Eurooppa Politiikka

Yksi on joukosta poissa – ruotsidemokraattien puheenjohtajalle ei kutsua Nobel-gaalaan

Tukholman kaupungintalo. Kuva Heineken85 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Nobel-säätiö jatkaa poliittista diskriminointia ruotsidemokraatteja kohtaan. Tänäkin vuonna jää kutsu Nobel-gaalaan lähettämättä puheenjohtaja Jimmie Åkessonille. Puolue ei ole samanlainen kuin muut, tiedottaa säätiö vuodesta toiseen.

Ruotsidemokraatit on laillinen puolue, joka on kasvanut pienestä protestipuolueesta valtiopäivien kolmanneksi suurimmaksi. Viime kuukausina mielipidemittauksissa kannatus on ollut toiseksi suurinta, aivan viime viikkoina kilpaillen sosiaalidemokraattien kanssa suurimman puolueen asemasta.

Nobel-säätiön lehdistöpäällikkö Östlund ilmoittaa, ettei säätiössä tarkastella mielipidemittauksia, vaan on pitäydytty määritelmässä, joka puolueeseen nähden kerran on otettu. Määritelmä kuuluu: ”Ruotsidemokraatit ei puolueena ole kuten kaikki muut. Sen tausta on äärioikeistolainen. Edustajien toiminta nykyisin osoittaa vajavaista kunnioitusta kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa ja oikeuksia kohtaan – ihonväristä, taustasta tai uskonnosta riippumatta.”

Esitetty perustelu on pysynyt kymmenen vuotta samana. Östlundin mukaan asiaan palataan, jos siihen on aihetta. Tällä välin muutosta on tapahtunut kannatuksessa, mutta vähitellen myös muiden puolueiden suhtautumisessa. Kristillisdemokraatit ovat valmiita poliittiseen yhteistyöhön. Kokoomus myönsi äskettäin, että maahanmuuttokriitikot ovat olleet turvapaikkapolitiikassa oikeassa.

Mielipidemittauksissa väestön huolenaiheet ja mielipiteet ovat olleet jo muutaman vuoden lähellä ruotsidemokraattien ilmaisemia. Aihetta on tullut lisää rikollisuuden ja jengiväkivallan ollessa jokapäiväinen huolenaihe pääministeriä myöten. Ruotsi löi ”rajat kiinni” palauttamalla Tanskan suuntaan rajatarkastukset jo neljä vuotta sitten. Hallitus tahtoo lisätä poliisien määrää 50 prosentilla muutamassa vuodessa – jengirikollisuuden vuoksi.

Nobel-gaala pidetään 10. joulukuuta. Viisi päivää aiemmin julkistetaan, keitä kutsutaan kunniavieraiden pöytään. Jo nyt on arvattavissa: vain yksi on joukosta poissa.

Lähteet SVT, Nyheter Idag

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa