Eurooppa Politiikka

Yhdysvaltalainen historioitsija: ”15-20 vuoden kuluttua populistit hallitsevat Eurooppaa, eikä Viktor Orbán ole sitten enää yksin ”

Viktor Orbán. Photo Balázs Szecsődi

Daniel Pipes, yhdysvaltalainen historioitsija ja Lähi-idän foorumin johtaja sanoi Budapestissä, että yhä useammat Euroopan valtiot omaksuvat Unkarin mallin maahanmuuton ja sivilisaation arvojen suojelemisen suhteen.

Unkarilaisen Hetek-julkaisun mukaan yhdysvaltalainen historioitsija Daniel Pipes kertoi Budapestissä pitämällään luennolla, että Euroopan tulevaisuus ei ole liittovaltiossa vaan itsenäisissä kansallisvaltioissa.

– Nykyään Euroopan unionissa päätöksiä yehdään kansallisvaltioissa. Esimerkiksi Unkarin hallitus päätti rakentaa rajalleen aidan ja pystyi päättämään siitä. Slovakia päätti olla ottamatta pakolaisia vastaan ja toimi sen mukaisesti.

Daniel Pipes. Kuva Daniel Pipes / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pipesin ajattelun mukaan tämä kehitys johtaa siihen, että EU:n jäsenvaltiot erkanevat Brysselin vallasta.

– Mielestäni tämä on tarpeen. Valta kuuluu kansoille.

Historioitsijan mukaan Länsi-Euroopan sekä Keski- ja Itä-Euroopan ajattelussa on suuri ero, mitä tulee muslimipopulaatioon. Keski- ja Itä-Euroopan maissa kyseessä ei ole merkittävä haaste toisin kuin Länsi-Euroopassa.

– En sano tätä mielelläni, mutta neuvostomiehityksen alaisena olleet maat ovat nyt paljon paremmissa asemissa kuin kylmän sodan aikana Yhdysvaltojen puolella olleet maat. Länsi on nykyään esimerkki entisistä kommunistimaista.

Muutos on tapahtumassa, ja Pipesin mukaan Itävalta, Italia ja kohta Espanja toimivat tässä esimerkkinä.

– Ihmiset alkavat ymmärtämään vaarat. Suurin uhka on maahanmuutto ja islamisaatio. Unkari on ainutlaatuinen, sillä suuri enemmistö äänesti puoluetta, joka oli tietoinen näistä asioista. Muissa maissa voimasuhteet vaihtelevat. Ruotsissa vahva populistinen ja arvoja puolustava puolue ei voi mennä hallitukseen, koska muut puolueet eivät suostu tekemään yhteistyötä sen kanssa. Muutokseen on mahdollisuus maissa, missä populistipuolueet löytävät liittolaisia, kuten Itävallassa ja Italiassa. Näin voi tapahtua muuallakin, ja populistipuolueet saattavat päästä useissa maissa hallitukseen. Tämä ei välttämättä tapahdu kerralla, mutta kehitys kulkee siihen suuntaan.

Historioitsija maalaa 15-20 vuoden päästä Euroopan, missä populistipuolueet ovat vallan kahvassa kiinni.

– 15-20 vuoden kuluessa populistipuolueet pääsevät valtaan kaikkialla Euroopassa, eikä Viktor Orbán ole sitten enää yksin.

  • 1.3K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset