Eurooppa Politiikka

Viron hallitus on ajautunut kriisiin YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksen vuoksi

Kuva Max Pixel.
Viro on ajautunut poliittiseen kriisiin YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksen vuoksi. Sosialistipuolueen johtajan mukaan ”hallitus elää päivän kerrallaan”.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid kertoi marraskuun 11. päivä, että alun perin hänen oli tarkoitus matkustaa ulkoministeriön edustajien kanssa Marokkoon allekirjoittamaan YK:n GCM-siirtolaisuussopimus. Hallitus ei kuitenkaan ollut yksimielinen asiasta eikä ulkoasiainvaliokuntaa ollut kuultu, joten Kaljulaid ilmoitti, että niin kauan kuin hallituksessa ei ole yksimielisyyttä sopimuksen seurauksista, hän ei matkusta Marokkoon.

Viron hallitus ilmoitti asiaa käsiteltyään että ei tee päätöstä sopimuksen hyväksymisestä. Asiasta kertoi maan pääministeri Jüri Ratas (EK) keskiviikkona.

Viron parlamentin, Riigikogun, puhemies Eigi Nestor on varannut parlamentin istunnosta ensi maanantaiksi ajankohdan, jolloin Riigikogun on määrä äänestää GCM-siirtolaisuussopimuksesta.

Presidentti Kaljulaid ei välttämättä matkusta Marokkoon, vaikka Riigikogu puoltaisikin sopimusta. Pääministeri Rataksen mukaan hallitus ei päätä presidentin Marrakeshin matkasta, vaan Marrakeshiin lähtee ulkoministeriön edustaja, jos sopimusta päätetään puoltaa. Rataksen mukaan presidentti Kaljulaid voi mennä mukaan jos haluaa.

Hallitus elää päivän kerrallaan

Erimielisyydet YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksesta ovat repineet syviä railoja Viron politiikkaan. Sopimuksen hyväksymistä kannattavan sosiaalidemokraattisen puolueen (SDE) puheenjohtajan Jevgeni Ossinovskin mukaan ”hallitus elää päivän kerrallaan”.

Sisäministeri Andres Anvelt (SDE) ilmoitti tiistaina eroavansa virastaan terveydellisistä syistä.

Sopimusta vastustavan ja asiasta kansanäänestystä haluavan Viron konservatiivisen kansanpuolueen (EKRE) puheenjohtaja Mart Helme kertoi tänään, että puolue kerää allekirjoituksia epäluottamuslausetta ulkoministeri Sven Mikseriä (SDE) vastaan sekä harkitsee myös epäluottamuslausetta pääministeri Jüri Ratasta vastaan.

Virossa on laitettu liikkeelle adressit, joilla vaaditaan irtisanoutumista siirtolaisuussopimuksesta sekä presidentti Kaljulaidin eroamista, jonka on ymmärretty puoltavan GCM-sopimusta.

Lähde ERR.ee

23.11 klo 19:55 Lisätty tieto, että EKRE haluaa GCM-siirtolaisuussopimuksesta kansannäänestystä

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit