Eurooppa Maahanmuutto

YK:n raportti paljastaa: Eurooppaan saapuvat siirtolaiset eivät ole vainottuja – tavoitteena on parempi toimeentulo

Kuva Pixabay.

YK:n vastikään julkaistu raportti kertoo koruttomasti Afrikasta saapuvien ihmisten motiiveista jättää maanosansa. Heitä ei vaivaa suunnaton köyhyys tai poliittinen vaino. Massasiirtolaisuuden pääasiallinen syy on halu saada parempi toimeentulo, vaikka suurin osa tulijoista hakeekin turvapaikkaa Euroopasta.

Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma UNDP haastatteli 13 EU-maassa 2000 siirtolaista, jotka ovat lähtöisin 39 Afrikan maasta. UNDP:n raportista käy selkeästi ilmi, että afrikkalaiset aloittavat vaarallisen matkansa Välimeren yli kohti Eurooppaa suurelta osin yhdestä syystä. He uskovat, että heidän toimeentulonsa paranee, jos he pääsevät Eurooppaan.

Matkaan lähtijät eivät elä äärimmäisessä köyhyydessä

Tutkimus paljastaa, että matkaan lähtijät ovat lähtömaissaan paremmin toimeentulevia kuin vanhempansa. He ovat hyötyneet Afrikan vuosikymmeniä jatkuneesta kehityksestä, kuten kaupungistumisesta ja talouskasvusta, mutta heitä työntää maanosasta pois demografinen kehitys ja monessa tapauksessa perheen siirtolaisuustausta – monet sukulaisista ovat jo lähteneet Eurooppaan.

Koko Afrikan maanosa on edennyt koulutuksen tasossa, mukaanlukien tytöt, ja monilla siirtolaisiksi lähtevillä koulutuksen taso on lähtömaan keskitason yläpuolella. Myös tulotaso on kilpailukykyinen lähtömaan yleiseen tasoon verrattuna. Monilla onkin pysyvä ja turvallinen työpaikka.

Silti vain 38 prosenttia vastaajista kokee ansaitsevansa tarpeeksi toimeentuloa varten, 50 prosenttia ei ole yleisesti ottaen tyytyväisiä tulotasoonsa ja vain 12 prosenttia kertoo pystyvänsä säästämään tulevaisuuden varalle.

Siirtolaisuus on investointi

Laiton siirtolaisuus on investointi tulevaisuutta varten. Tutkimuksessa yleisiä perusteluita siirtolaisuuteen ovat taloudelliset syyt, jotka liittyvät läheisesti itsensä toteuttamiseen ja tunteeseen, että henkilökohtaiset tavoitteet voidaan saavuttaa vain lähtemällä Afrikasta.

Tahto parantaa omia elinolosuhteita on todella voimakas. Vain 2 prosenttia vastaajista olisi jäänyt kotimaahan, jos he olisivat olleet paremmin tietoisia matkan vaaroista. Siirtolaiset ottavatkin laskelmoidun riskin. Eurooppaan pääsyn edut ovat suuremmat kuin kotimaahan jäämisen mahdolliset haitat.

Nuorten maastamuutto rapauttaa Afrikan maita

YK:n raportti vahvistaa käsitystä vakiintuneesta ilmiöstä. Massasiirtolaisuus on seurausta nuorten ihmisten kärsimättömyydestä odottaa oman maanosansa kehittymistä tasolle, joka saisi heidät pysymään kotimaissaan. Myös lähtömaiden hallitusten väärinkäytökset ja korruptio toimivat liikkeelle ajavina voimina.

Siirtolaisuus kuitenkin haittaa merkittävästi lähtömaiden kehittymistä. Nuorten maastamuutto ja kotimaahan jääneiden lisääntyvä luottamus Eurooppaan päässeiltä saapuviin rahalähetyksiin rapauttavat kotimaan taloudellista kehittymistä ja hallitusten uudistuksia, jotka ovat välttämättömiä Afrikan maiden muodostumiselle houkutteleviksi asuinpaikoiksi.

Varoitus Euroopan hallituksille

UNDP:n raportti on varoitus paitsi Afrikan maille, myös Euroopan hallituksille.

Taipumus nähdä ihmisten massavaelluksia ja pitkiä, vaarallisia matkoja epätoivon merkkeinä, saattaa johtaa harhaan ja viedä virheellisiin johtopäätöksiin, kuten vuoden 2015 siirtolaiskriisin aikaisen sisäministerin Petteri Orpon (kok.) lausunnosta ”pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia” voidaan päätellä.

1.11 klo 23:56 muutettu ensimmäisestä kappaleesta ”yhdestä syystä” –> ”suurelta osin yhdestä syystä”

Tilaa
Ilmoita
guest
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

[…] Siirtolaisuus haittaa merkittävästi lähtömaiden kehittymistä. Nuorten maastamuutto ja kotimaahan jääneiden lisääntyvä luottamus Eurooppaan päässeiltä saapuviin rahalähetyksiin rapauttavat kotimaan taloudellista kehittymistä ja hallitusten uudistuksia, jotka ovat välttämättömiä Afrikan maiden muodostumiselle houkutteleviksi asuinpaikoiksi. […]