Eurooppa Maahanmuutto

Virossa YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksen vastustus nousussa – Pro Patria ja EKRE vastustavat allekirjoittamista

Kuva Max Pixel.
Virossa YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksen vastustus kasvaa.

Virolaisen Pro Patria -konservatiivipuolueen parlamenttiryhmä ei tue Viron liittymistä YK:n GCM-siirtolaisuussopimukseen. Puolue arvioi sopimuksen saattavan rajoittaa maan siirtolaisuuteen liittyvää itsemääräämisoikeutta.

Puolueen puheenjohtajan Helir-Valdor Seederin mukaan on olemassa vaara, että siirtolaisuussopimuksesta muotoutuu osa kansainvälistä lainsäädäntöä, ja sitä kautta valtioiden itsemäärämisoikeus siirtolaisuutta koskien tulee kaventumaan.

Seeder viittasi myös kansainvälisen lainsäädännön asiantuntijan Lauri Mälksoon varoituksiin allekirjoittaneisiin maihin tulevaisuudessa mahdollisesti kohdistuvista rajoituksista ja seuraamuksista.

Jos hallitus pääsee yhteisymmärrykseen siirtolaisuussopimuksesta ja aikoo sen allekirjoittaa, puolue ei aio jättää asiaa siihen.

– Jos hallitus pääsee yhteisymmärrykseen, harkitsemme sitten kuinka etenemme, Mart Nutt, Pro Patrian parlamenttiedustaja totesi.

Myös Viron konservatiivinen kansanpuolue (EKRE) vastustaa sopimusta aktiivisesti. Puolueen laatima sopimuksen vastainen adressi keräsi heti maanantaina 1 000 nimeä.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid kertoi eilen, että että alun perin hänen oli tarkoitus matkustaa ulkoministeriön edustajien kanssa Marokkoon allekirjoittamaan YK:n GCM-siirtolaisuussopimus. Hallitus ei kuitenkaan ole yksimielinen asiasta eikä asiasta ollut keskusteltu ulkoasiainvaliokunnan kanssa.

Kaljulaid sanoi, että niin kauan kuin hallituksessa ei ole yksimielisyyttä sopimuksen seurauksista, hän ei matkusta Marokkoon.

Lähde ERR.ee

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit