Kotimaa Politiikka

Ville Tavio: ”Suomi on suomalaisten kansallisvaltio”

Ville Tavio. Kuva Jasmina Ollikainen.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio pitää Suomen itsenäisyyden puolustamista valtiofilosofisesti tärkeimpänä lähtökohtana. Taviolle Suomi on suomalaisten kansallisvaltio.

Kansalainen pääsi Eduskuntaan haastattelemaan Perussuomalaisten kansanedustaja ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Taviota. Jututimme häntä muun muassa hänen omasta taustastaan sekä ajankohtaisista poliittisista asioista.

Ville Tavio, poliittisen urasi kehitys on ollut nopeaa, pääsit Turun kaupunginvaltuustoon 2012 ja Eduskuntaan 2015. Sait nyt eduskuntavaaleissa 14 957 ääntä ja olit sillä äänimäärällä toiseksi suosituin perussuomalainen Halla-ahon jälkeen. Mikä sai sinut lähtemään mukaan politiikkaan?

– Aloitin opiskelun Turun yliopistolla 2005, ja niihin aikoihin tuli luettua Halla-ahon kirjoituksia. Sitä ennen olin jo armeijaikäisenä seurannut Tony Halmetta. Sitä kautta kiinnostuin Perussuomalaisista. Ratkaisevaa oli kuitenkin erikoistumiseni EU-oikeuteen. Huomasin, että EU on lähtökohtaisesti laajeneva järjestelmä ja tulee laajenemaan kansallisen suvereniteettimme päälle. Liityin alkuvuonna 2012 Perussuomalaisiin. Ensikosketukseni puolueeseen oli PS-nuorissa, jossa toimivat silloin myös Vilhelm Junnila ja Heikki Tamminen, jotka molemmat työskentelevät nykyään Eduskunnassa kanssani.

Mitkä asiat ovat sinulle politiikassa tärkeitä?

– Turvallisuus on minusta kaiken pohja. Itsenäisyyden puolustaminen on valtiofilosofisesti tärkein lähtökohta. ”Suomi on suomalaisten kansallisvaltio” on minun mottoni.

Olet koulutukseltasi juristi. Onko tästä ollut politiikassa hyötyä?

– On, koko ajan. Lainsäädännöllinen näkökulma on tarpeen, sillä politiikka on lainsäädäntöä. Oikeustieteellisestä on muutenkin ollut hyötyä, sillä siellä opiskellaan yhteiskunnallisia asioita laaja-alaisesti. Politiikassa on kyse oikeasta ja väärästä ja siinä tarvitaan arviointikykyä. En tiedä opettaako oikeustieteellinen sitä, mutta näin pitäisi olla.

Perussuomalaiset on jäämässä oppositioon. Menikö tämä oikein? Mitä mahdollisesti pitäisi muuttaa poliittisessa järjestelmässämme?

– Ei mene oikein, kun hallitus nojaa ideologiaan joka hävisi vaaleissa. Vihervasemmiston sijasta olisi ollut mahdollista muodostaa Perussuomalaisten, Kokoomuksen ja  Keskustan kesken hallitus, jossa Perussuomalaiset olisivat olleet pääministeripuolue. Jos hallituskokoonpanot tiedettäisiin jo ennen vaaleja, päädyttäisiin käytännössä kaksipuoluejärjestelmään. Oikeudenmukaisinta olisi, että kaksi suurinta puoluetta lähtisivät muodostamaan hallitusta keskenään. Näin kansan ääni kuuluisi parhaiten.

Mitä korostat työ- ja yrittäjyyspolitiikassa?

– Korostan yhteistyötä sekä työntekijöiden ja yrittäjien vastakkainasettelun lopettamista. Kummankin kannattavuutta on parannettava mieluummin porkkanalla kuin kepillä. Korostan työn ja yrittämisen suomalaisuutta, eli sitä että kotimainen työ on etusijalla. Kannatan tervettä protektionismia, esimerkiksi laivanrakennusteollisuutta kannatti tukea jotta se säilyi Suomessa.

Minkälaiset toiminnot on pidettävä yhteiskunnan käsissä (esimerkiksi terveydenhuollon tai energiantuotannon suhteen) vai voiko kaiken yksityistää?

– Ei kannata yksityistää hyvinvointiin ja huoltovarmuuteen liittyviä asioita liikaa. Terveydenhuoltoa on yksityistetty jo tarpeeksi. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei valtion kannata omistaa sellaista mikä on sen ydintehtävien ulkopuolella. Toisaalta valtion pitää säilyttää itsellään sellaiset yritykset, jotka tuottavat voittoa (eli tuloja valtiolle). Näistä esimerkkeinä ovat Neste ja varsinkin Finnair. Finnairilla on paljon potentiaalia Aasian suuntaan ja se ylläpitää Suomen yhteyksiä ulkomaihin.

Millainen maahanmuutto on hyväksyttävää?

– Sellainen mikä ei aiheuta uhkaa turvallisuudelle, valtion taloudelle tai kansalliselle identiteetille.

Kuinka turvapaikkajärjestelmää tulisi muuttaa?

– Nykyinen turvapaikkajärjestelmä tulisi muuttaa kokonaan, koska se on läpimätä. Nykyinen järjestelmä nimittäin perustuu valehtelulle ja vahvemman oikeudelle. Suomeen pääsevät ne miehet, joilla on varaa maksaa salakuljettajille. Samalla he jättävät naiset ja lapset taakseen. EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka on luotu vuonna 1999 ja koko läntinen Eurooppa on kärsinyt siitä. Pakolaisapu on kohdistettava YK:n pakolaisleireille ja kriisimaiden lähialueille.

Mikä on epäonnistunut, kun Ouluun pakolaisina saapuneiden miesten aiheuttama seksuaalirikosvyyhti on ollut mahdollinen?

– Pielessä on ensinnäkin se, että tänne pääsee kuka vain. Toisaalta jokaisen tulisi ymmärtää, että jos tänne tulee ihmisiä maista joissa käsitykset naisten asemasta eroaa länsimaalaisesta, niin silloin tällaista tapahtuu.

Palataan vielä Perussuomalaisiin ja taannoiseen keskusteluun Eduskunnan uudesta istumajärjestyksestä. Mikä Perussuomalaisten uudessa paikassa salin oikeassa reunassa on suurin ongelma?

– Perussuomalaiset tekevät asioihin pohjautuvaa politiikkaa riippumatta siitä missä istumme. Ongelma tässä oli toimintatavassa. Toiseksi suurinta puoluetta ei ole aiemmin siirretty vastoin sen tahtoa. Eikä tälle nytkään ollut järkeviä perusteluita. Sitä paitsi RKP on istunut oikeassa reunassa 1800-luvulta lähtien.

Mitä haluaisit sanoa (Perussuomalaisten) äänestäjille näin eurovaalien alla?

– Perussuomalaisia äänestämällä tukee laajempaa kansallismielistä liikettä. EU:n globalisteja täytyy vastustaa ja Euroopan kansojen itsenäisyys tulee palauttaa. Itsenäisyyden ei tule olla kauppatavaraa. Valtiot voivat käydä aktiivista kauppaa keskenään ilman, että niiden itsemääräämisoikeus poistetaan.

Haastattelu Jasmina Ollikainen

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa