Kulttuuri

Yksityisyyden turvaava MeWe korvaa sensuroivan Facebookin?

Kuva Pixabay.

Valtamedia haluaa lisätä tiedotusvaltaansa some-alustoilla. Suosittujen some-alustojen käyttäjiinsä kohdistama sensuuri, seuranta sekä uutisvirran manipulointi saa käyttäjät etsimään vaihtoehtoisia some-alustoja.

Monia käyttäjiä on harmittanut Facebookin ja muiden merkittävien some-alustojen mielivaltainen sensuuri, käyttäjätietojen kaupallistaminen, heikko yksityisyydensuoja sekä mainoksien tyrkyttäminen. MeWe on toiminnaltaan ja ulkoasultaan Facebookin kaltainen some-alusta ilman mainittuja harmeja. MeWessä on Facebookista tutut ominaisuudet kuten yksityiskeskustelut, ryhmäkeskustelut, uutissyöte, tapahtumat ja ryhmät. MeWessä on integroituna Facebookin Messengeriä vastaava viestintämahdollisuus, mutta Facebookiin pitää erikseen asentaa Messenger-sovellus. Facebookin tiedetään urkkivan Messenger-viestintää, kun taas MeWe on sitoutunut siihen, ettei se seuraa yksittäisiä käyttäjiään.

Valtamedia haluaa ulottaa hegemoniansa some-alustoille

Facebookista poiketen MeWe ei aio asettaa käyttäjää kuplaan manipuloimalla uutisvirtaa algoritmeilla. Paine some-alustojen uutisvirtojen manipulointiin lähti kasvuun erityisesti Trumpin voitettua USA:n presidenttivaalit marraskuussa 2016. Valtaosaltaan Hillary-myönteinen ja Trump-vastainen valtamedia katsoi Facebookin ja muiden some-alustojen mahdollistaneen Trumpin voittoa siivittäneiden ”valeuutisten” leviämisen. Vuosien saatossa yleisön luottamusta merkittävästi menettäneellä liberaalilla valtamedialla on taipumus kutsua valeuutisiksi maahanmuuttokriittisiä ja konservatiivisia näkökulmia tukevia uutisia.

The Trust Project

Muun muassa Google ja Facebook ovat noin 120 uutisorganisaation kanssa osallistuneet kansainväliseen The Trust Project -hankkeeseen, joka on kehittänyt indikaattoreita, jotka osoittavat artikkelin ja lähteen luotettavuutta. Suomesta hankkeeseen on osallistunut Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Riikka Pihlajamäki. The Trust Projectin rahoittajilla ja osallistujajärjestöillä on vahva painotus liberalismiin ja keskusta-vasemmistolaisuuteen, mikä varmasti huolestuttaa some-alustojen uutisvirtaa seuraavia konservatiivisia ja oikeistolaisia käyttäjiä. Puolueellinen uutisvirta voi olla peruste siirtyä uutisvirran manipuloinnista vapaisiin some-alustoihin, kuten MeWeen.

Alustallaan suosittujen julkaisujen sijasta Facebook pyrkii suosimaan merkittäviksi katsomiaan julkaisijoita, joihin linkitetään laajalti.

Sensuroimattoman keskustelun alusta MeWe

Mewen perustajan ja johtajan Mark Weinsteinin mukaan käyttäjäehtoja noudattaviin käyttäjiin kohdistuva sensuuri, ”varjobannaus” ja poliittinen syrjintä on vastoin hänen yhtiönsä keskeisiä periaatteita. MeWen mukaan sensuuri ja vain tietyn näkökulman salliminen tappaa rakentavan keskustelun ja estää kehityksen. Aikojen saatossa mielipiteiden ”oikeellisuus” on muuttunut jopa päinvastaiseksi, oli sitten kyseessä politiikka, tiede, lääketiede, terveys, hengellisyys tai mikä tahansa.

MeWen taloudellinen kannattavuus?

Facebook on ansainnut rahaa ”harmeilla”, joita MeWessä ei ole, joten on ollut epäilyjä MeWen taloudellisen toiminnan kannattavuudesta. Yhtiö hankki tuloja myymällä käyttäjille lisäpalveluita kuten lisätallennustilaa, räätälöityjä emoji-symboleita sekä raskaammalla salauksella varustettua yksityiskeskustelumahdollisuutta.

MeWen käyttäjämäärä kasvaa nopeasti

Vuoden 2018 aikana MeWen käyttäjämäärä nelinkertaistui. Vaikka MeWen käyttäjämäärä on kasvanut jo yli neljän miljoonan (2019 maaliskuu), niin 2,3 miljardin käyttäjän (2018 joulukuu) Facebookin haastaminen on vaikeaa. Some-jätti Google käytännössä tunnusti Facebookin vahvan aseman lopettamalla huhtikuussa Google+ palvelunsa. Entiset Google+ -käyttäjät ovat vaikuttaneet merkittävästi MeWen suosion kasvuun.

Facebookin asemaa on vaikea haastaa

Riittääkö MeWen tarjoama yksityisyydensuoja ja sananvapaus tekemään siitä merkittävän vapaan kansalaiskeskustelun alustan? Facebook ja Twitter ovat sensuroineet muun muassa näkyviä perussuomalaisia poliitikkoja, mutta monia tavallisia Facebookin ja Twitterin käyttäjiä tämä ongelma ei koske tai ei häiritse. Teknoähkyssään ihmiset haluavat pysyä vanhassa tutussa some-alustassaan, jossa on vakiintunut some-kaveripiiri. Monelle MeWe olisi taas yksi keskustelukanava liikaa seurattavaksi Facebookin, Twitterin, Whatsappin, sähköpostin, tekstiviestien ja muiden viestimien lisäksi. Nuorempia käyttäjiä ei välttämättä kiinnosta MeWen Facebook-tyylisyys, vaan heidän kiinnostuksensa suuntautuu Instagramiin ja muun tyylisiin alustoihin.
Huhtikuuhun 2019 mennessä MeWe oli saatavilla 14 kielellä. Tiedon mukaan suomenkielinen versio julkaistaisiin kesäkuussa.

Jo pelkästään yhteiskunnallisen keskustelun vuoksi tarvitaan sananvapauden mahdollistavia alustoja. Muun muassa Brexit-kansanäänestys ja Trumpin presidenttiys ovat osoituksia siitä, etteivät läntinen valtamedia ja some-jätit ole kyenneet riittävästi viemään yleistä mielipidettä haluamaansa suuntaan. Jos Twitter ja Facebook rajoittavat mielipiteenvapautta lisää, kansalaiskeskustelu todennäköisesti löytää tiensä uusille merkittäville alustoille. Se jää nähtäväksi tuleeko MeWestä merkittävä alusta. Ainakin tätä kannattaa yrittää.

Monelle olisi lähes mahdotonta sulkea välittömästi ja lopullisesti Facebook-tunnuksensa ja siirtyä kokonaan MeWeen. Oma MeWe-päivitys on helposti kopioitavissa myös Facebookin aikajanalle, joten eräs mahdollisuus on oman Facebook-tunnuksen ylläpitäminen ainakin tietyn siirtymäajan. Jos vanhaa Facebook-viestiketjua ei haluta tai ei voida siirtää MeWen puolelle, niin aina kannattaa miettiä voiko jonkun uuden toiminnan tehdä Facebookin sijasta MeWessä.

Elävän MeWe-kulttuurin synnyttäminen ei tapahdu hetkessä. Siten kannattaa houkutella tuttuja ja Facebook-kavereita MeWe-käyttäjiksi. Kannattaa olla aktiivisesti MeWessä. Sananvapauden ja yksityisyyden eteen kannattaa tehdä vähintään pieniä uhrauksia.

Heikki Luoto 20.5.2019

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit