Eurooppa Muu maailma Politiikka

YK: Israelin on luovuttava ydinaseista

Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).

Ukraina ei osallistunut äänestykseen kannatettuaan alkuperäistä tekstiä.

YK:n yleiskokous vahvisti viime keskiviikkona 149-6 äänin, että Israelin on luovuttava ydinaseistaan.

Aiempi versio tekstistä hyväksyttiin YK:n yleiskokouksen viidennessä komiteassa lokakuussa äänin 152-5.

Ukraina oli äänestänyt Israelia vastaan viidennessä komiteassa, mutta tällä kertaa se oli poissa käsittelystä sen jälkeen, kun sitä oli arvosteltu Israelin vastustamisesta.

Päätöslauselmaa vastustivat mm: Kanada, Israel, Mikronesia, Palau ja Yhdysvallat. Liberia, joka oli ollut poissa äänestyksestä lokakuussa, muutti kantaansa ja vastusti tekstiä.

Lisäksi 26 maata, mukaan lukien Intia ja monet Euroopan valtiot, pidättäytyivät äänestämästä päätöslauselmaa, joka on osa yli 15:n Israelin vastaisen ja palestiinalaismyönteisen tekstin vuosipakettia, jonka YK:n yleiskokous hyväksyy.

Israel on ainoa maa, johon on kohdistettu näin monta päätöslauselmaa.

Onko Israelilla ydinaseita?

Juutalaisvaltion uskotaan olevan ainoa yhdeksästä maasta, jolla on ydinaseita, ja ainoa tällä alueella, vaikka se ei ole koskaan myöntänyt omistavansa ydinaseita.

Päätöslauselmassa oletetaan, että Israelilla on kyseisiä aseita. Siinä kehotetaan Israelia ”olemaan kehittämättä, tuottamatta, testaamatta tai muuten hankkimatta ydinaseita” ja ”luopumaan ydinaseiden hallussapidosta”.

Päätöslauselmassa kehotetaan myös Israelia liittymään ydinaseiden leviämisen estämistä koskevaan sopimukseen ja asettamaan ”kaikki ydinlaitoksensa kattavan kansainvälisen atomienergian ydinmateriaalivalvonnan piiriin”.

Israel, samoin kuin Intia, Pakistan ja Etelä-Sudan, ei ole allekirjoittanut sopimusta.

Päätöslauselmaa esittivät palestiinalaishallinto ja 20 maata, mukaan lukien Israelin liittolaiset Lähi-idässä, kuten Egypti, Jordania, Bahrain, Marokko, Sudan ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Asiasta äänestettiin juuri samaan aikaan, kun Israelin YK-suurlähettiläs Gilad Erdan ja hänen emiraattilainen virkaveljensä johtavat YK:n suurlähettiläiden yhteistä valtuuskuntaa vierailulla juutalaisvaltiossa.

Itse päätöslauselma oli osa kymmenien ydinaseita ja ydinaseiden leviämistä käsittelevien tekstien kokonaisuutta, jossa Israel toisinaan vastusti tai pidättyi äänestämästä.

Se oli ainoa maa, joka äänesti vastaan päätöslauselmaa, jossa vaadittiin ydinaseettoman vyöhykkeen perustamista Lähi-itään. Tätä tekstiä kannatti 175 YK:n 193 valtiosta.

Kaksi maata, Yhdysvallat ja Singapore, jäivät pois äänestyksestä.

Lähde: Jerusalem Post

 

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Iippa

Zelenskiy ei halunnut ottaa kantaa, koska toivoo saavansa atomipommin Israelista.

ike

Oppenhaimer oli kuitenkin Yhdysvaltalainen fyysikko jolle annettiin tehtävä, onko joku sitä mieltä että hän teki sen väärin. Keräsi parhaimmat ja teki mitä pyydettiin. Eipä paljoa kiitosta ole tullut. On nyt sitten aika paljon ihmisiä sanovat että hän teki väärin. En ymmärrä tuota. Ei hän pudottanut atomipommia, sen pudottivat poliitikot. Oppenhaimer ei koskaan toipunut tuosta, poliitkot jatkavat toimintaansa.

Jallu

Aika suuri osa, jos ei suurin osa oli j–talaisia tiedemiehiä, jotka kehittivät ensimmäiset ydinpommit Manhattan-projektissa. Projekti johtaja, Oppenhaimer katui kovasti asiaa myöhemmin, mutta hänet leimattiin heti kommunistiksi. Myös Neuvostoliiton ydin- ja vetypommit olivat pitkälti neuvostoj–talaisten käsialaa. Olisi aika naivia uskoa, että j–talaisvaltio Israelilla ei olisi ydinaseita. Taisivat tehdä Etelä-Afrikan kanssa pari koelaukaustakin, ennen kuin valta vaihtui Etelä-Afrikassa tummempaan suuntaan ja ydinaseita ei voinut jättää arvaamattomiin käsiin. Israel vähät välittää YK:n lausumista, se tarvitsee ydinaseet pelotteena ympäröiviä muslimimaita vastaan.

ike

Sorry meni tuo kommentti väärään paikkaan. mutta kai löysit.

Eetu

Yksi ulosteen hailee, mitä YK sanoo. Se kuitenkin on poppoo, joka yleismaailmallisesti on kieltänyt Islamin arvostelun.

Sekä islamin arvostelun kielto että Israelin ydinaseiden kielto varmasti on arabimaille maksanut todella paljon rahaa, koska YK:n äänien ostaminen on kallista lystiä ja korruptiopoliitikot siellä tietävät hintansa. Mutta rahaahan Allah arabeille on antanut öljyn muodossa juuri näitä tarkoituksia varten.

patton

Israelilla on ollut ydinase jo vuodesta 1956 lähtien, mutta kokeita ei ole voiu suorittaa vuoden 1967 jälkeen johtuen yleisestä tilanteesta alueella. Kaksinaismoraali on tyypillistä YK:lle joten sama mitä sanoo on kuitenkin ostettuja ääniä!

Mara Katti

Tuolta löytyi aika painavaa tekstiä islamisaation uhasta:

YK vai OIC? | Uusi Suomi Puheenvuoro

ike

Kiitos. Jos joku ei vielä ole pystynyt tuota itse päättelemään niin suosittelen lämpimästi katsomaan tuon linkin. Ei kyseessä ole salaliitto, kyseessä on avoin sodanjulistus. He eivät vaan ota huomioon että länsimaissa joku saattaa laittaa hanttiin. Tuo näyttää tapahtuvan aina muutaman sadan vuoden välein, siksipä Islam tulisi, siis lännessä, saattaa jonkinlaisten pakkotoimien kohteeksi. Muuten tuota kierrettä ei saada katkaistua. Ei ihmisiä saa vainota mutta sovitaan vaan että tänne ei ole asiaa. Kotimaissaan saavat tehdä mitä haluavat, no melkein, saattaahan olla että siihenkin täytyy jossakin vaiheessa puuttua kun ovat tarpeeksi varastaneet lännestä vaikka aseteknologiaa.

Anomaster

Islamilaiset maat eivät ole allekirjoittaneet YK:n ihmisoikeusjulistusta, vaan ovat tehneet omansa. miksi he ovat vaatimassa ihmisoikeuksia YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaan, vaikka se ei heille kelvannut?

ike

On aika hyvä tuo juttu että jos kommentti on bannattu ja se myöhemmin julkaistaan, niin sitten kerrotaan että bannissa oli. Ihmiset voivat itse päätellä että mikähän se syy olikaan 😂.

Anomaster

Suomessa, jos sanot, että islam on poliittinen järjestö, joka tosin sisältää myös uskonnon, riittää kieltäjiä vakuuttamaan, että islam on uskonto siinä kuin kristinuskokin.

Islam on totalitaristinen poliittinen uskonnon nimellä kulkeva liike.

Ja mikä olisi erona kristinuskoon nähden? Jeesus sanoi,että ”joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu”. Muhammed puolestaan kehotti käyttämään miekkaa valloituksiin ja kurinpitoon. Jeesus kehotti ihmisiä kohtelemaan toisia, kuten he toivoivat toisten kohtelevan heitä itseään. Oikeauskoisia Muhammed kehotti kohtelemaan melko hyvin, mutta vääräuskoiset ovat vapaata riistaa, eikä niiden listiminen ole synti.

Kristinuskon nimissä on valloitettu ja listitty ihmisiä, mutta se ei ole perustunut Jeesuksen oppeihin, siis ei ole perustunut kristinuskoon. Islamin nimissä on miekalla valloitettu suuria alueita ja päitä on katkottu enemmän kuin minkään muun atteen nimissä. Tämä on perustunut Muhammedin oppeihin. Lisäksi vääräuskoiset joutuvat maksamaan veroa henkensä säilyttääkseen islamin hallitsemilla alueilla. Kristittyjen hallitsemilla alueilla kaikilla on oikeus uskontoonsa, eikä eriuskoisia listitä, eikä kohdella kaltoin.

Tätä eivät suvakit halua kenenkään tietävän, vaikka tuo on ihan julkista tietoa.

ike

👍

Pesunkestävä

Kyllä ”juuutalaiset autokauppiaat” ovat onnistuneet hankkimaan näitäkin.

Terhomatti Hämeenkorpi

Ihan sama mitä korruptoitunut mädännäisten paskojen yhdistys YK päättää mukapäättää!
Israel puolustaa itseään ja sillä selvä. HYVÄ !

anon

Israel ei voi luopua ydinaseistaan. Jos luopuisi, niin se olisi Israelin loppu.