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio. Kuva Wikimedia Commons.
Suomi saa yli 12 000 uutta kansalaista vuodessa. Määrä on enemmän kuin Maarianhaminassa on asukkaita.

Tilastokeskus uutisoi tänään torstaina, että viime vuonna Suomen kansalaisuuden sai 12 219 Suomessa vakinaisesti asunutta ulkomaiden kansalaista. Määrä on suurempi kuin koskaan ennen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtajan Ville Tavion mielestä kansalaisuuksia jaetaan kuin liukuhihnalta. Tavion mukaan Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka on eduskunnassa osoittanut pitävänsä nykyisiä kansalaisuuden saamisen kriteerejä liian vähäisinä.

Kansalaisuuden saamisen ehtoja tiukennettava

Tavio ja 11 muuta Perussuomalaisten kansanedustajaa jättivät eduskunnassa hiljattain lakialoitteen, jossa ehdotetaan kansalaisuuden saamisen ehtojen tiukentamista siten, että yleinen asumisaikavaatimus Suomen kansalaisuutta haettaessa nostetaan kymmeneen vuoteen. Nykyään kansainvälistä suojelua saava henkilö voi saada kansalaisuuden jo neljän vuoden Suomessa asumisen jälkeen.

– Neljässä vuodessa emme opi tietämään turvapaikanhakijoina saapuneista paljoakaan. Kymmenessä vuodessa selviäisi paremmin, ovatko he lainkuuliaisia ja ovatko he sopeutuneet suomalaiseen yhteiskuntaan, Tavio sanoo.

– Itävallassa asumisaikavaatimus kansalaisuuden saamiseksi on kymmenen vuotta. Tanskassa se on yhdeksän vuotta ja Saksassa kahdeksan vuotta. Suomen lainsäädäntöä pitää muuttaa näitä verrokkimaita paremmin vastaavaksi, Tavio sanoo.

Yli 98% Suomen kansalaisuuden saaneista pitää myös entisen kansalaisuutensa

Tavio pitää mielenkiintoisena yksityiskohtana, että lähes kaikki eli 98 prosenttia Suomen kansalaisuuden saaneista pitävät myös entisen kansalaisuutensa.

– Mikä on neljässä vuodessa kansalaisuuden saaneen ja vanhan kansalaisuutensa säilyttäneen henkilön sitoutuminen Suomen puolustamiseen ja sen kulttuurin kunnioittamiseen? Minusta tätä on aiheellista kysyä. Ainakin perussuomalaisille suomalaisuus on paljon enemmän kuin vain juridinen asiantila, Tavio sanoo.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit