Eurooppa Politiikka

Vince Szalay-Bobrovniczky: Unkari suojelee kansaa pandemialta eikä rakenna diktatuuria

Vince Szalay-Bobrovniczky. Kuva Unkarin Suomen -suurlähetystö.

Edellinen Unkarin suurlähettiläs Suomessa oikaisee Euroopan liberaalipoliitikkojen väitteitä, joiden mukaan Unkarin hallitus rakentelisi maahan diktatuuria koronakriisin varjolla.

Unkarin hallitus sai maaliskuun lopussa laajat oikeudet pandemian taltuttamisen suhteen. Päätöstä on kritisoitu useissa EU-maissa. On jopa väitetty pääministeri Viktor Orbánin rakentavan maahan diktatuuria.

Vince Szalay-Bobrovniczky muistuttaa Die Presse -julkaisun haastattelussa, että mielipidemittauksessa 90 prosenttia unkarilaisista kannatti hätätilan ja sen vaatimien lakien jatkamista. Kysyttäessä, kuinka pitkään näitä pitäisi jatkaa, 60 prosenttia halusi jatkoa koronapandemian päättymiseen saakka.

Szalay-Bobrovniczky muistuttaa syystä, miksi hätätilalain kestolle ei ole asetettu takarajaa.

– Syy on yksinkertainen. Pandemiaa ei voi ennustaa, joten päivämäärää ei voida asettaa ennalta.

Hätätilalait ovat suurlähettilään mukaan Unkarin parlamentin kannalta selkeät.

– Erityislakeja voidaan käyttää vain koronavirusta vastaan taistelemiseen, eikä tilanne vaikuta – eikä voi vaikuttaa – muuhun lainsäädäntöön eikä lainsäädäntöön kokonaisuudessaan.

Orbánin hallituksen virkaan astumisen jälkeen vuonna 2010 on nähty monenlaisia menettelyitä ja poliittisia toimenpiteitä, jotka on tähdätty vapailla vaaleilla valittua Unkarin hallitusta vastaan, Szalay-Bobrovniczky toteaa.

– Yksikään näistä ei perustu tosiasioihin, eikä yksikään oikeudellinen toimenpide ole johtanut lainsäädännön kumoamiseen.

– Olemme pandemian keskellä, eikä loppua ole näköpiirissä. Vähän enemmän luottamusta sekä kotimaassa että ulkomailla olisi hyväksi, sillä pandemia vaikuttaa merkittävästi myös Unkariin, Szalay-Bobrovniczky muistuttaa.

  • 253
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset