Eurooppa Maahanmuutto

YK-pomo: Toinen pakolaisaalto uhkaa Eurooppaa

Lesbos-saaren pohjoisrantaa syyskuussa 2015. Kuva Rosa-Maria Rinkl / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
Eurooppaa saattaa kohdata toinen pakolaisaalto Afrikasta ja Lähi-idästä, sanoo YK:n World Food Programmen päällikkö.

YK:n maailman ravinto-ohjelman päällikön mukaan siirtolaisuudella ja ravintotilanteella on selkeä yhteys. Jos tilanne Afrikan ja Lähi-idän pakolaisleireillä huononee, Eurooppaa saattaa kohdata toinen pakolaisaalto.

Pakolaisleirien elinolosuhteet – erityisesti ruoanjakelu – huononivat oleellisesti juuri ennen vuoden 2015 suurta muuttoliikettä, kertoo YK:n World Food Programmen (WFP) johtaja David Beasley saksalaiselle Die Zeit-lehdelle.

Olemme maksaneet kovan hinnan tästä virheestä, ja pelkäänpä, että olemme tekemässä samaa virhettä uudelleen, Beasley toteaa.

Hän uskoo, että monet pakolaiseksi lähtevät haluaisivat jäädä kotiseudulleen, mutta ravinnon puute ajaa heidät liikkeelle.

Jos heillä ei ole ruokaa, he lähtevät, ja monet heistä suuntaavat Eurooppaan, Beasley sanoo.

Beasleyn mukaan nälkää näkevien määrä maailmanlaajuisesti on taas kasvanut huolimatta avustusjärjestöjen tekemästä työstä.  Hänen mielestään ravinnon puute tällä hetkellä johtuu pääasiassa ilmastonmuutoksesta sekä sodista.  Esimerkiksi Jemeniä uhkaa nälänhätä, koska Saudi-Arabia estää pääsyn maan satamiin ja estää näin avustuskuljetukset.

WFP:n raportti tämän vuoden maaliskuulta kertoo, että maailmanlaajuisesti noin 108 miljoonaa ihmistä kokee epävarmuutta päivittäisen ravinnonsaannin suhteen. Vuonna 2015 vastaava luku oli 80 miljoonaa.

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa