Eurooppa

Vuosi Turkin ja laittomien siirtolaisten hyökkäyksestä – Kreikka taisteli Evrosilla ”mies miestä vastaan”

Kuva Shutterstock.

Vuosi laittomien siirtolaisten hyökkäyksen jälkeen Evrosilla, Kreikan ja Turkin maarajasta on muodostunut lähes läpipääsemätön eurooppalainen linnoitus.

Kourallinen rajavartijoita ja poliiseja onnistui Kastaniesin tulliasemalla 28. helmikuuta 2020 sankarillisesti estämään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ponnistelut Kreikan rajan loukkaamiseksi laittomien siirtolaisten avulla.

Kaksi sankaria, poliisikersantit Panagiotis Harelas ja Dimitris Derventlis olivat Kastaniesissa, kun Turkin avustama laittomien siirtolaisten hyökkäys alkoi.

Perjantai 28. helmikuuta 2020 Kastaniesin raja-asema toimi tavalliseen tapaan, ja kahvilat, baarit ja tavernat Orestiadan kaupungissa valmistautuivat ottamaan vastaan tavanomaisen maallistuneiden turkkilaisten virran Turkissa sijaitsevasta Edirnestä.

Noin kello 9 aamulla suuri joukko nuoria miehiä ilmestyi rajalle ja aloitti lähestymisen Kreikkaa kohti.

– Turkkilaiset vartijat eivät tehneet mitään estääkseen heitä, ja he tulivat rauhallisesti, aivan kuin olisivat olleet kävelyllä, Derventlis muistelee.

Sitten yhä enemmän siirtolaisia alkoi ilmestyä … ”ja sitten vielä enemmän, kunnes niitä oli useita satoja”.

Sitten yhteenotot alkoivat – ja ne olivat kovia.

– Taistelua mies miestä vastaan, kivisadetta. Molemmilla osapuolilla oli väkivaltaa, mutta pidimme asemat siihen saakka, kunnes reservit saapuivat, Derventlis jatkaa.

– Se oli rankkaa, mutta meitä ajoivat eteenpäin vastuuntunto ja esimiesten rohkeus, he seisoivat etulinjassa antamassa käskyjä, vaikka heitä kivitettiin.

Aluksi hyökkääjät onnistuivat yllättämään Kreikan rajavartijat.

– … noin 30 heistä pääsi läpi, mutta partiot pidättivät myöhemmin useimmat. Reagoimme nopeasti, ja jossain vaiheessa lyhyen tauon aikana armeijan kaverit pystyivät asentamaan piikkilangan, jolloin puolustuksemme vahvistui merkittävästi. Toinen laaja läpimurtoyritys tuli noin kello 15. Yli tuhat nuorta miestä turkkilaisten ja ulkomaisten uutistoimistojen kameroiden edessä hyökkäsivät erityisen väkivaltaisesti. Turkkilaiset ilmeisesti lähettivät kameraryhmät etulinjaan, jotta he voisivat näyttää Kreikan rajan romahduksen, Harelas kertoo.

Kaikki käytettävissä olevat resurssit lähetettiin nopeasti Kastaniesiin – ”jopa vapaalla olleet virkailijat ryntäsivät auttamaan meitä”, Derventlis sanoo.

– He [Turkki ja laittomat siirtolaiset] muuttivat taktiikkaa seuraavana päivänä. He asettivat naiset ja lapset eteen, heitä seurasivat televisiomiehet, ja nuoret miehet muodostivat takalinjan, joka oli aseistettu kivillä, kepeillä ja Turkin viranomaisten toimittamilla savupommeilla. Palokunnan vesitykki oli aivan takanamme ja ampui tonneittain vettä väkijoukkoa kohti.

Puolustuslinjan takana toinen voimakas ennalta ehkäisevä voima oli koonnut rivejään rajakriisin alusta alkaen. Paikalliset miehet ja naiset sekä lapset ja eläkeläiset astuivat esiin osoittaen uskomatonta sankaruutta. He näyttelivät ratkaisevaa roolia rajan puolustuksen tukemisessa.

Rajataisteluihin liittyvä viestintäsota oli myös voimakasta. Turkin propagandakone, joka oli pyrkinyt kuvaamaan Kreikan rajaa vuotavaksi, puolustamattomaksi seulaksi, vaihtoi isommalle vaihteelle sen jälkeen, kun ensimmäinen rynnäkkö Kastaniesissa oli epäonnistunut.

Propagandakone aloitti digitaalisen median ja ulkomaisten kirjeenvaihtajien syöttämisen ”uutisilla” ja ”tiedoilla”, joissa kreikkalaiset esitettiin ​​pelkkinä siviilien murhaajina. Tavoitteena oli kääntää kansainvälinen mielipide Kreikkaa vastaan ​​ja kuvata hyökkäys rajalle muutaman epätoivoisen turvapaikanhakijan yrityksenä, jotta huomio siirtyisi pois siitä tosiasiasta, että Turkki käytti hyväkseen ja aseisti laittomia siirtolaisia.

Turkin propagandasta sekä ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöjen syytöksistä huolimatta Kreikka voitti taistelun Evrosilla, ja Turkki menetti kaiken uskottavuutensa.

Lähde Kathimerini.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit