Kotimaa Maahanmuutto

Virolahti havittelee opiskelijoita Uzbekistanista kuihtuvan lukion pelastamiseksi

Moskeija Samarkandissa Uzbekistanissa. Kuva Pixabay.

Kunnassa toivotaan, että opiskelijavirrasta Uzbekistanista muodostuisi pysyvä.

Virolahti sijaitsee Kymenlaakson maakunnan kaakkoiskulmassa Suomenlahden rannalla Venäjän rajalla. Kunta on pieni, asukasluku on 3096.

Nyt kunnassa ollaan kyllästyneitä siihen, että Virolahden lukioon ei riitä tulijoita. 20 vuotta sitten lukion oppilasmäärä oli 90 mutta nyt se on enää 49. Lukion pelastamiseksi kunta haluaa tuoda maahan opiskelijoita ulkomailta.

Kaavailujen mukaan opiskelijat olisivat Keski-Aasiasta Uzbekistanista tuotavia alaikäisiä, jotka suorittaisivat lukion kunnassa. Opiskelijat majoitettaisiin joko kunnan vuokra-asuntoihin tai perheisiin.

– Pitää kokeilla vähän kaikenlaista. Uzbekistanilaisten opiskelijoiden saaminen olisi elinvoiman kannalta tärkeää, Virolahden lukion rehtori Jukka Taipale sanoo.

Ennen Suomeen tuontia uzbekeille opetettaisiin suomen kieltä heidän kotimaassaan noin puolen vuoden ajan. Uzbekistanin väestöstä 92 prosenttia on muslimeja, joten kolmansista maista saapuneista maahanmuuttajista  saatujen aiempien kokemusten perusteella kulttuurieroihin keskittyvä koulutus voisi myös tulla tarpeeseen.

Virolahden kunnalle ehdotus uzbekistanilaisten opiskelijoiden ottamisesta tuli suomalaiselta Finest Future -yritykseltä. Yritys on perustettu syksyllä 2020 ja hallituksen puheenjohtaja on Jan-Peter Edvin Vesterbacka, peliyhtiö Rovion perustaja.

Suunnitelma on, että Virolahden kunta maksaisi Finest Futurelle jokaisesta opiskelijasta 1000 euroa vuodessa suomen kielen opintojen kattamiseksi. Virolahden kunta puolestaan saisi valtionosuudet uzbekeista.

Kunnassa toivotaan, että hanke ei jäisi kertaluonteiseksi.

– Tottakai toivomme kovasti, että tämä jatkuisi … Jos 20 uzbekistanilaista opiskelijaa valmistuu meiltä kolmen vuoden kuluttua, olemme tosi tyytyväisiä. Jos taas ei, pitää miettiä sitten jotain muuta, rehtori Taipale pohtii.

Hanke etenee nyt kunnan poliittisessa päätöksenteossa.

Lähteet Yle, Finder, Wikipedia.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit