Kotimaa Maahanmuutto

Viranomaiset ovat valmiina ottamaan vastaan lapsia al-Holin leiriltä Syyriasta

Kuva Valentin Hintikka / Flickr / CC BY 2.0

Viranomaiset valmistelevat kahden suomalaisen lapsen kotiuttamista Syyrian al-Holin leiriltä.

Lasten turvallisuuden ja yksityisyyden suojan vuoksi ulkoministeriö ei anna julkisuuteen lapsia koskevia tietoja. Myöskään ulkomailla tapahtuvan viranomaistoiminnan yksityiskohtia ei kerrota. Paluureittiä tai -tapaa ei kerrota etukäteen.

Ulko-, sisä- sekä sosiaali- ja terveysministeriö vastaavat kotiuttamiseen liittyvistä viranomaistoimista. Lapsia koskevista lastensuojelun tukitoimista ja päätöksenteosta sekä terveydenhuollosta vastaavat kunnat, joihin palaajat tullaan sijoittamaan.

Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä 19.12.2019.

Eri viranomaistahot tekevät asiassa tiivistä yhteistyötä, mutta suunnitelmia ei avata yksityiskohtaisesti turvallisuussyistä.

– Haluamme varmistaa, että Suomi on myös tulevaisuudessa turvallinen maa. Siksi tavoitteena on, että nämä lapset ja mahdolliset muut palaajat kotoutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan, sanoo kansliapäällikkö Ilkka Salmi sisäministeriöstä.

Suomeen palanneet lapset ohjataan terveystarkastukseen ja lastensuojelun piiriin. Sitä, missä kunnassa yksittäiset palaajat ovat tai missä mahdollisesti tulevat asumaan, ei kerrota julkisuuteen yksityisyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Palaavat ISIS-henkilöt ovat ongelma monille hallituksille ympäri maailmaa, ja päätökset vaihtelevat. Iltasanomien mukaan esimerkiksi Kanada ei aio hakea nelivuotiasta orpolasta al-Holin leiriltä.

Kanadan pääministeri Justin Trudeaun mukaan lapsen hakeminen al-Holista on liian vaarallista.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa