Eurooppa Maahanmuutto

YK haluaa laajentaa EU:n pakolaisten uudelleensijoitusohjelmaa

Kuva Sanjitbakshi / Flickr
YK haluaa laajentaa EU-jäsenmaita koskevaa pakolaisten uudelleensijoitusohjelmaa. Saksan liittokansleri Angela Merkel on ottanut ehdotuksen tervetulleena vastaan.

YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi julkaisi syyrialaisten pakolaisten uudelleensijoittamisen laajennussuunnitelman perjantaina Berliinissä, kertoo Financial Times. Suunnitelman mukaan uudelleensijoitettavien pakolaisten vuosittainen määrä nostetaan 40 000:een nykyisestä 22 000:sta, ja myös uusia lähtömaita Syyrian lisäksi otetaan mukaan ohjelmaan.

YK:n nykyinen syyrialaisia pakolaisia koskeva ohjelma on vuodelta 2015, jolloin EU lupasi ottaa 22 000 pakolaista EU:n ulkopuolelta, pääasiassa syyrialaisia Turkista, Libanonista ja Jordaniasta. Vuodelta 2015 peräisin oleva ohjelma, kuten uuden suunnitelman mukainenkin, on erillinen, lisänä EU:n uudelleensijoitusohjelmaan joka koskee Italiassa ja Kreikassa olevaa 160 000 pakolaista.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmaisi tukensa laajennussuunnitelmalle ja sanoi, että ”Saksa on valmis ottamaan osansa”. Hän sanoi myös, että 40 000 ihmistä ei ylikuormita yli 500 miljoonan maanosaa. Liittokansleri ilmaisi tukensa Italialle, ja sanoi haluavansa helpottaa maan taakkaa. Italiaan on tänä vuonna saapunut jo lähes 100 000 pakolaista.

Liittokansleri Merkel ei kuitenkaan kertonut, kuinka skeptisemmät maat – kuten Puola, Unkari, Tsekki ja Slovakia – saadaan uuden ja laajemman ohjelman taakse, sillä maat ovat suhtautuneet erittäin vastahakoisesti nykyisiin pakollisiin uudelleensijoitusohjelmiin.

Merkel lupasi myös 50 miljoonaa euroa YK:n pakolaistoimistolle (UNHCR) ja Kansainväliselle siirtolaisuusjärjestölle (IOM) pakolaisten avustustoimiin Libyassa.

  • 325
    Shares