Eurooppa Maahanmuutto

YK-tutkimus: Siirtolaisuus Afrikasta Eurooppaan tulee lisääntymään

Kuva Wikimedia Commons.
Afrikan työttömyys kiihdyttää siirtolaisuutta Afrikasta Eurooppaan.

Eurooppaan suuntautuva siirtolaisuus Afrikasta tulee vilkastumaan entisestään, ennustaa YK:n työjärjestö ILO. Pohjois-Afrikan työttömyys on 11,5 prosenttia ja Saharan eteläpuolisen alueen 7,2 prosenttia.

Etelän tila on kuitenkin ongelmallisempi kuin pohjoisen, koska useissa tapauksissa työ ei elätä perhettä. Saharan eteläpuolella 35,7 prosenttia työssä käyvistä ansaitsee vähemmän kuin 1,9 dollaria päivässä. 24,2 prosenttia etelän työllisistä ansaitsee 1,9 – 3,1 dollaria päivässä. Molemmat ryhmät ILO luokittelee ”työssä käyviksi köyhiksi”, joita on kokonaisuudessaan 59,9 prosenttia koko maanosan työssä käyvistä.

Arabimaiden epätasapaino

Afrikan lisäksi useat arabimaat ovat kohdanneet useitakin työteknisiä haasteita. Maissa kuten Jordania, Libanon, Irak ja Syyria, työttömien määrä ei pelkästään kasva, vaan maat joutuvat kamppailemaan myös työssä käyvien köyhyyden ja pakolaisongelman kanssa.

ILO:n raportti ei kritisoi alueen rikkaimpien maiden pakolaispolitiikkaa, vaikka maat kuten Bahrain, Qatar ja Saudi-Arabia eivät ota vastaan pakolaisia tai auta köyhempiä arabivaltioita kehittymään.

Eurooppa: Matalimmat työttömyysluvut sitten vuoden 2008

Euroopan työttömyysluvut ovat parantuneet jopa vuotta 2008 alemmalle tasolle. Vuonna 2008 Euroopan työttömyysluvut olivat 9,2 prosenttia ja nyt 8,5 prosenttia.

Kaikkiaan maailmassa lasketaan olevan 1,4 miljardia ihmistä joilla ei ole työtä tai palkka ei riitä köyhyysrajan ylittämiseen. Tutkimuksen ennusteessa odotetaan tämän joukon lisääntyvän noin 15 miljoonan ihmisen vuosivauhdilla ainakin vuoteen 2019 asti.

Ennuste luokin kuvaa kiihtyvästä elintasopakolaisuudesta Afrikasta kohti Eurooppaa.

Lähde: ILO:n raportti.

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa