Eurooppa Politiikka

Visegrád-maat juhlivat vapautumista kommunistisen diktatuurin ikeestä

Kommunistien punatähti Tšekissä. Kuva https://libreshot.com/communist-red-star / public domain.

Puolasta, Tsekistä, Slovakiasta ja Unkarista koostuvan Visegrád-ryhmän johtajat juhlivat Prahassa sunnuntaina Tšekin kommunismista vapautumisen 30-vuotispäivää.

Samettivallankumous oli sarja tapahtumia syksyllä 1989, jotka johtivat Tšekkoslovakiaa diktatorisesti hallinneen kommunistipuolueen yksinvallan päättymiseen.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki alleviivasi kommunismin romahtamisen muistotilaisuudessa Prahassa, että ”tänään on 30 vuotta siitä, kun muurit murtuivat ja Euroopassa virinneen optimismin aalto kaatoi kommunistihallinnot”.

Morawiecki muistutti niiden 10 miljoonan Solidaarisuus-liittoon (Solidarność) kuuluneiden puolalaisten roolista, jotka saivat aikaan ensimmäiset vapaat vaalit Puolassa kesäkuussa 1989.

– Puola hajotti muurin ensimmäisenä, mikä johti samaan Unkarissa, Saksan demokraattisessa tasavallassa ja Tšekkoslovakiassa.

Pääministeri kertoi, kuinka rohkeat tšekit ja slovakit toimivat yhteistyössä Solidaarisuus-liiton kanssa ja tapasivat salaa puolalaiset liittolaisensa maiden rajalla ja Varsovassa.

– He olivat kaikki yhtenäisiä ja vakuuttuneita siitä, että Keski-Euroopan kansojen välinen yhteistyö on tarpeen.

Pääministeri muistutti, että samojen, jo tuolloin yhteistyötä tehneiden henkilöiden osallistuminen Visegrád-ryhmän perustamiseen ei ole suinkaan sattumaa.

– Tänään seisomme yhdessä alueellisen yhteistyön liittolaisina, mutta myös Kolmen meren aloitteen ja Bukarest 9:n jäseninä.

Morawiecki alleviivasi, että tärkeintä on kuitenkin muistella Samettivallankumousta, jolloin ”unelmamme vapaudesta ja demokratiasta tulivat todeksi”.

– Eläköön vapaus! Eläköön demokratia! Kauan eläköön vapaat ja itsenäiset Tšekki ja Slovakia! pääministeri Morawiecki sanoi.

Vuoden 1989 Samettivallankumous päätti 51 vuotta kestäneen kommunistisen diktatuurin aiheuttaman kurimuksen Tšekkoslovakiassa. Muistojuhlallisuuksiin osallistuivat Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin lisäksi Tšekin pääministeri Andrej Babiš, Unkarin pääministeri Viktor Orbán, Slovakian pääministeri Peter Pellegrini ja Saksan liittopäivien puheenjohtaja Wolfgang Schäuble.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit