Eurooppa Maahanmuutto

Virolaisessa vastaanottokeskuksessa karut oltavat verrattuna Suomeen

Myös Virolaisessa Harkun vastaanottokeskuksessa eli virolaisittain pidätyskeskuksessa sotaa ja vainoa paenneet ovat osoitelleet mieltään viime aikoina. Harkun vastaanottokeskuksessa, joka sijaitsee Tallinnan kupeessa, menivät sotapakolaiset joulukuussa ruokalakkoon. Siitä lähtien he ovat olleet erilaisissa lakoissa muutamia päiviä kerrallaan.

Esimerkiksi joulukuussa joutui poliisi käyttämään voimakeinoja kun 22-vuotias nigerialainen sotapakolainen äityi ölähtelemään. Mies repi vaatteensa ja paperinsa ja mölisi.

Naapuritalon vanhempi mies kertoo, että ambulanssi ajaa vokkiin päivittäin. Muuan ambulanssikuski kertoo:

– En ymmärrä mikä niitä vaivaa. Ruoka on pöydällä ja katto pään päällä.

Sotapakolaiset ovat väittäneet, että heitä pahoinpidellään ja kaasutetaan, mutta anbulanssihenkilökunnan mukaan tällaiselle ei löydy perusteita. Heidän mukaansa sotapakolaisten silmät eivät verestä kuten tekisivät, jos heille annettaisiin kaasua silmille.

Monille Viroon tulleille sotapakolaisille on ollut valtava pettymys kun he eivät saaneetkaan sellaista yltäkylläistä palvelua kuin naapurimaissa lahden pohjois- ja länsipuolella. Sen sijaan he joutuivat surkeisiin vankilamaisiin olosuhteisiin. Lisäksi he eivät voi lähteä vastaanottokeskuksesta rilluttelemaan Tallinnan kylille. Vastaanottokeskuksen johtaja Kristo Lensment kertoo:

– Ymmärrän, että he eivät ole rikollisia. He eivät kuitenkaan voi kuljeksia aivan vapaasti, mikä aiheuttaa turhautumista. Lisäksi turvapaikkaprosessi voi kestää vuosia ja se on hyvin perusteellinen.

Harkun vastaanottokeskukseen mahtuisi 80 henkeä, mutta siellä on tällä hetkellä vain 37 henkeä. Olosuhteet ovat hyvin erialaiset verrattuna suomalaisiin vokkeihin.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa